Τρίτη, Ιουνίου 06, 2006

Ενήλικας κι Ανήλικας

Στην «Ελευθεροτυπία» βλέπουν συνέχεια τηλεόραση φαίνεται, οπότε πείστηκαν ότι πρέπει να γράφουν κι αυτοί «ενήλικας» αντί για «ενήλικος». Δεν ξέρω αν το «ενήλικας» θεωρείται τυπικά σωστό, ξέρω όμως πως είναι ό,τι πιο κακόηχο και αντιαισθητικό. Αλλά αφού το αποενοχοποιήσαμε και αυτό, δεν βλέπω για ποιό λόγο να συνεχίζουμε να λέμε «ανήλικος». Κάτω των 18 ανήλικος και από 18 και πάνω ενήλικας; Ανήλικας λοιπόν κι αυτός. Aνήλικας.

13 Comments:

At 6/06/2006 06:30:00 μ.μ., Blogger Alberich said...

Όπως λέμε Θόδωρας.

 
At 6/06/2006 06:34:00 μ.μ., Blogger FUFUTOS said...

ή όπως λένε στην Ελευθεροτυπία ΦίλιππΑς (Συρίγος)

 
At 6/06/2006 06:36:00 μ.μ., Blogger Xilaren said...

χαχα! ανήλικας! πουρκουά πα;

 
At 6/06/2006 06:38:00 μ.μ., Blogger Wanderer said...

Α δηλαδή να αλλάξω τον τίτλο στο ιστολόγιό μου :P
http://anilikos.blogspot.com :P

 
At 6/06/2006 06:38:00 μ.μ., Blogger Dimitri said...

Επιτέλους!
Το λεγα κι εγώ τόσον καιρό, αλλά ποιος μ' άκουγε;

 
At 6/06/2006 06:48:00 μ.μ., Blogger Nada said...

Πάντως, σύμφωνα με την Tρίτη Κλίση, είναι:
ο ενήλιξ
του ενήλικος
τω ενήλικι
τον ενήλικα

Οπότε, δεν είναι τελείως λάθος να θεωρήσουμε ότι προέρχεται από την αιτιατική (αν και τα περισσότερα τρτόκλιτα επιζούν σήμερα έχοντας αυτούσιο το θέμα της γενικής, σύμφωνα με τον κανόνα)

Το συγκεκριμένο ανήκει στα ετερόκλιτα (κλίνεται συμφωνα με την τρίτη κρίση (ο ενήλιξ - του ενήλικος) αλλά και σύμφωνα με τη δεύτερη κλίση (ο ενήλικος - του ενηλίκου)

Σίγουρα το δεύτερο ακούγεται καλύτερα, γιατί στη γλώσσα μας επιζούν λίγα ουσιαστικά και επίθετα της τρίτης Κλίσης.

 
At 6/06/2006 06:53:00 μ.μ., Anonymous Βίκη said...

Με αφορμή το σχόλιο αυτό να γράψω κι εγώ για ένα παράπονό μου (λιγάκι άσχετο βέβαια), καλά;
Η μόνη παραφωνία στο αγαπημένο μου ραδιόφωνο είναι οι διαφημίσεις που κάνει για συναυλίες. "Στα πλαίσια του τάδε festival έρχεται ο δείνα κλπ". Στα πλαίσια;! Ένα είναι το πλαίσιο, όχι πολλά! Στο πλαίσιο λοιπόν του ** festival έρχεται ο **. Και τέλος, ίσως να κάνω και λάθος αλλά όταν λέμε Buena Vista Social Club λογικό θα ήταν να το προφέρουμε είτε μπουένα βίστα σόσιαλ κλαμπ είτε μπουένα βίστα σοσιάλ κλουμπ.
Αυτά! Και μετά την άσχετη αυτή παρέμβαση,
χαιρετώ σας

 
At 6/06/2006 07:17:00 μ.μ., Blogger Ergotelina said...

Ο ενηλικ-Ο-ς ειναι ο καλος ενηλιξ..
Ο ενηλικ-Α-ς ο κακος ενηλιξ...


οι ΑνηλικΕς ειναι ολοι κακοι
και υποπτοι....................

και οι Ανηλικοι...οι αγαθιαρηδες...
φυτα και μπομπιρες...

 
At 6/06/2006 07:36:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Μπαμπάκα! Μαμάκα! Γιαγιάκα! Παππούκα!

 
At 6/06/2006 11:47:00 μ.μ., Blogger basik said...

Κατά το Θρασύβουλας;

 
At 6/07/2006 03:56:00 μ.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Κατά το μαλάκας (αντί του μαλάκος).

Και κατά το στρατόπεδο Μπαλάσκας.

 
At 6/30/2006 08:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεύτριά μου, που μιλάει τα ελληνικά σαν άρτι αφιχθείσα αλβανή παραδουλέφτρα, μου επαναλαμβάνει συνέχεια τη λέξη «ο ενήλικας» (στο context Γονέας-Ενήλικας-Παιδί), λες και είναι κανένα ξόρκι, παρακαλώ βοηθήστε με να μην τρελαθώ με αυτά τα ελληνικά.
Το Αιγινήτειο στις διαπιστώσεις του για τις «πυρηνικές πεποιθήσεις» έχοντας εντυπωσιαστεί από την επιμόρφωση της θεραπεύτριάς μου, χρησιμοποιεί τη λέξη «ενήλικας» υπαγορεύοντάς τη σαν μοντέλο: α) στους εκπαιδευόμενους γνωσιακούς θεραπευτές (ψάξτε σχετικά στο Search: «στου κασσίδα το κεφάλι..») και β) στους εμφανιζόμενους στα τηλεοπτικά παράθυρα για συζητήσεις περί της εξαφάνισης του μικρού Alex.
Αν το σωστό είναι «ενήλικας» (υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη) και όχι «ενήλικος» (που επίσης υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη), τότε γιατί στην αιτιατική πληθυντικού κάνει «τους ενήλικους» και όχι τους «ενήλικες»;
Υποψιάζομαι ότι τους έχει κολλήσει η περίφημη θεραπεύτρια με τα σπουδαία ελληνικά της και έτσι ξεχνιώνται και τα γράφουν και στο Internet.
Εμένα πάντως αυτός ο «ενήλικας» μου θυμίζει έναν Αμίλκα που είχαμε στην κατασκήνωση της ΧΑΝ στη Σαλαμίνα.

 
At 5/26/2008 05:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home