Ο ασφαλέστερος τρόπος
Δεν ξέρω ακόμη αν είμαι υπέρ ή κατά της κίνησης Παπανδρέου για την εκπρόσωπο της μειονότητας. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι όταν επιλέγεις έναν υποψήφιο ακριβώς επειδή ανήκει σε μια μειονότητα, είναι αυτονόητο ότι η σχετική κουβέντα και οι όποιες αντιρρήσεις ακριβώς εκεί θα εστιασθούν. Δεν πρόκειται για θέμα πολιτεύματος, δεν πρόκειται για θέμα συνταγματικών δικαιωμάτων, πρόκειται για μια πολιτική επιλογή και ως πολιτική επιλογή υπόκειται στην κριτική και δεν είναι υπεράνω αυτής.
Δεν ξέρω ακόμη αν είμαι υπέρ ή κατά της κίνησης Παπανδρέου για την εκπρόσωπο της μειονότητας, γιατί θέλω να ακούσω τα εκατέρωθεν επιχειρήματα. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα θέμα, παρά μόνο η αντίδραση μιας δράκας σκοταδιστών. Το να αποσιωπείς όμως υπαρκτά ζητήματα, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να παραχωρείς ζωτικό χώρο στους Καρατζαφέρηδες και τους Ψωμιάδηδες.
27 Comments:
Γιατί χρειάζεται να ακούσεις τα επιχειρήματα; Η δική σου σκέψη τι λέει ολντ μπόι;
Βρίσκω εξαιρετικά ώριμες τις απόψεις σου. Και όντως το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι έδωσε γήπεδο όχι μόνο στους Καρατζαφέρηδες και Ψωμιάδηδες αλλά και σε πολύ ακόμη κόσμο.
Και εγώ περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα και να διαβάσω επιχειρήματα όσον αφορά την καθαρά πολιτική επιλογή.
Η γνώμη μου προς το παρόν είναι ότι ο Γιωργάκης προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι δημιουργεί κάτι καινούριο μεσω της δημιουργίας εντάσεων και εκτόξευσης πυροτεχνημάτων.
Αν καθιέρωνε πανελλαδικά, όχι δημοψηφίσματα του τύπου ΝΑΙ ή ΌΧΙ, αλλά ανοιχτές εκλογές μεταξύ υποψηφίων, θα του έβγαζα το καπέλο και θα του χάριζα απλόχερα την ψήφο μου. Εμένα δεν με πείθει πλέον η προώθηση της υποψηφιότητας ενός ή μίας 27χρονου δικηγόρου μέσα από κομματικά όργανα και όχι ενός ανθρώπου ανεξαρτήτου ηλικίας που να έχει να επιδείξει μια πετυχημένη πορεία σε διοικητική θέση. Δηλαδή πρέπει να έχω υπηρετήσει κομματικές θέσεις και μόνο για να έχω και γώ ή ο οποιοσδήποτε από εμάς την τύχη μιας υποψηφιότητας για μια τέτοια θέση?
Τελικά βλέπω το ΠΑΣΟΚ να σπρώχνει μέρος της εκλογικής του βάσης στους Παπαθεμελήδες και τους Ζουράρηδες (κι ακόμη δεν έχουν μιλήσει οι Πάγκαλοι και οι Βενιζέλοι).
Όταν στις Δημοτικές διαπιστώσει αλματώδη αύξηση των ποσοστών του ΛΑΟΣ και αντίστοιχη μείωση των δικών του ποσοστών, θα νιώθει περήφανος για τις προσωπικές του επιλογές ο Γιωργάκης? Ως κάτοχος Αμερικάνικου διαβατηρίου έχει πιο δύσκολο έργο να επιδείξει για να με πείσει ότι πράττει απλά και μόνο καλόπιστα.
Θα δουμε...
Garine, χρειάζομαι να ακούσω τα επιχειρήματα γιατί μερικά θέματα είναι πιο σύνθετα από όσο παρουσιάζονται από τον μέσα στην καλή συνταγματική χαρά ελληνικό Τύπο, που υπερασπίζεται αυτονόητα και μη αμφισβητούμενα συνταγματικά δικαιώματα και κλείνει τα μάτια στο πραγματικό ζήτημα.
Αφού θες τη σκέψη μου λοιπόν, κατ' αρχήν φαίνεται να είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά έχει μελετηθεί αρκετά; Είναι ώριμες οι συνθήκες; Είναι έτοιμη η τοπική χριστιανική κοινότητα; Είναι έτοιμη η τοπική μουσουλμανική κοινότητα; Μήπως η κίνηση γυρίσει μπούμεραγκ; Είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο κατάλληλο να σηκώσει το ανάλογο βάρος με πιέσεις από δέκα διαφορετικές πλευρές; Μήπως σκεφτήκαμε κάτι, ενθουσιαστήκαμε, βρήκαμε τσάκα τσάκα μια νέα γυναίκα και προχωρήσαμε για να φέρουμε πιο κοντά δυο κοινότητες που δεν θέλουν ή δεν είναι έτοιμες να έρθουν πιο κοντά; Δεν λέω ότι έτσι έγινε. Λέω ότι δεν ξέρω ακόμα. Και λέω ότι θέμα υπάρχει. Κι αν δεν μπορούμε να το καταλάβουμε εμείς, μπορεί να το καταλάβει ο Καρατζαφέρης.
Phile, τα περί αμερικάνικου διαβατηρίου δεν τα δέχομαι. Στα υπόλοιπα λίγο - πολύ συμφωνώ.
ωραίος μαν
όταν επιλέγεις έναν υποψήφιο ακριβώς επειδή ανήκει σε μια μειονότητα, είναι αυτονόητο ότι η σχετική κουβέντα και οι όποιες αντιρρήσεις ακριβώς εκεί θα εστιασθούν.
Tα γράφεις και μόνος σου,η επιλογή ένθεν και ένθεν γίνεται με κριτήριο την "πολιτική επιβίωση" και απευθύνεται σε ομάδες πελατών - εθνικιστές,μειονοτικοί,μετανάστες κ.λ.π οι οποίες θα επιτρέψουν την ύπαρξη και παραπέρα διεύρυνση του μαγαζιου αkα πολιτικού κόμματος.
Η μήπως να πιστέψουμε ότι την κοπέλλα (των 27 χρόνων) την διάλεξε η πολιτική τσακαλαρία για τις ικανοτητές της να ηγηθεί μιας υπερνομαρχίας(όποιος έχει συναλλαχθεί με Νομαρχία γνωρίζει του λόγου το αληθές).
H ίδια προσωπικά θα κερδίσει βέβαια άσχετα με την φασαρία που γίνεται γύρω απο το ονομά της, λές να μην το ξέρει άραγε;;;
Είπαμε και λίγος αριβισμός δεν βλάπτει.
Eγώ δεν βλέπω κανένα πραγματικό ενδιαφέρον απο κανένα για τις κοινότητες.
Αααα! Και άς ρωτήσει κάποιος τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης, γιατί έφυγε απο την Αλεξανδρούπολη (απο τους ακρίτες τους οποίους υπερασπίζεται)και πήγε στην Σαλονίκη.
δεν είμαι σίγουρη ότι σε καταλαβαίνω καλά αλλά όταν λες:
"Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι όταν επιλέγεις έναν υποψήφιο ακριβώς επειδή ανήκει σε μια μειονότητα" και τα άλλα που ακολουθούν
φαίνεται να υπονοείς οτι υπάρχει κάτι περίεργο, αν όχι επιλήψιμο, σε μία τέτοια επιλογή (i.e. σε επιλογή αποκλειστικά βασισμένη σε εθνική/θρησκευτική κλπ ταυτότητα). Am I right?
Όσο για τις αντιδράσεις, έχω την χαρά (;) να μην τις έχω παρακολουθήσει από κοντά, αλλά δε νομίζεις πως είναι λίγο υπερβολικό να γράφεις με bold οτι ΔΕΝ πρόκειται για θέμα πολιτεύματος;
Ίσως να έχεις δίκιο, τα επιχειρήματα να χρειάζονται για να αντιμετωπίζονται οι Ψωμιάδηδες και οι λοιποί αλλά είναι τόσο κουραστικό πάντα σε αυτή τη χώρα να καταλήγουμε εμείς να συζητάμε το αυτονόητο και οι άλλοι (Ψωμιάδης κ.α) να φωνασκούν στα παράθυρα χωρις να βγαίνει τίποτα.
Ίσως τελικά τόση ώρα φλυαρώ για να πω ότι σε μία χωρα όπου το πολιτικό debate είναι όχι μόνο ανύπαρκτο αλλά υπονομεύεται από ηλίθια media ίσως τα συνθηματικά επιχειρήματα του στυλ που ανέφερες (συνταγματικά δικαιώματα) είναι τα μόνα that can do the trick.
Ίσως να ήθελα να πω κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά είναι μία πολύ δύσκολη εβδομάδα και ο καιρός τον παίρνει...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
Ακουσα ότι ο υπερνομάρχης έχει πολύ λιγότερες αρμοδιότητες απο αυτές του νομάρχη ή του δήμαρχου. Αυτό τουλάχιστον έλεγε χτες ο Π. Παναγιωτόπουλος στο Μεγκα -σχόλια στις ειδήσεις.
Τo έλεγε υπερακοντίζοντας, επειδή η Ν.Δ. έχει ήδη πολλούς νομάρχες και δημάρχους μουσουλμάνους.
Αγαπητέ όλντ μπόι, βλέπεις το θέμα μόνο με εθνικούς όρους και αυτό νομίζω περιορίζει την οπτική σου γωνία. Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι μιλάμε για μια περιφέρεια, η οποία είναι όμορη σχεδόν με την Τουρκία, και η οποία έχει μια μειονότητα Ελλήνων μουσουλμάνων. Όπως καταλαβαίνεις, το θέμα εκφεύγει από την επιλογή του υποψήφιου βλαχοδήμαρχου και της φωφονομάρχας και άπτεται των εθνικών συμφερόντων μας. Όπως ορθά επισήμανε ο, πόρρω απέχων από τις πολιτικές μου απόψεις και επιθυμών να καπηλευτεί κάθε εθνικό θέμα, Καρατζαφέρης, η υπερνομαρχία δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να μην περιέλθει διοικητικά η περιοχή ποτέ σε χέρια μουσουλμάνων. Και αυτό, όχι από πρόθεση της πολιτείας να κάνει θρησκευτικές διακρίσεις αλλά απλώς διότι, μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας ποδηγετούνται από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, και κατ' επέκταση από την Άγκυρα. Επιθυμούμε λοιπόν την παράδοση ενός σημαντικού πόστου της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια παραμεθόρια περιοχή σε ένα ατόμο που κατά πάσα πιθανότητα θα διαβουλεύεται συχνά με τους απέναντι; Δεύτερον, περί αμοιβαιότητας ο λόγος; Εφαρμόστηκαν ποτέ οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης περί αυτοδιοίκησης στην Ίμβρο και στην Τένεδο; Ή μήπως υπάρχει άλλη περιοχή της Τουρκίας που υπάρχει ελληνικής καταγωγής αιρετός άρχοντας; Τρίτο, πρόκειται περί πολιτικού τεχνάσματος ενός ανθρώπου με φανερές πολιτικές φιλοδοξίες για να κερδίσει αφενός τις ψήφους της μειονότητας (όχι τώρα αλλά στις σε 2 χρόνια βουλευτικές) και να εισπράξει αφετέρου το συμμαχικό χτύπημα στην πλάτη: it's ok George. Η πολιτική επιταγή της καταναγκαστικής προσέγγισης, που ξεκίνησε από το 99, συνεχίζεται.
Είναι αναντίρρητο ότι πρέπει να συνυπάρξουμε ειρηνικά και αρμονικά. Τόσο σαν έθνη όσο και σαν πολίτες. Αλλά σε μια συνεχιζόμενη καθημερινή διαπραγματεύση, δεν δίνεις τα πάντα, χωρίς να πάρεις τίποτα. Όταν η Χάλκη είναι κλειστή για τριάντα χρόνια, και σε λίγο δεν θα υπάρχει υποψήφιος για πατριάρχης, όταν η Κύπρος κατέχεται εδώ και τριάντα χρόνια, όταν παραβιάζεται ο ενάεριος χώρος μας καθημερινά, όταν δεν τηρεί η γείτων τις συμβατικές υποχρέωσεις της, (αναγνώριση της Κύπρου), όταν κατάσχεται απροσχημάτιστα η περιουσία του Οικ. Πατριαρχείου στην Πόλη, όταν, όταν, όταν, τότε δεν τους προσφέρεις τρεις νομούς στο πιάτο. Και εάν ακόμη εμείς είμαστε κράτος δικαίου, και δεν πρέπει να προβούμε σε παρανομίες, για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας, πρέπει να είμαστε τουλάχιστον εις θέση, κάνοντας τις σωστές πολιτικές επιλογές να μη δυσχεραίνουμε ακόμα περισσότερο την ήδη αδύνατη θέση μας.
"Δεν ξέρω ακόμη αν είμαι υπέρ ή κατά της κίνησης Παπανδρέου για την εκπρόσωπο της μειονότητας, γιατί θέλω να ακούσω τα εκατέρωθεν επιχειρήματα".
κάποιες στιγμές οι θέσεις μας πρέπει να διαμορφώνονται και να εκφράζουμε χωρίς να ακούσουμε τα επιχειρήματα των άαλλων
καμμιά φορά αντί να ακούμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα πρέπει να εκφράσουμε τα δικά μας επιχειρήματα
Λοιπόν
Δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά, αφού ακόμη και οι σούπερ ντούπερ προοδευτικάριες ελληναράδικες εφημερίδες (λέγε με Ελευθεροτυπία, Βήμα και Νέα) αποκαλούν τους συμπατριώτες μας βουλευτές που εκλέγονται σε ξένες χώρες - λχ Σουηδία και Γερμανία - ως "Έλληνες" βουλευτές, γιατί δεν αντιδρούν οι Σουηδοί και οι Γερμανοί με τον τρόπο που αντιδρούμε εμείς για την Τουρκία που βάφτισε την υποψήφια νομάρχισσα "τουρκάλα"; Που είναι το κακό;
Δηλαδή, η μουσουλμάνα "τουρκάλα" θα μας κάνει "ντου" μέσω της Τουρκίας ωσάν η αντιστροφή των ρόλων του Δούρειου Ίππου; Δεν πάμε καλά...
Δεν συμφωνώ με τις "αναλύσεις" του Garine. Δηλαδή, όλη η Ευρώπη εκλέγει χριστιανούς, μουσουλμάνους, βουδιστές - έλληνες, τούρκους, πακιστανούς - ομοφυλόφιλους και τραβεστί στα ύπατα αξιώματα των χωρών τους κι εμείς ακόμη ζούμε στην εποχή του χωροφύλακα με τα πιστοποιητικά θρησκευτικών και πολιτικών φρονημάτων της μετεμφυλιακής εποχής;
Και γιατί η, κατά τα άλλα συμπαθέστατη, αν και κακώς άγνωστη, υποψήφια μουσουλμάνα πρέπει να μας δώσει το λογαριασμό για την... γενοκτονία των Αρμενίων...;;; Αυτή είναι η υπεύθυνη;
Κούνια που μας κουνάει! Η ακροδεξιά που ακόμα και μέσα στο Πασοκ βασιλεύει...
V for Vendetta, αυτό μας χρειάζεται στο φινάλε φινάλε της γραφής, αποκλείεται ο Γιώργος Παπανδρέου - με όλα όσα κακά συνεπάγονται, και δικαίως για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του - να κάνει τόσο χοντρή αντεθνική "κοτσάνα". ΑΠοκλείεται, ξέρει το κάνει αυτός, διότι είναι άνθρωπος του marketing, όχι κάνας κολλημένος με το "δεν ξεχνώ τι σημαίνει δεξιά" (π.χ. Ανδριανόπουλος) κι αυτό πρέπει να το παραδεχτείτε.
Τέσπα, θα μπορούσα να ξεράσω χολή πολλαπλάσια εις το κύβο εδώ μέσα με αυτά που ακούω και διαβάζω. Αλλά δεν θα το κάνω και θέμα, χέστηκα κιόλας.
Γιώργο, λέγοντας πολιτική επιλογή, εννοούσα περισσότερο μια επιλογή που φαίνεται να κρύβει ένα πραγματικό διακύβευμα μέσα της, μα επιλογή που ξεφεύγει από την συνήθη ακινησία και κουνάει λίγο τα πράγματα, μια επιλογή αμφιλεγόμενη. Χωρίς να παραγνωρίζω τα κομματικά κριτήρια που αναφέρεις, η δική μου εντύπωση είναι ότι πρόκειται περισσότερο για μια επιλογή προς το «νέο» που ευαγγελίζεται ο Παπανδρέου.
Garine για να μην λες ότι εμφανίζομαι μόνο όταν μιλάτε για δικηγόρους :ίσως η επιχειρηματολογία σου να είχε αντικείμενο αν τυχόν το ΠΑΣΟΚ είχε πραγματικά ελπίδα να πάρει την υπερνομαρχία, κάτι που δεν συμβαίνει.
Γι αυτό θεωρώ ότι μόνο ως επικοινωνιακή ή συμβολική κίνηση μπορούμε να τη δούμε.
Old επί προσωπικού: Εχω φάει ήδη δύο κλωτσιές και συνεχίζω...Κάποια στιγμή ελπίζω να αλλάξει η στατιστική
Φιλιά
Χilaren, όχι ΔΕΝ υπονοώ ότι υπάρχει κάτι περίεργο και επιλήψιμο στην επιλογή υποψηφίου από την μειονότητα. Λέω (κάτι που δεν αμφισβητείται από κανέναν άλλωστε) ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν επελέγη παρά ως σύμβολο. Όταν λοιπόν επιλέγεις όχι την Καραχασάν ως Καραχασάν, αλλά ως μια εκπρόσωπο της μειονότητας, είναι απόλυτα λογικό η συζήτηση να στραφεί στο αν είναι σωστό ή εσφαλμένο πολιτικά να επιλέγεις μια εκπρόσωπο της μειονότητας ως υποψήφιο υπερνομάρχη.
Θέμα πολιτεύματος και θέμα δικαιώματος εκλέγεσθαι θα υπήρχε αν κατέβαινε μειονοτικός συνδυασμός και εμποδιζόταν.
Θέμα πολιτεύματος και θέμα δικαιώματος εκλέγεσθαι, υπάρχει με την ίδρυση των υπερνομαρχιών για να μην εκλέγονται μειονοτικοί συνδυασμοί.
Είναι γελοίο όμως να υπερασπιζόμαστε το ατομικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι της συγκεκριμένης γυναίκας, λες και το αμφισβήτησε κανείς ή λες και είπε κανείς ότι απαγορεύεται να κατέβει υποψήφια.
Αν ας πούμε η συγκεκριμένη είχε ξεχωρίσει στην ελληνική κοινωνία ή είχε ανέλθει την κομματική βαθμίδα, αν ήταν ένα σημαντικό τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τότε, αν εγείρονταν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά της επειδή ανήκε στην μειονότητα, αυτό θα μπορούσαμε ίσως, και πολύ τραβηγμένα, να πούμε ότι αμφισβητεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Όταν όμως πρόκειται για επιλογή που λέει: «Εγώ, ως Παπανδρέου, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν πιο κοντά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και προς αυτήν την κατεύθυνση υποδεικνύω υποψήφια μια εκπρόσωπο της μειονότητας», δεν καταλαβαίνω πώς η συζήτηση μπορεί να ξεφύγει από το θέμα της μειονότητας.
Garine, υπάρχει και η εξής εκδοχή. Το ΠΑΣΟΚ σπάει τα προγνωστικά και η συγκεκριμένη γυναίκα εκλέγεται. Το τουρκικό προξενείο προσπαθεί να την ποδηγετήσει αλλά εκείνη αντιδρά. Οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να βλέπουν επί 4 χρόνια μια ομόθρησκή τους σε υψηλό αξίωμα. Αρχίζει και δημιουργείται με σειρά ενεργειών και με αυτήν ως εμβληματική μορφή ένα κλίμα περαιτέρω ενσωμάτωσης, συγχρωτισμού κλπ. Η νέα γενιά επηρεάζεται περισσότερο και νιώθει ότι δεν ανήκει μόνο από εκεί, αλλά ίσως λίγο και εδώ.
Αυτό το σενάριο (το ομολογουμένως τραβηγμένο και δύσκολο να πραγματοποιηθεί) θα ήταν βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα;
Επίσης στην επιχειρηματολογία σου διαφωνώ με τα περί αμοιβαιότητας.
Ας είμαστε όσο σκληροί πρέπει στις διαπραγματεύσεις μας με τους Τούρκους, αλλά ας μην θέτουμε τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών υπό αίρεση.
«Δηλαδή, η μουσουλμάνα "τουρκάλα" θα μας κάνει "ντου" μέσω της Τουρκίας ωσάν η αντιστροφή των ρόλων του Δούρειου Ίππου;»
Όχι, αλλά αν ας πούμε εκλεγόταν και άρχιζε να ενεργεί ως εκπρόσωπος μιας καταπιεσμένης μειονότητας που διεκδικεί το δικαίωμανα αυτοχαρακτηρίζεται Τουρκική, θα υπήρχε ένα θέμα, δεν θα υπήρχε;
«Και γιατί η, κατά τα άλλα συμπαθέστατη, αν και κακώς άγνωστη, υποψήφια μουσουλμάνα πρέπει να μας δώσει το λογαριασμό για την... γενοκτονία των Αρμενίων...;;; Αυτή είναι η υπεύθυνη;»
Εντάξει, τα περί Αρμενίων είναι γελοιότητα. Το αν νιώθει Ελληνίδα δεν μου φάνηκε και τόσο λάθος ως ερώτημα. Ή, να δεχτώ ότι ήταν ένα λάθος ερώτημα που οδήγησε σε μια ωφέλιμη απάντηση.
Αααα! Και άς ρωτήσει κάποιος τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης, γιατί έφυγε απο την Αλεξανδρούπολη (απο τους ακρίτες τους οποίους υπερασπίζεται)και πήγε στην Σαλονίκη.
Αυτό είναι εύκολο, η μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει δεκαπλάσια φράγκα και μεγαλύτερη πολιτική απήχηση.
Για να ωριμάσουν οι συνθήκες (και η κοινωνία), χρειάζοντες κάποιες ρήξεις.
Μου άρεσε η ενέργεια αυτή, έστω κι αν είναι για το θεαθήναι.
Τι σημαίνει "να ωριμάσουν οι συνθήκες"; Οι συνθήκες ωρίμασαν ήδη πριν καμιά 25αριά χρόνια. Σήμερα βρισκόμαστε σε αλληλοδιαδεχόμενα πισωγυρίσματα και, αν περιμένουμε κι άλλο, οι συνθήκες μάλλον θα... σαπίσουν!
..και.. μακάρι να διαλέγονταν ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, όλα τα δημόσια πρόσωπα δλδ) ως Σύμβολα. Ισως τότε να μειωνόντουσαν και τα έξοδα προβολής τους...
επισυνάπτω ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ προς τους συμπολίτες του:
«Σας καταριέμαι να έχετε τα πλούτη σας, για να διακρίνεται η διαφθορά σας...»
(φαινομενικά άσχετο με τη συζήτηση)
όλντ μπόι, το σενάριο σου είναι επιστημονικής φαντασίας. Και για να το συνεχίσουμε, τις επομένες μέρες που η Καραχασάν θα αντιδράσει στην Άγκυρα, οι τουρκοκύπριοι θα αντιδράσουν στον τουρκικό στρατό κατοχής και θα πετάξουν στη θάλασσα τους τριάντα χιλιάδες στρατιώτες, που τους έχουν καθήσει στο σβέρκο για τριάντα χρόνια. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό.
Βαγγέλη, έχεις δίκιο. Δεν έχει πιθανότητα να εκλεγεί. Αλλά αυτό λέω κι εγώ. Ότι θέλει να κερδίσει τις ψήφους των μουσουλμάνων στις βουλευτικές και όχι τώρα. Ωστόσο, κάποιες κινήσεις έχουν τόσο μεγάλο συμβολισμό μέσα τους, ώστε ανεξαρτήτως αποτελέσματος, λειτουργούν αυτόνομα και παράγουν συνέπειες. Πως θα σου φαινόνταν δηλαδή εάν το ΛΑΟΣ χτύπαγε διψήφια νούμερα σε όλη τη Δυτική Θράκη;
justanothergoneoff, η Ελλάδα δεν έχει σύνορα με τη Γερμανία και τη Σουηδία, δεν διεκδικεί μερικές χιλιάδες από τα νησιά της, δεν έχει κατασχέσει τις σουηδικές και γερμανικές περιουσίες στην Αθήνα, δεν έχει εκδιώξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς τους από την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν, δεν, δεν. Θα μπορούσα να σου απαριθμήσω πολλά δεν. Αναφορικά με τους Πακιστανούς και τους ομοφυλόφιλους που ανέφερες, σαφώς και δεν υπάρχει σύγκριση με τους Τούρκους. Είδες ποτέ ομοφυλόφιλο να ξεκοιλιάζει Πατριάρχη, ή να αρνείται το δικαίωμα της έκφρασης σε τρίτο ή να κάνει στάβλο το ναό του αλλόθρησκου φίλου του; Είναι καιρός πια ο κακός εννοούμενος προοδευτισμός να πάψει να μας οδηγεί σε ένα ναι σε όλα. Ναι μεν αλλά.
Συμφωνώ new manifesto, ακόμη και εάν δεν καταλήγουμε στο ίδιο δια ταύτα. Κάποια πράγματα πρέπει να κρίνονται a priori. Εποπτικά και ακαρίαια.
Garine, είδα και άκουσα χτες για λειτουργίες που γίνονται σε χριστιανικούς ορθόδοξους ναούς στη Τουρκία. Εχω επισκεφτεί τέτοιους ναούς στην Ισταμπούλ. Εδώ, τα τζαμιά (εκτός απο εκείνα στη Θράκη) τα έχουμε συλλήσει ή έχουμε αλλάξει τη χρήση τους.
Παλιά, έξω απο τα Φάρσαλα υπήρχε ένας μωαμεθανός ασκητής. Ο χώρος όπου μόναζε φιλοξενούσε διάφορα αντικείμενα ιστορικής αξίας, καθημερινής χρήσης, βιβλία, εργαλεία, σπάθες, κλπ. Πριν 10 χρόνια που επισκέφτηκα ξανά τον τόπο, το "κελί" του ήταν αδειασμένο και έρημο, καταφύγιο για ζώα. Ποιος, πότε πήρε (έκλεψε) τα αντικείμενα; Οι επιτόπιες υπηρεσίες αγνοουν την ύπαρξή του.
..γιατί τα γράφω αυτά;.. επειδή πιστεύω ότι εμείς δεν είμαστε άγιοι.. ούτε αμέτοχοι ευθυνών για όσα συμβαίνουν..
Επειδή ΘΕΛΩ κάποια στιγμή να πάψουμε να νοιώθουμε ραγιάδες! ΟΥΦΦΦ το έγραψα επιτέλους!
:-)
Aν η γυναίκα είναι "καθαρή", τουτέστιν δεν ελέγχεται αμέσως ή εμμέσως από τους κακούργους του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή (πράγμα δύσκολο - αλήθεια που σπούδασε;), τότε πρόκειται για μία εθνικώς ωφέλιμη κίνηση του george (συμβαίνουν και ατυχήματα!). Αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω την απάντηση στο υποθετικό ερώτημά μου (και να την εγνώριζα σιγά μη την έγραφα στο διαδίκτυο).
Α, και ολίγον κλέφτικο, για να μη ξεχνιόμαστε:
"Στα Χάσια και στον Όλυμπο,
δώδεκα χρόνους κλέφτης,
έκαμα Τούρκαις ορφανές,
έκαμα Τούρκαις χήρες.
Τώρα ήρθ' αράδα μου κι εμέ
στον πόλεμο να πέσω"
Θείε, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και κατά τα δημοσιεύματα αρνήθηκε να σπουδάσει στην Τουρκία.
«Είναι ώριμες οι συνθήκες; ρωτάς...
Δεν είναι ερώτηση για σένα αυτή old boy, έτσι δεν είναι;»
Chanana, πώς δεν είναι; Είναι. Γι' αυτό λέω ότι δεν ξέρω ακόμη αν είμαι υπέρ ή κατά.
«Για να ωριμάσουν οι συνθήκες (και η κοινωνία), χρειάζοντες κάποιες ρήξεις»
Συμφωνώ, Alombar.
Ροδιά, το «Ισταμπούλ» με χαλάει λίγο και Garine, το ξεκοίλιασμα του Πατριάρχη αδικεί τα υπόλοιπα επιχειρήματά σου.
What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
»
Δημοσίευση σχολίου
<< Home