Παρασκευή, Απριλίου 07, 2006

Η καθ' ημάς Σουηδία

Aν αποδεικνύει κάτι η όλη ιστορία με τον αποκεφαλισμό Φλωρίδη, δεν είναι τόσο το απόλυτο μπάχαλο που μπορεί να διέπει ένα κόμμα εξουσίας, όσο το ότι ο χρυσός κανόνας για κάθε κόμμα είναι να μιλάει μόνο ξύλινα, να αοριστολογεί, να ταυτολογεί, να μπουρδολογεί, να συνθηματολογεί. Αποτελεί τεράστιο λάθος η οποιαδήποτε συγκεκριμενοποίηση προτάσεων σε τομείς που καίνε, όπως η οικονομία, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία. Να περνάει ο καιρός, να μιλάμε περί ανέμων και υδάτων, μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές.
Πόσοι αλήθεια θα μας ψηφίσουν βάσει του προγράμματός μας; Πόσοι; 2%, 3%, 5%; Οι υπόλοιποι ψηφίζουν οπαδικά. Τι ομάδα είσαι; ΑΕΚ. Τι κόμμα είσαι; ΝΔ.
Είναι τέτοια η δομή του πολιτεύματος, ώστε κάθε κόμμα που εκλέγεται έχει σχεδόν λευκή επιταγή να κυβερνήσει, ακόμη και με τον εντελώς αντίθετο τρόπο από αυτόν που ορίζει το πρόγραμμά του.
Είναι δυνατόν ο «Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ» να «ερμηνεύει αυθαίρετα» τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρός του την προηγούμενη ημέρα; Δηλώσεις, όχι για ένα δευτερεύον θέμα, αλλά για το μοντέλο οικονομίας που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ όταν θα έρθει στην εξουσία; Τι κάνουν δυο χρόνια στην αντιπολίτευση; Μπρίκια κολλάνε; Αφού λοιπόν τις ερμήνευσε αυθαίρετα, ποιά είναι η μη αυθαίρετη ερμηνεία των δηλώσεων Παπανδρέου; Σε τι συνίσταται συγκεκριμένα το Σκανδιναβικό Μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει;
Αντιγράφω από τα «ΝΕΑ»: Στην ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», προχθές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει ευρεία αναφορά στα ισχύοντα για τις εργασιακές σχέσεις στις σκανδιναβικές χώρες. Και είχε τονίσει την ανάγκη να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος απέναντι στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, και είχε προσθέσει ότι «άλλο πράγμα είναι η ευελιξία στην αγορά εργασίας, κι άλλο η μετατροπή της εργασίας μόνο σε εμπόρευμα. Διότι η εργασία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι και ταυτότητα κάθε ανθρώπου».
Αυτά τα κούφια λόγια έχουν πρακτικό αντίκρυσμα; Ή όταν πάει να εξηγήσει ο Φλωρίδης τι ακριβώς γίνεται στη Σουηδία, αρχίζει και γαβγίζει ο Κακαουνάκης ότι εδώ δεν είμαστε Σουηδία και όλα τα κεφάλια μπαίνουν μέσα, πλην αυτό του Φλωρίδη που κόβεται;
Εδώ δεν είναι Σουηδία λοιπόν, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε, εδώ αν δεν έχεις λόγια ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μην μας πεις κανένα. Τα λόγια ας είναι ευχάριστα και οι πράξεις ας είναι δυσάρεστες. Όταν τα κόμματα παίρνουν την εξουσία κι αρχίζουν να κυβερνούν, θεωρούμε τις δυσάρεστες πράξεις τρόπον τινά αυτονόητες, θεωρούμε ότι το κυβερνάν γίνεται με αυτόματο πιλότο: η ΕΕ, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κλπ, ως προς την οικονομία, οι Αμερικάνοι και οι πιέσεις τους κλπ., ως προς τα εξωτερικά.
Κάνε μου ό,τι θες, αλλά παραμύθιασέ με πρώτα, πες μου γλυκόλογα.
Μ' αγαπάς;
Γι' αυτό λοιπόν, να μιλά στα συνέδρια του «Economist» ο Γιώργος για Σκανδιναβία, που ακούγεται ωραίο στο αυτί, και να βγαίνει κάθε βράδυ ο μουσάτος μουεζίνης του πασοκισμού από τον τηλεοπτικό του μιναρέ και να ψέλνει αγριοφώνως: «Λαϊκισμός Ακμπάρ».
Κάθε χώρα έχει τον Κακαουνάκη που της αξίζει.

7 Comments:

At 4/07/2006 07:46:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Ψάρεψα μια Πρόταση πολιτική και σουρεάλ για ρίξε μια ματιά..
:-)

 
At 4/08/2006 11:20:00 π.μ., Blogger 0comments said...

Ρε συ old...
U got a gift ρε!!
Σ' Ευχαριστώ για όσα γράφεις καθημερινά.

 
At 4/08/2006 06:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κι εγώ σ' ευχαριστώ, φίλε.

Ροδιά, σουρεάλ όντως :)

 
At 4/10/2006 08:02:00 μ.μ., Blogger christosk said...

Η ιστορία με τον Φλωρίδη, εκτός της αστείας πλευράς της, έχει και μια, δυστυχώς, πολύ σοβαρή πλευρά. Πρόκειται για την απόλυτη έλλειψη δημοκρατίας!
Ο Φλωρίδης αποπέμφθηκε διότι η δήλωσή του δεν εξυπηρετεί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ το ΠΑΣΟΚ. Επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσεις επί του θέματος (όχι μόνον αυτού είναι η αλήθεια), μόνη αυθεντική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που διατυπώνει ο Αρχηγός, ο οποίος, ως εκ τούτου, είναι και ο μόνος αυθεντικός ερμηνευτής της. Άρα, ο μόνος που μπορεί αυθεντικά να κρίνει ποιος είναι "εντός γραμμής" είναι ο αρχηγός. Αυτό είναι το απόλυτο πισωγύρισμα από πλευράς ποιότητας της δημοκρατίας...
Και κάτι άλλο: είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δηλώσεις Φλωρίδη είναι συμβατές με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δεν τις συγκρίνουμε με κάποιο κείμενο, απόφαση, ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ΑΛΛΕΣ δηλώσεις που κάνει ο ΑΡχηγός αριστερά και δεξιά.
Μιλάμε για κατάντια...

 
At 4/11/2006 06:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δες κι αυτό (από τα ΝΕΑ, 10.4.06, στήλη Δ. Μητρόπουλου):
«Ο ΦΛΩΡΙΔΗΣ αμάρτησε όχι γιατί εκφράστηκε όπως εκφράστηκε, αλλά γιατί ερμήνευσε τον ίδιο τον Παπανδρέου. Και τον ερμήνευσε σε θέμα ευαίσθητο - τα εργασιακά. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έχουν αντιληφθεί - ίσως και λίγο καθυστερημένα - την προσπάθεια της N.Δ. να εμφανίσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ περίπου ως τον «Έλληνα Βιλπέν». Έτσι, ο Φλωρίδης ούτε πλήρωσε το σκανδιναβικό μοντέλο ούτε προγραμμένος ήταν. Όσο κι αν η εξήγηση δεν ικανοποιεί τους φανατικούς της συνωμοσίας, ο βουλευτής Κιλκίς θυσιάστηκε συγκυριακά για να προστατευθεί πολιτικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

H ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με την οικονομία της αγοράς ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Σημίτη και συνεχίζεται επί αρχηγίας Παπανδρέου. Εκφράζεται από στελέχη της «επόμενης γενιάς» όπως ο Γιώργος Φλωρίδης. Ενέχει όμως κινδύνους σε καιρούς κοινωνικής σύγχυσης και προϊούσας χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι - ακόμη - κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις νεωτερικές ιδέες του».

Επαναλαμβάνω προς εμπέδωση: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΣ «ΝΕΩΤΕΡΙΚΕΣ» ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΣΑΝ ΛΑΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ.
ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ 2Ο06

 
At 4/19/2006 11:39:00 μ.μ., Blogger des said...

Αντί να είστε ευχαριστημένοι και ευγνώμονες, γκρινιάζετε. Δε λέτε πάλι καλά που επιτέλους αποκαλύφθηκε ποιός κάνει κουμάντο σε αυτό το κόμμα! (γιατί τόσο καιρό νομίζαμ(τ)ε οτι ήταν ο αρχηγός του...)

 
At 4/24/2007 03:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

This is very interesting site... Magnesium powder supplement Auto case insurance settlement parts jeep Lowrider mazda b2200

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home