Δευτέρα, Απριλίου 03, 2006

Το πλήθος ως εφέ


- L for Lesbians με Levi's.
Aρχίστε την επανάστασή σας φορώντας ένα καυτό Levi's. Levi's το τζιν των αυριανών επαναστατών.
- Π for Παιδόφιλους Παπάδες.
Σύμφωνα με έναν παλιό κανόνα, όταν βλέπεις σε μια ταινία ένα όπλο, είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια της κάποιος θα πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν νεότερο κανόνα, όταν βλέπεις σε μία ταινία έναν παπά, είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια της θα προσπαθήσει να αποπλανήσει ένα παιδί.
- Τ for Τρύπες (υπόγειες και σεναριακές).
Ο τρόπος πραγμάτωσης της απειλής του V είναι μια από τις μεγαλύτερες σεναριακές τρύπες που μπορώ να θυμηθώ.
Κατά τ' άλλα η ταινία είναι μια χαρά περιπέτεια. Συγκρινόμενο με την κεντρική ιδέα του «Matrix» βέβαια, το μήνυμά της φαίνεται σχετικά ισχνό. Ίσως ένας πιο προικισμένος κινηματογραφικός παραμυθάς θα είχε συγκινήσει περισσότερο στην τελική σκηνή. Επίσης, όταν μιλάς για εξέγερση του πλήθους, θα ήταν προτιμότερο να συγκεντρώνεις στο πλατό και να μας δείχνεις αληθινό πλήθος αντί για ψηφιακά εφέ.

5 Comments:

At 4/03/2006 06:51:00 μ.μ., Blogger Περαστικός said...

Είδα και εγώ εχθές την ταινία. Πράγματι το σενάριο δεν είναι καθόλου σφιχτοδεμένο (δεν λέω πειστικό, πώς θα μπορούσε να είναι εξάλλου σε ένα έργο βασισμένο σε κόμικ με χαρακτήρα τύπου υπερήρωα), αλλά από την άλλη μεριά νομίζω ότι αυτό ίσως να μην ήταν τόσο σημαντικό για το συγκεκριμένο έργο. Νομίζω ότι ήταν περισσότερο βασισμένο σε συμβολισμούς. Ήταν γεμάτο με φιλολογικές αναφορές και διάφορα υπoνοούμενα για την τρέχουσα κατάσταση και αυτό μου άρεσε, είχε κάποιο πολιτικό προβληματισμό και ξέφευγε από την τυπική αμερικανική περιπέτεια (δεν είμαι ειδικός, αλλά μου θύμιζε αγγλικό κινηματογράφο εποχής 70, είναι αμερικανοαγγλική παραγωγή). Δεν το υπερεκτιμώ, αλλά είχε κάποιες προκλήσεις και δεν ήταν από τα έργα που ξεχνώ σε 5 λεπτά. Ειλικρινά, θα ήθελα να δω αντιδράσεις σε Ελλάδα για έργο που θα τελείωνε με την ανατίναξη της βουλής (θα μπουζουριάζανε σκηνοθέτη, παραγωγό και συνεργείο σε χρόνο dt) ;) Είχε και μερικά έξυπνα συνθηματάκια που νομίζω θα μείνουν.

 
At 4/03/2006 06:52:00 μ.μ., Blogger Περαστικός said...

Συμπληρώνω ότι δεν έχω διαβάσει το κόμικ για να τα συγκρίνω.

 
At 4/04/2006 03:36:00 π.μ., Blogger Dead Disney said...

Kala agori mou kane kamia toumpa pou tha mas peis oti den sou arese kai auti i tainiara.vlaka.esy kai o koutsogiannopoulos eiste.
trava des casablanca kai min paizeis me tainiares opws to v for vendetta
ok pitsiriko???
kai an thes na epixeirimatologisw vrise me!

 
At 4/04/2006 03:36:00 π.μ., Blogger Dead Disney said...

edw.

 
At 4/04/2006 04:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nεκρέ Γουώλτ, σε μένα απευθύνεσαι ή στον Chanana; Για την περίπτωση που απευθύνεσαι σε μένα, αν «δεν μου άρεσε αυτή η ταινιάρα», θα σας το λεγα, δεν θα ντρεπόμουν. Όταν λέω ότι είναι μια χαρά περιπέτεια, μάλλον εννοώ ότι μου άρεσε. Τα υπόλοιπα είναι ενστάσεις ή απλές επισημάνσεις σε μια ταινία που μου άρεσε.
Μaster Li Mu Bai, το συγκεκριμένο θέμα με τις ράγες του τούνελ που έφτιαχνε δέκα χρόνια, με μια απειλή για να ανατιναχθεί συγκεκριμένο κτίριο, συγκεκριμένη μέρα, με τις αρχές να έχουν ένα χρόνο στη διάθεσή τους να βρουν από που θα χτυπήσει, με τον αρχιμπάτσο να επισημαίνει στον δικτάτορα από πού μπορεί να έρθει το χτύπημα και με τον δικτάτορα να απαντά οργισμένος ότι είναι χαζό να ψάξουν εκεί (γιατί;;;), μου φαίνεται ο ορισμός του σεναριακού κενού. Και δεν μιλάμε για ένα δευτερεύον σημείο της πλοκής, αλλά για ένα σημαντικό της σημείο.
Περαστικέ, οι ατάκες της ταινίας όντως είναι εξαιρετικές και σίγουρα δεν είναι μια περιπέτεια του σωρού. Θέλει να είναι πολλά περισσότερα πράγματα και εν μέρει η κριτική μου εστιάζεται στο πόσο πετυχαίνει να είναι αυτά τα πράγματα.
ΜcFly, μην κατηγορείς τις πομπώδεις αμπελοφιλοσοφίες, γιατί είναι σαν να μου λες να κλείσω το μπλογκ :) Τα αδέλφια πάντως είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και έχουν ένα όραμα. Έστω μπάσταρδο, έστω ποπ, έστω εμπορικοεπαναστατικό μαζί. Δεν ζούμε σε καθαρή εποχή όμως, φίλε. Όλα ανάμικτα είναι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home