Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2005

Όταν οι Κωλοέλληνες γίνονται Κωλοαθηναίοι.

Eίμαι γέννημα - θρέμμα Αθηναίος. Άρα ψεύτικος. Η ψευτιά αυτής της ελεεινής πόλης έχει διαχυθεί σαν δηλητήριο και έχει διαβρώσει όλο το πρωτευουσιάνικο είναι μου. Αν φυσούσε ο Βαρδάρης στο πρόσωπό μου, αν ατένιζα καθημερινά τον Θερμαϊκό, θα 'μουν αλλιώς. Σαλονικιός κι αληθινός.
Είδα το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Οι ανά δεκάλεπτο τοπικιστικές κορώνες του Ιεροκλή Μιχαηλίδη με άφησαν παγερά (σε βαθμό κρυοπαγημάτων) αδιάφορο, αφού προέρχονταν από έναν άνθρωπο που θέλει να είναι εντός, εκτός και επί τ' αυτά, και αριστερίζων και συμπαρουσιαστής της ημίlifestyle εκπομπής για τους Ολυμπιακούς και χαϊδεμένο παιδί της κυβερνητικής τηλεόρασης και κριτής της.
Όταν ανέβηκε όμως στη σκηνή ο Σαββόπουλος το πράγμα άλλαξε. Ό,τι και να πει κι ό,τι και να κάνει, είναι τεράστιο μέγεθος και θα τον αγαπώ μέχρι εσχάτων. Αλλά αντί να αποτίσει φόρο τιμής στον Σταύρο Κουγιουμτζή, άρχισε να μιλά για το εμείς και το εσείς, το βόρειοι και νότιοι, την αληθινή Θεσσαλονίκη σε αντιδιαστολή με την ψεύτρα Αθήνα. Η πονεμένη Θεσσαλονίκη που τραγουδά απ' την σκοπιά του ηττημένου και η κενή Αθήνα που τραγουδά για θριάμβους.
Άνθρωποι που η ιστορία θα αγνοήσει την ύπαρξή τους σαν τον Μιχαηλίδη και άνθρωποι που η ιστορία θα τους τιμήσει και με το παραπάνω σαν τον Σαββόπουλο, έρχονται στην Αθήνα, φτιάχνουν περιουσίες και μετά επιστρέφουν στα πατρώα εδάφη για να κηρύξουν την έναρξη του ανένδοτου μακεδονικού αγώνα.
Έχω και πυρετό, αλλά αν είναι να παρεξηγηθούν όσα λέω, ας παρεξηγηθούν.
Όπως και να 'χει, τα υπέροχα τραγούδια του Κουγιουμτζή ήρθαν να ξεπλύνουν την ατμόσφαιρα από τα κηρύγματα του Νιόνιου.
Όλα καλά κι όλα ωραία.

13 Comments:

At 10/10/2005 04:04:00 π.μ., Blogger beep beep said...

Πες τα Χρυσοστομε.Εχω βαρεθει να ακουω για την 'ερωτικη', φιλικη , αυθεντικη Θεσσαλονικη.Σε αντιθεση με την ξενερωτη , βαρετη και αφιλοξενη Αθηνα.
Υπεροχη ειναι η Θεσσαλονικη.Αλλα ελεος πια.Και οι χαμουτζηδες εχουν ψυχη!

 
At 10/10/2005 10:20:00 π.μ., Blogger xxx said...

Και οι μεν και οι δε είμαστε...για φτύσιμο , κυριολεκτικά....

 
At 10/10/2005 10:32:00 π.μ., Blogger ci said...

Κρίμα, και τα τραγούδια του Νιόνιου με συγκινούν ακόμα, παρά τα όσα έχει πει κατά διαστήματα. Άλλο ένα. Ακολούθησε κι αυτός την εύκολη οδό..Χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες - ανάλογα με την καταγωγή, την αισθητική, την "μόρφωση", και ξεμπερδεύουμε.
Και, τι μυστήριο,πώς αυτοί που το κάνουν αυτό κρατάνε πάντα για τον εαυτό τους την κατηγορία "λίγοι κι εκλεκτοί"..

Είμαστε όλοι Πακιστανοί

 
At 10/10/2005 10:34:00 π.μ., Blogger Oneiros said...

Αν φυσούσε ο Βαρδάρης στο πρόσωπό μου, αν ατένιζα καθημερινά τον Θερμαϊκό, θα 'μουν αλλιώς. Σαλονικιός κι αληθινός.
Ναι, καλά. Ίσως είμασταν κάποτε (τη δεκαετία του '80; του '70; του 60;). Η Θεσσαλονίκη είναι μιά πόλη που την αγαπάνε περισσότερο οι εμιγκρέδες και οι πρόσφυγές της (ασχέτως καταγωγής) που έχουν σκορπίσει σ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, περισσότερο απ' τους κατοίκους της. Εξ' ου και τα σημερινά χάλια της εξάλλου.
Δεν είδα το Σαββόπουλο και τους υπόλοιπους μηντιακούς αγαπητικούς της πόλης να μιλάνε για την ανυπαρξία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα φαγοπότια των τοπικών και εισαγόμενων παραγόντων, για την περιβαλλοντική κατάντια, για τη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας, για τα χάλια των αθλητικών σωματείων της πόλης, την πολιτιστική εξαθλίωση και όλες τις υπόλοιπες πληγές της πόλης. Τέτοιοι φιλιππικοί του αμανέ δεν ωφελούν κανένα. Μην τους δίνετε σημασία λοιπόν, και να μιλάτε ελεύθερα για τη Θεσσαλονίκη' δεν τους ανήκει περισσότερο από ότι στους υπόλοιπους ..κωλοέλληνες.

 
At 10/10/2005 01:26:00 μ.μ., Blogger talos said...

Συγγνώμη, ο Σαββόπουλος... στην Αθήνα δεν μένει;

 
At 10/10/2005 03:06:00 μ.μ., Blogger nonplayer said...

Πες τα ρε μεγάλε! Που θα βγει ο Ιεροκλής να μας πει πως πρωτεύουσα σημαίνει Αττική οδός και Μετρό ενώ συμπρωτεύουσα σημαίνει Φεστιβάλ κινηματογράφου και τραγουδιού...

Πως μπορούν κάτοικοι ενός τόπου που τρέφονται με τους καλύτερους μεζέδες της Επικράτειας, τα νοστιμότερα γλυκά και τα πιο αφράτα τσουρέκια να έχουν τέτοιο κόμπλεξ απέναντι στην Αθήνα;

 
At 10/10/2005 05:08:00 μ.μ., Blogger dgalanis said...

όταν είμαστε στην Αθήνα μας λένε χωριάτες, όταν πάμε στη Θεσσαλονίκη μας λένε Αθηναίους ... προτείνω να μετακομίσουμε όλοι στη Θεσσαλονίκη για να γίνουμε επιτέλους Αθηναίοι

 
At 10/10/2005 05:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Talos, αν δεν κάνω λάθος ο Σαββόπουλος τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπητέ Όνειρε, αυτό τελικά είναι ή πάει να γίνει το πρόβλημα: εκπέμπεται μια αντίληψη ότι καθόλου δεν ανήκει στους υπόλοιπους Έλληνες -και πάντως στους Αθηναίους- η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν δυο ειδών στερεότυπα: τα ακίνδυνα και τα επικίνδυνα. Το να λες ότι η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική και φιλική πόλη, μπορεί να ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα, αλλά δεν είναι ένα στερεότυπο που αναπαράγει ψυχική μανούρα. Το να λες όμως συνεχώς η καλή κι αδικημένη Θεσσαλονίκη και η κακή και άδικη Αθήνα, θέτει την μια πόλη (και τους κατοίκους της) απέναντι στην άλλη (και τους κατοίκους της). Όχι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι συγκριτικά αδικημένη. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνουμε να κοιτάμε τον άλλο σαν να είναι όντως διαφορετικός από μας ή σαν να έχει φταίξει σε κάτι, επειδή ζει σε μια άλλη πόλη, υπάρχει χαώδης διαφορά.

 
At 10/10/2005 07:44:00 μ.μ., Blogger Oneiros said...

Old Boy, είμαι τυπικός γκρινιάρης σαλονικιός, και έχω παραπονεθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν (δικαίως, πιστεύω) ότι η Θεσσαλονίκη αδικείται όσον αφορά τα έργα. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοί της οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή της, κάτι που δίνει πάτημα σε αριβίστες πολιτικούς να χτίζουν την καριέρα τους λλλαικίζοντας, και την κυβέρνηση να μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες (κλασικό παράδειγμα, η ..Μπραζίλια του Καλατράβα, η κατασκευή της οποίας οργανώθηκε κι επικυρώθηκε κρυφά, εν μιά νυκτί). Αυτό που μπορούν να κάνουν όσοι αγαπούν την πόλη και θέλουν να τη δούνε να προοδεύει είναι να απαιτούν ορθολογιστική και διαφανή πολιτική έργων για τη Βόρεια Ελλάδα, και άμεση δραστηριοποίηση για την επίλυση των χρονίζοντων προβλημάτων. Όλοι μας πρέπει να τους ελέγχουμε γι' αυτό, κι όχι μόνο οι ντόπιοι, γιατί το ίδιο παιχνίδι παίζεται στην πλάτη όλων μας.

Πως μπορούν κάτοικοι ενός τόπου που τρέφονται με τους καλύτερους μεζέδες της Επικράτειας, τα νοστιμότερα γλυκά και τα πιο αφράτα τσουρέκια να έχουν τέτοιο κόμπλεξ απέναντι στην Αθήνα;
Κανένα στερεότυπο δεν είναι ακίνδυνο' για την "ερωτική Θεσσαλονίκη", τα λέει καλύτερα η ttallou.

 
At 10/10/2005 08:20:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πώς να διαφωνήσει κανείς μαζί σου;

 
At 10/11/2005 03:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

παρολη την κλαψα των κατοικων της το κατα κεφαλην εισοδημα στο νομο θεσσαλονικης ειναι ψηλοτερο απο αυτο της αττικης, σε αντιθεση με οτι συμβαινει σε ευρωπαικες χωρες πχ συγκρινεται λονδινο με υπολοιπες μεγαλες πολεις αγγλιας (το λονδινο εχει υπερδιπλασιο κατα κεφαλην εισοδημα πχ απο το λιβερπουλ) η παρισι με λυων και μασαλια.
οσο αφορα το ποδοσφαιρο οι θεσσαλονικεις θεωρουν απολυτα φυσιολογικη την παρουσια 4 ομαδων στην α εθνικη με εδρα την πολη τους (αν και φετος ειναι 3) δηλαδη 25% των ομαδων αν και με μολις το 10% του ελληνικου πληθυσμου.
αντιθετα σκουζουν και αντιδρουν για την παρουσια αθηναικων ομαδων που εκπροσωπουν συνοικιες με μεγαλυτερο πληθυσμο απο τους περισοτερους νομους της ελλαδας (αιγαλεω, νικαια, περιστερι καλλιθεα).

 
At 10/12/2005 06:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Με το προηγούμενο σχόλιο ο σχολιαστής εκδηλώνει (κάπως υπέρμετρα, αρκετά εκτός θέματος και ετεροχρονισμένα είναι η αλήθεια) τον θαυμασμό του για την ταινία "Θρύλος" του Ρίνλευ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Κάθε άλλη ερμηνεία του σχολίου απαγορεύεται.

 
At 10/20/2005 02:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να το επεναλάβω και εγώ: Πες τα Χρυσόστομε!
Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε παρακαλώ μη με πεις 'Σαλονικιό'. Πως να το θελήσεις πια, όταν ο κάθε μεγαλοκαραγκιόζης (βλ. Σαββόπουλος) το κάνει καραμέλα και με την χαρακτηριστική του γλαφυρή παραμυθατζίδικη, τύπου φασόν αφήγηση στο πετάει σε κάθε φράση. Πως να μην εξοργιστεί ένας μη 'Σαλονικιός' με αυτή την παπαγαλία; Εδώ εμένα μου ήρθε να του πετάξω κανένα τασάκι...
Έμεις κύριοι Σαββόπουλοι και κύριοι Ιεροκλίδες θέλουμε να ανήκουμε στην 'ανέραστη Θεσσαλονίκη', που λέει και ο Σημαντήρας ασούμε. Κρατήστε τους έρωτες σας για την πάρτη σας.

Το λυπηρότερο από όλα όμως, ήταν το γεγονός ότι όλα αυτά ειπώθηκαν στον πρόλογο για τον Σ. Κουγιουμτζή. Για έναν Άνθρωπο ιδιαίτερου χαρακτήρα σεμνό, μετρημένο. Και τελικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν λόγω του εξαιρετικού του χαρακτήρα αλλά γιατί ήταν... Σαλονικιός! Ρε, φευγάτε μη σας πάρουμε με τις πέτρες...
Πως θα ένιωθε άραγε αν τα άκουγε αυτά;
Ευτυχώς σας απάντησε όμως. Με τα τραγούδια του. Και τότε φάνηκε πόσο μικροί είσαστε.

(Η αλήθεια είναι πως δεν τα έχω με τον Σαββόπουλο. Γενικώς δεν πιστεύω σε κανενός είδους μεταφυσικά γεγονότα αλλά εδώ είναι πασιφανές ότι κάποιος άλλος έχει μπει, εδώ και χρόνια, στο σώμα του! Γρήγορα έναν εξορκιστή...)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home