Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2005

Τσιγάρα, καφέδες, έρωτες.

Είδα στη "ΝΕΤ" την επαναπροβολή μιας παλιάς εκπομπής του Φρέντυ Γερμανού προς τιμήν του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Εκτός απ' το τιμώμενο πρόσωπο, καλεσμένοι ήταν και οι ηθοποιοί από το "Λούνα Παρκ" (κι όποιος δεν έχει ακούσει ποτέ για το "Λούνα Παρκ", ευχαρίστως δέχομαι να έρθει να ανταλλάξουμε ηλικίες). Η εκπομπή είναι ασπρόμαυρη και πρέπει να είμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ο Παπαγιαννόπουλος κι ένας άλλος ηθοποιός καπνίζουν. Τα τσιγάρα που κάνουν βρίσκονται στον αντίποδα των τσιγάρων που κάνει η Λιάνα Κανέλλη. Κάνουν τσιγάρα επειδή το τηλεοπτικό στούντιο δεν είχε ακόμη αναδειχθεί σε τοτέμ, αλλά ήταν ένα μέρος σαν όλα τα άλλα. Καπνίζουν στο στούντιο επειδή καπνίζουν κι έξω από αυτό και αφού ο χώρος μπροστά στις κάμερες δεν είναι παρά προέκταση των χώρων πίσω από τις κάμερες, είναι φυσικό να μην μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους. Αντίθετα, τα τσιγάρα της Λιάνας Κανέλλη είναι τηλεοπτική πράξη, έχουμε να κάνουμε με τηλεοπτικά τσιγάρα. Κι ας ισχυρίζεται η Λιάνα ότι καπνίζει στην τηλεόραση επειδή καπνίζει κι εκτός αυτής. Μπούρδες. Αν δεν την άφηναν, θα πήγαινε στις εκπομπές χωρίς να κάπνιζε. Τα τσιγάρα της σημειολογούν την "επαναστατική" της περσόνα, σημειολογούν την ιδιορρυθμία και ιδιαιτερότητά της, είναι στο μυαλό της μια πράξη αντίστασης κατά της αντικαπνιστικής υστερίας και του υπερατλαντικού δυνάστη. Η Λιάνα υποδύεται τον τηλεοπτικό μας Τσε κι έτσι οι συχνότατα σωστές της θέσεις πνίγονται πίσω από ένα πέπλο καπνού.
Το τσιγάρο θέλει και τον καφέ του. Την ώρα που διηγείται ιστορίες από την καριέρα του, ο Παπαγιαννόπουλος ρωτάει τον Γερμανό: "Συγγνώμη, μπορώ μισό λεπτό να διακόψω και να πιω λίγο νεσκαφέ;". "Βεβαίως" του απαντάει ο Φρέντυ και πράγματι ο Παπαγιαννόπουλος πίνει από το ποτήρι που έχει μπροστά του. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι έννοιες "γκρίζα διαφήμιση" ή product placement είναι -εν Ελλάδι τουλάχιστον- άγνωστες. Ο αθώος φωναχτός νεσκαφέ του Διονύση βρίσκεται στον αντίποδα του κόκκινου καπέλου της Vodafone που φορά διαρκώς - όπως οι σούπερ ήρωες τις στολές τους- ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.
Ελληνικές ταινίες είδα ως παιδί και μετά τις έκοψα μαχαίρι (τη ηχηρή εξαιρέσει του πρώτου μέρους του "ΘουΒου Πράκτωρ 000" -όσο δηλαδή διαρκεί η "τρέμε Full Metal Jacket" εκπαίδευση στη σχολή των πρακτόρων- που το βλέπουμε συχνότατα με τους φίλους μου και το ξέρουμε απ΄έξω). Συνεπώς δεν έχω κάποια ειδική λατρεία για τους παλιούς Έλληνες κωμικούς, μολονότι την πλειοψηφία τους την θαυμάζω και την σέβομαι.
Έβλεπα όμως τον Παπαγιαννόπουλο στην εκπομπή και ακτινοβολούσε ένα ήθος, μια αξιοπρέπεια, μια αρχοντιά, που δεν συναντάς τόσο συχνά σήμερα. Στην τηλεόραση τουλάχιστον. Δεν μιλώ για την "Παλιά Αγία Ελλάδα", δεν αναιρώ όσα έλεγα παλιότερα, απλώς επισημαίνω κάποιες χτυπητές διαφορές.
Και το ερώτημα φυσικά παραμένει αναπάντητο: Ως ποιό βαθμό μπορεί να μας καθορίσει η εποχή μας; Θα ήταν και σήμερα έτσι ο Διονύσης; Ή σαν άλλος Σπύρος Παπαδόπουλος παράλληλα με την ηθοποιία θα παρουσίαζε τηλεπαιχνίδια;
Όπως και να 'χει, τον έβλεπα στα κοντινά της κάμερας συγκινημένο και -πώς να το πω;- καλό και σκεφτόμουν πως ίσως στον άλλο κόσμο, απαλλαγμένοι πλέον από τα σώματα που φοράμε, θα ερωτευόμαστε γυμνές ψυχές. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να ερωτευτώ εκεί την αύρα της τρυφερότητας και της σοβαρότητας που θα ανέδυε η ψυχή του φαλακρού αυτού γέρου.

6 Comments:

At 10/07/2005 07:10:00 μ.μ., Blogger ---. said...

Γέμισε ο κόσμος επαναστάτες και τσάμπα μάγκες. Ακόμη κι αν υπήρχε στην εποχή μας Παπαγιαννόπουλος εμείς θα προτιμούσαμε τα μπούτια της Ελένης και ούτε διαφήμιση δεν θα γύρναγε. Στην ψάθα θα πέθαινε και αυτός, όπως και όλοι όσοι τόλμησαν να μην βάλουν "τηλεοπτική" μάσκα στην ψυχή τους.

 
At 10/07/2005 08:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

den yparxoun 'an' sthn istoria...

 
At 10/07/2005 08:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δυστυχώς θα σας θυμήσω ότι στην εποχή του ο Παπαγιαννόπουλος πέθανε όντως στην ψάθα. Τον βρήκαν στο διαμέρισμά του έπειτα από ημέρες... και θυμάμαι πολύ καλά κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο απογευματινής εφημερίδας που είχε το κουφάρι του! Ο κύριος Διονύσης ήταν μοναχικός άνθρωπος και τα σαρκοβόρα πήραν την εκδίκησή τους μόνο όταν εκείνος δεν μπορούσε πια να προστατέψει τον εαυτό του... παρόμοια η περίπτωση του Μάνου αρκετά χρόνια αργότερα.

Την ίδια περίπου εποχή, στα πρώτα βήματα της τηλεόρασης, υπήρχε παράλληλα κάποιος με πολύ πιο κάλπικη "τηλεοπτική μάσκα στη ψυχή" του από τον Σπ. Παπαδόπουλο, να παρουσιάζει το τηλεπαιχνίδι Bingo.. Εάν δεν θυμάστε ποιος, ανταλλάζω μαζί με τον old boy ηλικίες:-)

Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που λάμπουν και, όπως και τότε και πάντα, η οδυνηρή απόκλιση από τους μέσους όρους είναι επιλογή τους.. αυτός είναι και ο λόγος που λάμπουν.

 
At 10/07/2005 08:58:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Έχει κάτσει ποτέ κανείς να κάνει μια σοβαρή έρευνα για το πώς επηρρέασε το ελληνικό σινεμά και οι πρωταγωνιστές του (που βέβαια μεγάλωσαν παίζοντας θέατρο και είχαν και μια "κινηματογραφική μάσκα" για τα προς το ζήν) τα αρχέτυπα της ηθικής στη σύγχρονη ελλάδα;

Ανώνυμε, ποιά ήταν η απογευματινή αυτή εφημερίδα;

Η Κανέλλη καταφέρνει να συνοψίζει την μεγαλοθυμία μιας αριστερής σκέψης με την υστερική αισθητική μικροαστής, κατάσταση ίσως όχι τόσο οξύμωρη όσο μου φαίνεται εμένα. Το πρόβλημα δεν είναι της Καννέλη. Το πρόβλημα είναι οτι απουσιάζει η συγκροτημένη αριστερή σκέψη που θα την έθετε στις σωστές πολιτικές της συντεταγμένες (της ανυποψίαστης πλην όμως συναισθηματικά φορτισμένης επαναστάτριας).

 
At 10/08/2005 01:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Θα μείνω στην επισήμανση του ανώνυμου φίλου ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που λάμπουν. Για την υστερία της Κανέλλη συμφωνώ (και το όπλο συνηγορεί σε αυτό) για τη συγκρότηση της σκέψης της όμως δεν μπορώ να την κρίνω ως καθ'ύλην αναρμόδιος, ενώ η Mercedes της δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί οπωσδήποτε.
Αυτό για τον τρόπο του τέλους του Παπαγιαννόπουλου δεν το ήξερα, αλλά μεγενθύνει τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν γι' αυτόν τον άνθρωπο.

 
At 3/07/2007 06:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Handbag accessory Free gay mpegsavi

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home