Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2005

Σκέψεις εκρηκτικές μπορείς να βρεις:

- Σε ένα περιοδικό.
Ρώτησαν καποτε τον Γάλλο ποιητή Πωλ Ελυάρ:
"Αν καιγόταν το σπίτι σας και είχατε τη δυνατότητα να σώσετε ένα μόνο πράγμα, ποιό θα ήταν αυτό;"
"H φωτιά".
- Στην τηλεόραση.
"Κάθε άνθρωπος πρέπει να απαλλαγεί από την ελπίδα ενός καλύτερου παρελθόντος".
Ίρβιν Γιάλομ.
- Στο εσώφυλλο ενός CD.
"Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα που επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και όταν αρνούμαστε να συμφιλιωθούμε με την επανάληψη, αρνούμαστε ένα μέγαλο μέρος αυτού που λέμε "ζωή".
Μάικλ Κάνιγκχαμ.
- Σε ένα μπλογκ.
"Κοίτα όμως ένα παράξενο πράγμα. Ενώ ο μαρξισμός-λενινισμός, αυτή η εμβληματική ιδεολογία που χαρακτήρισε τον εικοστό αιώνα και μνημονεύεται στη διαθήκη του δυνατού και εν τέλει ταπεινού αυτού ανθρώπου αρχίζει να ξεθωριάζει με ταχύτητα, εκείνο «το να φραχτεί ο τάφος για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια» σαρώνει τις φλυαρίες των –ισμών και επιβάλλεται με την ανθρώπινη αλήθεια του".
- Γενικώς παντού, όχι μόνο εκεί που σου είπαν, όχι μόνο στα βιβλία.

8 Comments:

At 6/02/2005 12:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Κάθε άνθρωπος πρέπει να απαλλαγεί από την ελπίδα ενός καλύτερου παρελθόντος",
αλλιώς- θα συμπληρώσω-δεν θα ήταν παρελθόν.Αυτά που μένουν πίσω αφήνοντας μια αίσθηση ανεκπλήρωτου,αφήνοντας ερωτηματικά για το αν όλα έγιναν κατά τον καλύτερο τρόπο,αν παραλείψαμε κάτι,αν δεν προσπαθήσαμε όσο έπρεπε,αν,αν,αν.. δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά,γιατί τότε και η ζωή μας,θα ήταν διαφορετική.Γιατί εμείς προχωρήσαμε,κάνοντάς τα παρελθόν και αυτό κάτι σημαίνει.

"...μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.."Μπρος στο άγνωστο,ο ίδιος πάντα ανθρώπινος φόβος,η γήινη άγωνία,η απουσία διάκρισης,μια συγκινητική καταγραφή σε μία διαθήκη.

Η φωτιά που θα σωθεί θα είναι η "φωτιά"της ψυχής του σπιτιού..

 
At 6/02/2005 01:27:00 μ.μ., Blogger dgalanis said...

το "να φραχτεί ο τάφος για να μη με ξεχώσουν τ' αγρίμια" είναι απλά η απόδειξη πως μερικοί άνθρωποι (ιδίως από τον χώρο της πολιτικής) πεθαίνουν πολύ πριν αφήσουν την τελευταία τους ζωή ...αυτή την κουβέντα δεν θα την έγραφε ποτέ ένας άνθρωπος που ζει στη σημερινή εποχή όπου δεν υπάρχουν αγρίμια ... μακάρι να υπήρχαν και ας ξέθαβαν και 10 πολιτικούς τον χρόνο ... τα εξαφάνισε κι αυτά η ανάπτυξη ...τέλος θα έλεγα πως είναι επίσης μια επίδειξη μεταφυσικής μικρομυαλιάς ... σε τελική ανάλυση από το να σε φάνε τα σκουλίκια καλύτερα θα ήταν να σε τρώγανε τα τσακάλια ...

 
At 6/02/2005 05:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Yπό άλλες συνθήκες μπορεί και να συμφωνούσα μαζί σου, newmanifesto. Tώρα όμως τα λόγια σου μου φαίνονται δυσανάλογα σκληρά.

 
At 6/02/2005 06:38:00 μ.μ., Blogger dgalanis said...

δυσανάλογα ως προς τι? μη μου πεις κι εσύ τώρα για σεβασμό στους νεκρούς ... δεν θα τ αντέξω ...

 
At 6/02/2005 08:17:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ο Αχιλλέας έσερνε το νεκρό κορμί του Έκτορα αλλά τουλάχιστον τον εξηγούσε το πάθος του. Εσένα τι σε εξηγεί;
Δεν θα αρνηθώ την κριτική ακόμα και την ειρωνεία απέναντι στο νεκρό, ακόμη και τον φρέσκο νεκρό. Αλλά η συγκεκριμένη εικόνα ενός νεκρού σώματος που κατασπαράζεται από αγρίμια είναι ανατριχιαστική.

 
At 6/03/2005 12:52:00 μ.μ., Blogger dgalanis said...

όσο ανατριχιαστική κι αν σου φαίνεται old boy οφείλεις να ομολογήσεις πως αυτό είναι εξ αιτίας των δικών σου προκαταλήψεων ... ίσως να γνωρίζεις πως στο Θιβέτ "θάβουν" τους νεκρούς τους τεμαχίζοντάς τους και παρααδίδοντάς τους στα όρνεα που έρχονται να τους πάρουν πάνω στους ουρανούς ... πάντως ελπίζω να μη φαντάστηκες πως επιθυμώ την κατασπάραξη της σορού ουδενός ...απλά ήθελα να επισημάνω πως οι πολιτικοί μιλάνε εκτός εποχής και πραγματικότητας ...

 
At 6/24/2005 09:53:00 μ.μ., Blogger thas said...

Με μεγάλη καθυστέρηση ανακαλύπτω την παραπομπή σου σε μένα και σε ευχαριστώ.

 
At 6/25/2005 03:57:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Nα 'σαι καλά. Παρεμπιπτόντως το μπλογκ σου είναι μια από τις μύγες μεσ' το γάλα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home