Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2013

Μπλάιντ

Σήμερα, αύριο, τις επόμενες βδομάδες, ας ζήσουν τις μεγάλες τους στιγμές και την στον ουρανό την γύρευαν στη γη την βρήκαν δικαίωσή τους, όλοι όσοι μια τριετία τώρα ηρωικά και με αυταπάρνηση δεν κουράστηκαν να υπερασπίζονται τα ανυπεράσπιστα και δεν το έβαλαν κάτω προσπαθώντας να μας πείσουν πως δεν γίνεται αλλιώς: η «πραγματικότητα» τους φαίνεται να κερδίζει.
Ωστόσο, όταν μια κατάσταση παγιώνεται στη συνείδηση του κόσμου ως εντός ή εκτός εισαγωγικών τυραννική (ακόμη και αν πρόκειται για την τυραννία της ίδιας της πραγματικότητας), όταν εκλείπει η με τη στενή έννοια του όρου πολιτική ελπίδα, κάτι άλλο θα βρεθεί να την υποκαταστήσει.
Πανηγυρίστε τον θρίαμβο του πραγματισμού σας, επιβάλετε τρισχειρότερα μέτρα τώρα που θα έχετε και το βολικό επιχείρημα, συνεχίστε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο τον δρόμο που έχετε τραβήξει: όταν η «λογική» σας βάζει απέναντί της το συναίσθημα και το ενοχοποιεί, όταν η λογική σας είναι η λογική του στενού δικού σας συμφέροντος, κάποια στιγμή το συναίσθημα θα πνίξει τα πάντα και τότε δεν θα υπακούει σε καμιά λογική, θα γίνει απελπισία και τυφλή οργή και αίμα.
Δημοκρατία και τρόμος είναι έννοιες ασύμβατες, κι αν συμβαδίσουν θα συμβαδίσουν προσωρινά και έκτακτα. Δημοκρατία και συντριβή των πολιτών δεν πάνε μαζί. 
Η γερμανική ευρωζώνη βλάπτει σοβαρά τις δημοκρατίες των ευρωπαϊκών χωρών.
Αν η πραγματικότητά σας δεν προσφέρει ελπίδα παρά μόνο δίκαιη τιμωρία και υπόσχεση συνολικής εξαθλίωσης, αυτή είναι μια πραγματικότητα που αδυνατεί να υποστηρίζεται για πολύ ακόμη με τα ΜΑΤ και τα Μega: θα χρειαστεί να περάσετε στο επόμενο πολιτειακό στάδιο, και πιθανότατα η αφορμή θα σας δοθεί απλόχερα, αφού όταν σπέρνεις απόγνωση κάποια στιγμή θα θερίσεις και απεγνωσμένες αντιδράσεις.

13 Comments:

At 3/22/2013 05:52:00 μ.μ., Blogger Evi Voulgaraki said...

Πολύ ακριβής περιγραφή. Νομίζουν ότι μας έχουν κάνει ROI MAT, αλλά ο βασιλιάς είναι γυμνός. Μοιραία θα οδηγήσουν σε megalisious απεγνωσμένες αντιδράσεις. Αλλά τη νηφαλιότητά μας πρέπει να τη διατηρήσουμε μαζί με την επαναστατικότητα... Καθαρό μυαλό πολύ σημαντικό... και πολιτική διάκριση.

 
At 3/22/2013 08:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό που σε πληγώνει να παραδεχθείς, είναι πως η «λογική μας» είναι λογική της πλειοψηφίας. Και κατά βάθος το ξέρεις. Άρα η απόφαση του λαού να συνταχθεί παθητικά με τις επιταγές του μνημονίου ως μη-χείρον είναι συνειδητή δημοκρατική επιλογή. Αν βρείτε καλύτερη εναλλακτική να αντιπροτείνετε, η φαντασία και το συναίσθημά σας θα γίνει πλειοψηφία και θα ξεχέσει τον μίζερο πραγματισμό μας. Μέχρι τότε όμως άσε τη λέξη «δημοκρατία» ήσυχη, δεν είναι τσιφλίκι σου.

 
At 3/23/2013 02:00:00 π.μ., Blogger J95 said...

Με δυο λόγια παραδέχεσαι ότι η βασίλισσα ΤΙΝΑ ήταν ντυμένη, αντίθετα με τις κοτσάνες του προηγούμενου ποστ με αφορμή το 48ωρο φιάσκο των Κυπραίων.

 
At 3/23/2013 09:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν με τη φαντασία και το συναίσθημα εννοείς τον Καμμένο, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!

 
At 3/23/2013 01:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ Ανώνυμος(3/22/2013 08:42:00 μ.μ.)

Για ποια εναλλακτική μιλάς; Ακόμη δεν το πήρες χαμπάρι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική; Τσάμπα πληρώνονται οι βουβουζέλες στα βοθροκάναλα; Ησύχασε διότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να ξεχέσει κανένας τον μίζερο πραγματισμό σου. Παρεμπιπτόντως, η παθητικότητα δεν είναι επιλογή· η παθητικότητα είναι η πράξη της μη επιλογής. Επομένως δεν συντάσσεσαι παθητικά. Παθητικά, μόνο ακολουθείς. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία ακολουθεί. Μ' αυτά δεν θέλω να υποννοήσω ότι είσαι ραγιάς. Φοβισμένος είσαι, χεσμένος από φόβο. Παρεμπιπτόντως(2), η δημοκρατία είναι τσιφλίκι όλων. Ο λαός δεν είναι τσιφλίκι κανενός και κακώς τον επικαλείσαι.

κώστας

 
At 3/24/2013 12:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η τριχρονη κόρη μου θυμώνει με τον ήλιο όταν την τυφλωνει και φωνάζει στον αέρα όταν της ρίχνει τα μαλιά στα ματια. Με τον τροπο της απορρίπτει τον πραγματισμό υπέρ του συναισθήματος, εξεγειρεται κατα της τυραννίας της πραγματικότητας. Ειναι χαριτωμενο για ένα τριχρονο παιδι. Αλλα λίγο επικίνδυνο για ένα λαό. Ιστορικά, συνήθως οδηγεί σε τραγωδίες. Περηφανες, ρομαντικές, λεβεντικες, αλλά τραγωδίες. Και το πιο τραγικό με την Κύπρο ειναι ότι την σπρωξιά για τον γκρεμό την δώσαμε εμείς με το κουρεμα. Κι αν είχε περάσει του Αλέξη πέρσι, με το επαχθές χρέος και το δεν πληρώνω, η σπρωξιά θα είχε γίνει πνιγμος.
Αλλά και πάλι λέω, απ' την εποχή του Ηροδοτου οι Έλληνες ειναι πάντα παιδια. Οι ξένοι μας έκαναν κράτος το 1827, οι ξένοι μας έπαιξαν και μας άφησαν να παίξουμε, η καλοσύνη τους μας διατηρεί στη ζωή, έστω με ταπεινωσεις και κακουχίες. Ο Πούτιν δεν δύναται, ο Τσαβες μας άφησε νωρίς, μόνο οι gangsters που τους πηδαμε τις γυναίκες έμειναν. Καμμενοι χωρίς τσιπ(ρ)α δηλαδη
kronstadt13

 
At 3/24/2013 03:38:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@kronstadt13
Ξαφνικά, εκεί που δεν υπάρχουν εναλλακτικές, ανακαλύπτονται, διαφόρων ειδών: της κόρης σου (να την χαίρεσαι), των ξένων, του Τσίπρα και του Καμμένου. Η κόρη σου απορρίπτει μία πραγματικότητα (και ορθά το πράττει) με συναίσθημα. Αυτός ο φόβος (της απόρριψης μίας δυσάρεστης πραγματικότητας με συναισθηματικό τρόπο) είναι κοινός μας φόβος. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού όταν σχολιάζουμε ως ενήλικες. Ως ενήλικες οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε την δυσάρεστη πραγματικότητα και να ψάχνουμε για κάποια άλλη πραγματικότητα. Δεν ακολουθούμε παραλυμένοι την υπάρχουσα και δυσάρεστη. Το ζήτημα επομένως δεν τίθεται στη βάση τού να ρωτάμε ο ένας τον άλλον αν υπάρχει εναλλακτική. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει. Το ζήτημα είναι να βρούμε την κοινή συνισταμένη και να την εφαρμόσουμε. Οι υπόλοιπες εναλλακτικές απορρίπτονται είτε διότι είναι ανιστόρητες είτε διότι είναι κραυγαλέα στραβές. Αλλά η αντίθεση σε μία στραβή εναλλακτική δεν σημαίνει ότι η δική μου είναι ίσια· μπορεί να είναι θεόστραβη.

κώστας

 
At 3/24/2013 11:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Περιμένω το επόμενο ποστ, όπου με ιερή αγανάκτηση θα στηλιτεύονται όλοι όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη βαθιά ανθρωπιά και την απόλυτη αριστερή συνέπεια που διέπει τη σύμπραξη με τον Καμμένο!

ΥΓ: Θα εκφράζονται επίσης υπόνοιες πως όσοι διαφωνούν είναι παπαγαλάκια του Μέγκα, τόυ Πάσχου, της τρόικας και μερικών ακόμα.

 
At 3/25/2013 02:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

bravo!

 
At 3/25/2013 12:38:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

Όπως βλέπεις και από τα άλλα σχόλια, δεν υπάρχει ελπίδα. Άνθρωποι με μυαλό πιστεύουν ότι η εξαθλίωση είναι μονόδρομος και θα μας κάνει ανθρώπους... Είμαι απαισιόδοξος, φοβάμαι για τα χειρότερα. Δεν γράφω στα σχόλια, απλά σου γράφω τώρα για να μη νομίζεις ότι είσαι μόνος. Καλή συνέχεια.

 
At 3/25/2013 11:41:00 μ.μ., Anonymous ΠΑΝ said...

Είσαι πολύ ταραγμένος και έχεις χάσει το μέτρο πλέον Old Boy.
Εχεις φαέι μεγάλη ήττα σε πολιτικό και συνειδησιακό επίπεδο.
Είδες ότι τα τσαμπουκαλέματα δε βγαίνουν και ταμπουρώνεσαι πίσω από το συναίσθημα το οποίο μας απειλείς ότι θα φέρει αίμα και οργή.
Περαστικά σε σένα και σε όλους τους αδούλωτους ψευτόμαγκες.

 
At 3/31/2013 12:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συνέχισε να σκέφτεσαι και να γράφεις. Προκαλείς τους ανώνυμους και ξεμπροστιάζονται. Μια ερώτηση προς μνημονιακούς: γιατί θεωρείτε πως πρέπει μια ζωή να μας τρέφουν οι ξένοι;

Βlackboy

 
At 3/31/2013 12:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κι αν θέλετε να δείτε λίγο τι εστί δημοκρατία ρίξτε μια ματιά σ' αυτό:

http://dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com/2012/06/29/%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84/

Blackboy1955

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home