Κυριακή, Μαρτίου 17, 2013

Η Μεγάλη Απολιτικοποίηση των 11

 
Στο ενενηκοστό λεπτό οι γηπεδούχοι (Έλληνες Εθνικιστές) κερδίζουν πέναλτι. Την εκτέλεσή του αναλαμβάνει ο νεαρός Κατίδης. Με ασύλληπτη εκτίναξη ο πορτιέρο Σταλόνε λυτρώνει την ομάδα του, που αποδρά με μεγάλο διπλό από την έδρα της απολιτίκ νεολαίας του χρυσαυγίτικου λάιφστάιλ, όπως σπεύδουν να μεταδώσουν όλα τα τσοντοκάναλα. Κατά της απόκρουσης του Σλάι έφεση άσκησε ο εισαγγελέας της δίκης Κασιδιάρη, κρίνοντας ως αναξιόπιστη την μαρτυρία ότι η μπάλα δεν μπήκε στο τέρμα. Βουλευτές της ΝΔ σπεύδουν να συγχαρούν τον εισαγγελέα (άλλοι κατά λάθος κι άλλοι για να του δώσουν μια ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη), ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός ψηφίζει λευκό γιατί όπως δηλώνει δεν γνωρίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.

7 Comments:

At 3/17/2013 06:14:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Διαφωνώ όσο δεν πάει με τη διαπίστωση ότι το χρυσαυγίτικο λαιφστάιλ είναι απολιτίκ. Απολιτίκ ήταν μεγάλα τμήματα των μεγάλων κομμάτων. Η αποθέωση του απολιτίκ ήταν ο Αβραμόπουλος. Μία έκφανση υπερσυντηρητικού απολιτίκ ήταν το ΛΑΟΣ. Σήμερα, μαζί με τμήματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απολιτίκ είναι στην ουσία τους οι ΑΝΕΞ και μεγάλο τμήμα καινούριων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικά μάλλον είναι η κύρια δεξαμενή των απολιτίκ πρώην ΠΑΣΟΚατζήδων. Και επειδή στο ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει μόνο οι εκσυγχρονιστές και όσοι έχουν κάποιο συμφέρον, μάλλον μεταξύ ΝΔ, ΑΝΕΞ και ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκαμε τους περισσότερους από τους απολιτίκ τηλεθεατές της Ρούλας, με τον τελευταίο να έχει το σημαντικότερο κομμάτι της νεολαίας που μεγάλωσε στο απολιτίκ περιβάλλον το οποίο κατηγορούμε ως γεννήτορα φασισμού. Η ΧΑ είναι επικίνδυνη γιατί έχει και παραέχει ιδεολογία. Ιδεολογία που πηγάζει από φόβο, πρωτόγονη ξενοφοβία και μίσος, ατομικά και συλλογικά συμπλέγματα, αμορφωσία και ότι άλλο θέλετε; Ιδεολογία στηριγμένη σε σάπιες αξίες και διαστρεβλωμένη ανάγνωση της ιστορίας, αποσπασματική, αβαθή, ακραία λαϊκίστικη, ζωώδη και ότι άλλο μπορούμε να διαπιστώσουμε; Ιδεολογία παρόλα αυτά και μάλιστα πολύ ισχυρή. Με έτοιμους μηχανισμούς κοσμοθεώρησης, ανάλυσης, κατηγοριοποίησης και συμπερασμάτων. Μπορούμε στις αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο της ΧΑ να συμπεριλάβουμε την αμορφωσιά, ας πούμε ένα φαινόμενο εν μερει συνεκδηλωτικό και παράλληλο της απολιτίκ στάσης. Είναι όμως τεράστιο σφάλμα να θεωρούμε ότι βασική αιτία ήταν η κάποτε απολιτίκ ξενοιασιά και η χαρωπή χαζομάρα των ΜΜΕ. Και το απόλυτο σφάλμα να θεωρούμε την ΧΑ απολιτίκ.

 
At 3/17/2013 10:30:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“Get rich or die trying”

 
At 3/18/2013 02:51:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

ΑΦ, είναι μεγάλη συζήτηση. Συμφωνώ και διαφωνώ μαζί. Συμφωνώ στο ότι η ΧΑ έχει και παρέχει ιδεολογία και δη την πιο επικίνδυνη δυνατή, εννοείται πως δεν την θεωρώ απολιτίκ, νομίζω όμως πως το «δεν ασχολούμαι με την πολιτική» έχει και ως φυσική του κατάληξη (μαζί εννοείται με όλους τους υπόλοιπους καθοριστικούς παράγοντες), το αφού σιχάθηκα τους πολιτικούς, ας πάω με τους Χρυσαυγίτες. Και θεωρώ επίσης πως η ΧΑ κερδίζει τόσους ψήφους ΚΑΙ για λόγους λάιφστάιλ.

 
At 3/18/2013 11:05:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Αναντίρρητα κερδίζει ψήφους λόγω του δικού ΤΗΣ λαϊφστάιλ. Το οποίο έχει "πλούσια" ιστορία, εντυπωσιακό τελετουργικό και ισχυρή ψυχολογική δύναμη. Κάθε ιδεολογικός χώρος έχει λίγο πολύ το δικό του λαϊφστάιλ.

 
At 3/18/2013 11:40:00 π.μ., Blogger Bill said...

Στο βαθμό που ο Κατίδης επέλεξε το φασιστικό χαιρετισμό μόνο και μόνο για την πρωτοτυπία του πανηγυρισμού, όπως πίστευε ηλιθιωδώς, νομίζω ότι ο όρος "απολιτίκ νεολαία του χρυσαυγίτικου λάιφστάιλ" του ταιριάζει γάντι, τόσο που να το κάνει τατουάζ.

 
At 3/18/2013 02:43:00 μ.μ., Blogger travma said...

Πολυ καλα κειμενα αλλα δεν εχω χρονο να τα διαβασω. Θελω κατι να κανω. Εχεις καποια ιδεα? Δεν ξερω ουτε με ποια πλευρα να παω ή αν υπαρχουν ακομα πλευρες.

 
At 3/18/2013 04:27:00 μ.μ., Anonymous Α.Ν. said...

Ακόμα κι αν ο κάθε πανηλίθιος χρυσαυγίτης δεν έχει ιδιαίτερη γνώση της ναζιστικής ιδεολογίας της -ούτως ή άλλως δεν έχει γνώση κανενός άλλου πράγματος-, η υιοθέτηση των συμβόλων, στυλ, τελετουργιών της ΧΑ είναι από μόνη της επικίνδυνη. Με τον τρόπο αυτόν, οι χρυσαυγίτικες αρχές/αξίες/κοσμοθεώρηση περνούν στη λαϊκή κουλτούρα και γίνονται μέρος της. Η κοινωνία εξοικειώνεται μαζί τους και καταλήγουν να αντιμετωπίζονται ως μία -θεμιτή- εκδοχή των πραγμάτων.

Δεν νομίζω ότι και στη Γερμανία κατά την άνοδο του ναζισμού όλα τα λούμπεν στοιχεία των ταγμάτων εφόδου είχαν εντρυφήσει στη ναζιστική ιδελογία. Απλώς εντάσσονταν σε μια κουλτούρα που τους γοήτευε γιατί τους έκανε να αισθάνονται σημαντικοί και ισχυροί, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος. Τους έδινε με άλλα λόγια ταυτότητα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home