Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

Tι δεν καταλαβαίνεις;

Βρισκόμαστε τρεις μέρες μετά τις εκλογές του Μαϊου και διακόπτουμε ως ΚΚΕ για λίγο τον αναχωρητισμό μας, προκειμένου να ζητήσουμε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Δεν έχει σημασία που οι εκλογές αφορούν τα κόμματα, ενώ εμείς επιλέγουμε διαρκώς για τον εαυτό μας τον ρόλο του Οργανισμού Διατήρησης Ιδεολογικής Καθαρότητας και μόνο. Έχουμε μια Αλήθεια να σας πουμε, μια Αλήθεια να σας τραγουδήσουμε. Άμεση προσφυγή στις κάλπες λοιπόν, όχι για να αναλάβουμε μετά από αυτές ρόλο ενεργό. Άμεση προσφυγή στις κάλπες για να σας την ξανατραγουδήσουμε. Δεν είναι ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το λαό. Κάθε δεύτερη λέξη τον επικαλούμαστε. Και ειλικρινά τον επικαλούμαστε. Και ειλικρινά αυτό θέλουμε, να τον υπερασπιστούμε. Και το γεγονός ότι θέλουμε να τον υπερασπιστούμε αποκλειστικά με τον τρόπο μας δεν είναι πείσμα, δεν είναι γινάτι. Είναι η βαθιά πίστη πως μόνο μέσω της Αλήθειας θα βοηθηθεί. Είναι η βαθιά πίστη πως οποιοσδήποτε άλλος αγώνας δεν μπορεί να αποτελεί λύση, αφού αποτελεί λοξοδρόμηση από το δρόμο της Αλήθειας. Μόνο αν θέλει ο λαός να μας ακολουθήσει στο δρόμο έχει νόημα. Αν δεν θέλει, η δική μας αποστολή είναι αυτή: να συνεχίσουμε να του εξηγούμε ότι η σωτηρία υπάρχει δια αυτής της οδού. Όλες οι υπόλοιπες οδοί απομακρύνονται. Πόση διαφορά έχει αν απέχουν λίγο ή πάρα πολύ; Σημασία έχει ότι απέχουν. Σημασία έχει ότι δεν ταυτίζονται. Σημασία έχει ότι δεν μας πάνε εκεί που πρέπει να μας πάνε, αλλά κάπου αλλού.
Κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι έτσι η καθαρότητα καταντάει αυτοσκοπός. Δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι σκοπός. Είναι νόημα. Είναι η πλήρης εξήγηση όλων όσων συνέβησαν και όλων όσων θα συμβούν. Αντί λοιπόν να μας μέμφεσαι για την προσήλωση στη διαφύλαξή της, προτιμότερο είναι για το δικό σου το κάλο να πάψεις επιτέλους να αντιστέκεσαι στη σαγήνη της και να καταλάβεις πως κι εσύ σε αυτήν την καθαρότητα έχεις μόνο να ελπίζεις, πως αργά ή γρήγορα σε αυτήν την καθαρότητα θα έρθεις κι εσύ ευλαβικά για να πλυθείς από τις αυταπάτες σου.
Όχι, δεν είμαστε αναίσθητοι. Κι εμείς στην Ελλάδα της κρίσης ζούμε. Και ναι, οι ψηφοφόροι και τα μέλη μας ανήκουν κατεξοχήν στις τάξεις που πλήττονται περισσότερο. Αλλά είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μας εγκαλείς επειδή δεν βοηθάμε στη συγκεκριμένη συγκυρία. Εμείς την αναγνώσαμε εγκαίρως όχι μόνο τη συγκυρία, αλλά κι ό,τι κρύβεται κάτω από τις συγκυρίες, επιμένοντας να τις βαφτίζει συγκυρίες προκειμένου να παραμείνει από κάτω τους κρυμμένο. Εμείς τα λέγαμε όταν θεωρούσατε ότι ζούσαμε στον κόσμο μας. Ε, να λοιπόν που ο κόσμος σας έχει αρχίσει να έρχεται κοντά στην ανάγνωση που του κάναμε. Και θα συνεχίσει να έρχεται ακόμη κοντύτερα. Είναι πολύ βαθιά η πλύση εγκεφάλου που σας είχε γίνει, πολλοί από εσάς προσπαθείτε να κρατηθείτε με νύχια και με δόντια ακόμα. Θέλετε ακόμα το ευρώ; Πολύ σύντομα θα πάψετε να το θέλετε κι αυτό. Κι όταν απαλλαγείτε επώδυνα κι από αυτήν την αυταπάτη, θα απαλλαγείτε κι από την αυταπάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακριβώς επειδή στην πορεία των ετών διατηρήσαμε την καθαρότητα της ματιάς μας και δεν αμφιβάλλαμε για αυτήν ακόμη και όταν είχαμε μείνει παγκοσμίως μόνοι, είμαστε τώρα σε θέση να λέμε ότι εμείς πάντα τα λέγαμε. Μας λοιδορούσατε; Ζούσαμε στο παρελθόν; Ε, να που ζούσαμε στο μέλλον. Στο τωρινό παρόν σας δηλαδή. Και στο μέλλον που έρχεται. Εκπλαγείτε όσο θέλετε, πέστε από τα σύννεφα με την κρίση, δώστε της άλλα ονόματα, βάλτε της άλλα προσχήματα. Εμείς λοιπόν ζούσαμε πάντα στον κόσμο τον αληθινό κι εσείς ήσασταν που αεροβατούσατε. Μην μας κοιτάτε κατάπληκτοι που δικαιωνόμαστε. Εμείς το ξέραμε. Ήταν και είναι η νομοτέλεια. Κάποια στιγμή όλοι οι δρόμοι θα οδηγήσουν στο δικό μας. Μπορεί όχι σε αυτήν την στροφή της Ιστορίας, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση μερικών ακόμη δεκαετιών ή και περισσότερο. Μπορεί ο καπιταλισμός να βρει τρόπο να διασωθεί κι αυτή τη φορά, μπορεί να χρειαστεί να εξυπηρετηθεί από το φασισμό αντί για την αστική δημοκρατία. Τι να κάνουμε; Η αποστολή μας δεν είναι να αποτρέπουμε τα χειρότερα και να παλεύουμε για τα καλύτερα. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτά τα ζητήματα απευθύνσου αλλού. Η δική μας αποστολή είναι να διδάσκουμε τον λόγο της Αλήθειας. Έτσι και μόνο έτσι θα αλλάξει κάποτε ο κόσμος Αληθινά. 
(Κείμενο γραμμένο για το Unfollow)

14 Comments:

At 6/14/2012 02:51:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε γαμώτο η μαλακία ξέρεις ποιά είναι; Πως το ξεκινάς για πλάκα, για να τους ειρωνευτείς, κι εγώ βασικά συμφωνώ μαζί σου, δηλαδή μαζί τους. Πες το όπως θες (Αλήθεια, Κομμουνισμό ή Ψέμα), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δε βλέπει ούτε την κατάδυση στην κόλαση που μας έχουν κλείσει για μεθαύριο, και το ΚΚΕ κοιτάει καμιά εικοσαετία μπροστά, έτσι, από σπόντα.

Το ότι δεν θα υπάρχει κανείς τους τότε να μας πει, ‘σας τα λέγαμε εμείς’, δε σημαίνει ότι δεν έχουν δίκιο τώρα.

“Even a broken clock is right twice a day.” Το ΚΚΕ είναι το ρολόι. Η ώρα, φασισμός παρά τέταρτο.

Κουφό;

 
At 6/14/2012 04:05:00 π.μ., Blogger Кроткая said...

Μοίαζει τόσο άκαιρο που δημοσιεύεις αυτό το κείμενο, τρεις μέρες πριν από αυτές τις εκλογές :)

 
At 6/14/2012 08:08:00 π.μ., Blogger AGKALIAMETONHLIO said...

Εκτός από τη ιδεολογική καθαρότητα μίας ιδεολογίας η οποία δεν είναι γραμμένη σε κανένα εγχηρίδιο (ήταν κάποτε και μας πρόδωσε) παρά στις αποφάσεις του τελευταίου πάνσωφου Συνεδρίου... σε λιγότερο από 100 σελίδες επιμένουμε ότι "θα τους χαλάσουμε τα σχέδια". Ένας στόχος θετικότατος που μόνο επιτυχία και νίκη της ορθότητας μπορεί να επιφέρει.
Τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε...;

 
At 6/14/2012 11:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και τι πειρασμός για τους πιστούς μας, οι διπλανοί ψευδοπροφήτες να έχουν τέτοια πέραση στο λαό, κλέβοντας τα λόγια μας (αλλά όχι την Αλήθεια μας). Ας μην ξεγελαστούμε, ας μην καταδεχθούμε να πιστεύσουμε αυτήν την οπτασία, την όμορφη θωριά του ψευδοπροφήτη, το νεανικό του ενθουσιασμό. Με νηστεία και προσευχή (= συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως και πορεία του ΠΑΜΕ) θα ξεπεράσουμε και τη δοκιμασία αυτή μέχρι την έλευση του αληθινού Μεσσία...
Εξαιρετικό! (σου έχω γράψει για γκρίνιες άλλες φορές, οπότε με χαρά δεν το κάνω και τώρα)
uctl68

 
At 6/14/2012 02:48:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Πες μου εσύ, τα λόγια σου τι να τα κάνω.
Να τα διαβάσω, να τα ακούσω, να τα αγγίξω, να τα μυρίσω;
Εσύ πες μου τι θες κι εγώ αντάμα.
Μόνο μη πεις να τα σκεφτώ. Αυτό μη πεις αφέντη μου.
Γιατί θυμάμαι ποια μάνα με γένναε στο κλάμα.

 
At 6/14/2012 03:32:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Τέλειο. άκρος επιθετικό και πολύ δυνατό κείμενο, όπως ακριβώς χρειάζεται σήμερα...

 
At 6/14/2012 05:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, κι όμως, ενώ ο σκοπός του κειμένου είναι κατακριτικός και το πνεύμα του σε ένα βαθμό ειρωνικό, ταυτόχρονα το έχω γράψει προσπαθώντας να δω τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά και μπαίνοντας τρόπον τινά στη θέση τους.
Δεν αποκλείω να γίνει αυτό που λες, δεν αποκλείω ακόμη να αλλάξω κι εγώ θέση μελλοντικά και να έρθω πιο κοντά στην αλήθεια ή την «Αλήθεια». Και σίγουρα νιώθω την τελευταία διετία απείρως πιο κοντά στο ΚΚΕ απ' ό,τι ένιωθα πριν. Με τον αστερίσκο όμως πως πριν ένιωθα απείρως μακριά του.
Συμπερασματικά εκείνο που με ενοχλεί στη στάση του ΚΚΕ δεν είναι ότι επιλέγει να μη συνεργαστεί, να μη βάλει νερό στο κρασί του, να μην προσπαθήσει να βρει έναν κοινό τόπο. Εκείνο που με ενοχλεί είναι πως συμπεριφέρεται ωσάν όλα αυτά (η συνεργασία, το νερό στο κρασί, η ανεύρεση κοινού τόπου) να ήταν εξαρχής και αδιαπραγμάτευτα εκτός κάθε πιθανότητας και εκτός κάθε σκέψης. Με ενοχλεί ότι συμπεριφέρεται ως φορέας αληθινής πίστης απέναντι σε αιρετικούς. Με ενοχλεί τέλος ότι ναι, δεν ενδιαφέρεται για το αν ζει ή πεθαίνει η κοινωνία, προτιμώντας να μείνει καθαρό και αμόλυντο. Και αν η επιλογή αυτή ήταν αποτέλεσμα ΠΟΝΟΥ και εξαντλητικών συζητήσεων, αν επέλεγε δηλαδή να μη βάλει πλάτη επειδή θα έκρινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά ή είναι λίγος, θα ήταν άλλης τάξης ζήτημα. Με ενοχλεί που εκ των προτέρων δεν τέθηκε η οποιαδήποτε σκέψη συνεργασίας ή σύμπραξης με οποιονδήποτε άλλον δεν είναι ΚΚΕ. Αυτό τελικά δεν είναι ενδιαφέρον για τον λαό. Αυτό τελικά είναι ενδιαφέρον να μη χάσουμε την καθαρότητα του δόγματος από τα μάτια μας.

 
At 6/14/2012 05:07:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

uctl68, θενκς.

 
At 6/14/2012 11:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Μπορεί ο καπιταλισμός να βρει τρόπο να διασωθεί κι αυτή τη φορά, μπορεί να χρειαστεί να εξυπηρετηθεί από το φασισμό αντί για την αστική δημοκρατία. "

Μπορεί να γίνουμε και σαν την Κίνα και την Ρωσία (και Σιγκαπούρη Ινδονησία Ινδία Βραζιλία ξέρω γω) που αναμιγνύουν κρατικισμό, ελευθέρη αγορά, και αυταρχικό πολιτικό καθεστώς στα όρια της δικτατορίας, και που οι πολίτες φαίνεται εν τέλει να είναι σχετικά ευχαριστημένοι και απολιτίκ. Και σε αυτό το τελευταίο, απλά χρονικά, και θα είναι λιγότερο naive από ότι ακούγεται, να ψάξεις τις διαφορές είναι πασιφανές ότι η ελεύθερη αγορά είναι που τους επέτρεψε να πάρουν τα πάνω τους.

Γιατί στην τελική η διαφθορά στην ελεύθερη αγορά είναι από επιχειρηματίες και τεχνοκράτες αντί από την νομεκλατούρα και τους μιλιταριστές. Η διαφθορά μάλλον είναι αναπόφευκτη δηλαδή, σημασία έχει να μην την κάνουν τελειωμένοι. Και να μην στηρίζεται στο να έχει ο ένας στον άλλο το πιστόλι στον κρόταφο, ώστε να μπορεί έτσι κάποιος Bill Gates να βγει και να πει "δίνω 15 δις για φιλανθρωπία"


Το ότι "καταρρέει παγκοσμίως" μάλλον είναι ευσεβείς πόθοι, απλά ξύπνησαν τα κορόιδα 2ου και 3ου κόσμου και η πίτα (προσωρινά) μικραίνει. Έλα ας μην κοροιδευόμαστε δεν αποτυγχάνει ο καπιταλισμός απλά γίνεται σιγά σιγά μια αναδιάρθρωση με βάση τα παραπάνω και καθώς και προβλήματα που είναι να λυθούν (και δεν θα τα λύσει κάποιος Τσάβεζ) όπως ο υπερπληθυσμός η αύξηση του ΜΟ ζωής κτλ.

 
At 6/15/2012 03:19:00 π.μ., Anonymous sunCoater said...

Πόρρω απέχω από το να καταστώ σημειολογικός υπερασπιστής του ΚΚΕ, αλλά νομίζω ότι το post σου, καίτοι πραγματικά γενναίο και καίριο, υποφέρει από ένα δομικό μειονέκτημα: είναι μονόλογος (κάτι σας είπα τώρα). Η λεκτική διαδρομή είναι μεθοδική και βήμα βήμα, αλλά το θέμα είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε πότε ο virtual συνομιλητής μας θα πάρει διαφορετική στροφή από τη δική μας. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος την πλευρά της Αλήθειας να επιχειρηματολογήσει για την αξία του Ευέλικτου Κωλοτουμπισμού και της Ιδεολογικής Χαλαρότητας. -Και τι θες, ένα έντυπο περιοδικό δεν είναι online φόρουμ διαβούλευσης κι ούτε μπορώ να παίξω εγώ όλο το διάλογο μέσα στο κεφάλι μου.

Σωστά. Θα μου άρεσε μια πραγματική συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ οι οποίοι υποθέτουμε ότι είναι οι φορείς της διαφορετικότητας για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Το ΚΚΕ μας θέλει ξεκάθαρα εκτός πλανητικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ψάχνει το μοχλό που θ΄αλλάξει την τροχιά του ήλιου. Οι μεν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι είναι παραπλανητικό να πολεμάς τα συμπτώματα και όχι τα αίτια, οι δε ισχυρίζονται ότι το σύστημα θα αναδομηθεί από μέσα. Αυτά όταν αγαπιούνται γιατί όταν μισιούνται, οι κόκκινοι γίνονται απλώς παλαιολιθικοί και οι πολύχρωμοι ανάχωμα του Καπιταλισμού. Και ποιος φταίει που δε γίνεται αυτή η συζήτηση; Να τα μας πάλι, γιατί ακριβώς...

...οι Περισσιώτες αρνούνται να μπουν καν σε μια τέτοια διαδικασία. Αλλά τι να σου κάνει και το ΚΚΕ. Όταν υπάρχουν αριστεροί σχηματισμοί που το εγκαλούν για ελλιπή αγώνα και ενδοτισμό!

Για την ουσία, η διαφαινόμενη συνεπαγωγή "μη συνεργασία ΚΚΕ" --> "πολιτική σημαντικοποίηση φασισμού" δεν είναι και τόσο ευθεία. Και, ναι, φαίνεται να επαληθεύονται στις προβλέψεις τους για τη μετά Μάαστριχτ εποχή, αν και αυτό δεν μπορεί (ακόμα) να σημαίνει ότι ο μόνος εναλλακτικός δρόμος ήταν ο κόκκινος. Και ναι, η a priori μη συνεργασία είναι ένα σοβαρότατο αγκάθι (αν και οι διερευνητικές έδειξαν ότι ούτε και οι υπόλοιποι είναι πολύ καλοί σε αυτή).

Ένα ερώτημα είναι αν η τακτική της μη συνεργασίας (στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο) είναι ηγετική επιλογή ή απαίτηση εκπηγάζουσα από την ομόθυμη βάση (οπότε αλλάζει ή όχι). Οι οπαδοί των άλλων κομμάτων εκόντες άκοντες ακολουθούν συνήθως τις διακυμάνσεις στις αποφάσεις της ηγεσίας, οι του ΚΚΕ πολύ θα αμφέβαλλα.

 
At 6/15/2012 09:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εντάξει, μπορεί να κάθεσαι ακίνητος, ζωντανός ή αποθαμένος, περιμένοντας να πέσει ένας μετεωρίτης πάνω σου.

ε κάποια στιγμή θα πέσει.

KKM

 
At 6/15/2012 02:09:00 μ.μ., Anonymous θουβου said...

Αυτό που δέν καταλαβαίνουν στο ΚΚΕ είναι οτι δεν μπορούν να πείσουν για τις θεωρείες τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει και έχουν γαλουχηθεί σε μία κοινωνία καπιταλιστικη και συντηρητικη με ανάλογη παιδεία και πολιτικα ερεθίσματα.Ειναι αδύνατον.Προσωπικα συμφωνω μαζι τους σε πολλά,για να μην πω σε όλα,όμως δεν μπορω να τους στηρίξω γιατι τους θεωρώ διανοητικα φασίστες.Αλλά και ηλίθιους που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι χρειάζεται μία πιο ομαλή πολιτική μετάβαση με προετοιμασια της κοινωνίας,μεσα απ την παιδεία και την πληροφόρηση.Οποιαδήποτε αποτομη πολιτικη μεταβαση θα περιελαμβανε βια πόνο και πολύ αίμα.Πολλές φορές νιώθω οτι αυτό κατα βαθός ζητάνε για να καταλάβει ο ανόητος λαός και να έρθει στα λόγια τους.Γιατι?Γιατί τόσος σαδισμός?λενε με τις εκλογές δεν αλλαζει τίποτα,μονο με την επανάσταση.Ομως αγαπητοι φίλοι επανασταση σημαινει χανω το παιδι,τον αδερφο,τον αγαπημενο μου.Γινομαι φονιάς και θύμα.Αυτοι όμως,οχι,προτιμουν να ερθει η μεγάλη καταστροφή,παρα να συνεργαστουν με ΄΄αριστερουληδες΄΄.

 
At 6/15/2012 05:20:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Suncoater, δεκτές οι ενστάσεις σου και γενικά εξαιρετικό το σχόλιό σου.

 
At 6/15/2012 05:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τέτοια βαθυστόχαστα άρθρα γράφετε στο περιοδικό; Τρέχω να το αγοράσω!!

ΥΓ. Αν δίνατε δώρο και την ομιλία Ζίζεκ,θα σπάγατε τα ταμεία. Η αρλουμπολογία θέλει και τη θεωρητική -λέμε τώρα- τεκμηρίωσή της.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home