Πέμπτη, Απριλίου 19, 2007

Shitbusters

Στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» ο Κούντερα γράφει πως όταν ο γιος του Στάλιν ήταν αιχμάλωτος σε ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι Βρετανοί συγκρατούμενοί του παραπονέθηκαν στον Γερμανό διοικητή για το ότι δεν καθάριζε τα σκατά που άφηνε. Ο διοικητής άρχισε να τον βρίζει, ο γιος του Στάλιν -έχοντας ανατραφεί περίπου ως γιος του Θεού- δεν άντεχε να κριτικάρεται για τα σκατά του και πήγε κι έπεσε πάνω στο ηλεκτροφόρο σύρμα. Ο γιος του Στάλιν αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεχε τη δημοσιοποίηση και την κριτική των σκατών του.
Ο γιος του Στάλιν δεν άντεχε τα σκατά, αλλά τα λαγωνικά του Νίκου Ευαγγελάτου βουτούν την μύτη τους βαθιά μέσα στο σκατό, προκειμένου να αποκαλύψουν με τις κρυφές τους κάμερες και τα κρυφά τους μικρόφωνα τι βρωμερό κρύβει η κουράδα μας και πόσο ύποπτο είναι το χαρτί με το οποίο σκουπίζουμε τον κώλο μας.
Το σύμπαν των «Αποδείξεων» χαρακτηρίζεται από την καραμπινάτη αντίθεση ανάμεσα στην μπίχλα και την δυσωδία των αποθηκών, των κουζίνων και των καμπινέδων που καταγράφουν τα ρεπορτάζ και στο αποστειρωμένο, απαστράπτον περιβάλλον του στούντιο, όπου ο παρουσιαστής με το πανάκριβο αυστηρό κουστούμι του και το πανάκριβο μεταξωτό μαντήλι στο πέτο του (προκειμένου να του προσδώσει μια στάλα από το ελλείπον κύρος και άλλη μια από το ελλείπον στιλ) υποδέχεται τους καλεσμένους του και φρίττουν όλοι μαζί επειδή αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία πως πράγματι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Ακόμη κι αν τέτοιες εκπομπές έχουν ενδεχομένως μια χρησιμότητα, ακόμη κι αν η στάση μου είναι σνομπ ή δήθεν, εμένα θα μου μυρίζουν πάντα χειρότερα οι σκατοκυνηγοί από τους σκατοπαραβάτες, γιατί για να εξαφανιστεί η δική τους η σκατίλα πασαλείβεται αμέσως μετά με τόνους τζελ μαλλιών, κολώνιας, διαφημιστικών πακέτων και τηλεμεριδίων, με αποτέλεσμα το τελικό κοκτέιλ που προκύπτει να είναι απείρως δυσωδέστερο από την απλή πατροπαράδοτη σκατίλα.

6 Comments:

At 4/19/2007 10:49:00 μ.μ., Blogger Αταίριαστος said...

Κατά τη γνώμη μου είναι μία εντυπωσιακή (ή μάλλον εντυπωσιθηρική) αλλά τελείως άχρηστη εκπομπή. Οι τηλεθεατές τη βλέπουν, αγανακτούν ή έστω λένε "α τους κερατάδες τι κάνουν" και μετά; Τίποτα. Τι ωφελεί να μάθουμε ότι κάποιος ζαχαροπλάστης ξύνει τη μύτη του όταν πλάθει κουλουράκια, ή ότι κάποιος ηλεκτρολόγος κοπανάει τις τιμές ανελέητα ή ότι κάποιος εστιάτορας σερβίρει τη φέτα που άφησε ο προηγούμενος ή ότι κάποιος αγρότης ρίχνει φάρμακα στα λαχανικά;
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς αφού δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες; Να κόψουμε τελείως τα γλυκά; Να μην πάμε σε εστιατόριο; κ.ο.κ. Αλλά κι αν ξέραμε ποιοι είναι αυτοί που τα κάνουν αυτά, πώς θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για τους άλλους;
Τελικά η εκπομπή αυτή αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία της ελληνικής τηλεόρασης: πολύς εντυπωσιασμός, μηδέν ουσία.

 
At 4/19/2007 11:54:00 μ.μ., Blogger Helix Nebulae said...

Θα 'ρθει κι η σειρά σου γεροντόπαιδο, και οι κρυφές κάμερες του Εισαγγελάτου θα αποκαλύψουν ότι:

α) δεν αποστειρώνεις το πληκτρολόγιο με οινόπνευμα μετά από κάθε καινούργιο post, β) σκαλίζεις τη μύτη σου με το ίδιο χέρι που πιάνεις το ποντίκι, γ)δεν έκανες update το anti-virus πριν δημοσιεύσεις αυτό το κείμενο, δ) κρατάς συχνά σε minimize ένα παράθυρο με πορνογραφικό περιεχόμενο και ε) έχεις γράψει τουλάχιστον ένα κείμενο υπό την επίδραση αλκοόλ.

Ντροπή σου!

 
At 4/20/2007 12:29:00 μ.μ., Blogger Siddhartha said...

Εμένα με τρομάζει περισσότερο, από συζητήσεις που έχω κάνει, το γεγονός ότι δημοσιογράφοι σαν τον Ευαγγελάτο απολαμβάνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, εκ μέρους των τηλεθεατών, από δημοσιογράφους όπως ο Κούλογλου (που μερικοί ούτε καν τον ξέρουν), Παπαχελά (πράκτορας της CIA) κτλ. Πάντα το έλεγα και επιμένω. Ένα καινούργιο σήμα θέλουμε, όπως αυτά με τους ρόμβους και τους κύκλους, με μια μούντζα σε μαύρο πλαίσιο και από κάτω να γράφει Το βλέπεις γιατί το αξίζεις.

 
At 4/20/2007 10:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ε, όχι και πανάκριβο το κοστούμι του εισαγγελάτου. ετοιματζίδικο ήταν αυτό της συγκεκριμένης εκπομής. Not even bespoken. Τστστς

 
At 4/21/2007 12:23:00 π.μ., Blogger Rodia said...

πιφ, κάτι βρωμάει.. μήπως είναι το βρώμικο χρήμα.. μήπως περνά ο "σκατιάρης".. μήπως έκλασε κανείς.. κάτι βρωμάει πάντως.

Απόλαυσε το διήγημα του Νίκου Κιαχίδη "ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΣΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ", εδώ: http://www.kivernologotexnia.com/modules.php?name=News&file=article&sid=207

Επίσης, του ίδιου, "Αναμνήσεις ενός χέστη", εδώ: http://www.flytoistros.com/modules.php?name=News&file=article&sid=492

:-) τα βρίσκω υπέροχα και τα δυο!
(και το δικό σου, καλό είναι)

 
At 5/07/2007 02:20:00 μ.μ., Blogger night blue said...

Egw epeidi exw tromeri fovia me tis katsarides den tin vlepw-mexri kai tetoies edeixne se gros plan. Ase kiolas pou den eimai polu opados tis fysikis zwis, opote den thelw na xerw ti kryvei i krema pou vazw sto proswpo mou, to arwma moy i to ....sokolatouxo gala pou pinw.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home