Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

Το Άλας κι οι Φασίστες

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την επόμενη μέρα της πορείας του φόρουμ ήταν «ΤΟ ΑΛΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ». Μου θύμισε τη νύχτα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, όταν άκουγα στο ραδιόφωνο έναν πολιτευτή του Συνασπισμού να λέει ότι το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ είχε προοικονομηθεί από έρευνα, που είχε δείξει στροφή των Ελλήνων προς την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία.
Έχω ξαναγράψει ότι ψηφίζω Συνασπισμό.
Από πού πηγάζει όμως αυτή η βαθιά αντιλαϊκή έπαρση της τάχα μου και καλά ιδεολογικής ελιτ; Εμείς το 3% είμαστε οι φωτισμένοι, το υπόλοιπο 97% του λαού είναι θύματα· ή -ακόμη χειρότερα- τέρατα.
Και φεύγοντας από το Συνασπισμό και ερχόμενος στο θέμα της Καρά Χασάν, νομίζω ότι η προσέγγιση του στιλ: «Τι ωραία τι καλά, είμαστε όλοι αδέλφια, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ξενοφοβία υπάρχει και ακροδεξιοί που αμφισβητούν συνταγματικά δικαιώματα» είναι κάπως σαχλή.
Γιατί, αν δεν είναι σαχλή, αν δεν υπάρχουν διαφορές, αν το πρόβλημα της μειονότητας είναι απλά μια παρεξήγηση, τότε υπέροχα: με την εμπνευσμένη κίνηση Παπανδρέου δόθηκε η ευκαιρία να τη λύσουμε μια για πάντα.
Αν όμως υπάρχουν διαφορές, αν το θέμα δεν είναι η διάκριση πεφωτισμένων από την μία και φασιστών από την άλλη, τότε να κάτσουμε να εξετάσουμε αν οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε η κίνηση Παπανδρέου να αποτελέσει όντως μοχλό για μεγαλύτερη ενσωμάτωση της μειονότητας και δημιουργία μιας καλύτερης ζωής και για αυτήν και για την χριστιανική πλειονότητα.
Είναι απλό να λέμε φασίστα τον άλλο και να καθαρίζουμε· και όταν τον λες και τον ξαναλές φασίστα, όταν δεν βλέπεις την πραγματικότητα όπως είναι αλλά όπως θα ήθελες να είναι, τότε παραδίδεις τον μέσο άνθρωπο που αμφιταλαντεύεται, αμφιβάλλει, διστάζει και φοβάται, έρμαιο στα ακροδεξιά κηρύγματα.

18 Comments:

At 5/09/2006 09:28:00 μ.μ., Blogger alombar42 said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 5/09/2006 09:38:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Από πού πηγάζει όμως αυτή η βαθιά αντιλαϊκή έπαρση της τάχα μου και καλά ιδεολογικής ελιτ;

Από το ότι το "10^30 μύγες δε μπορούν να κάνουν λάθος, φάε κι εσύ σκατά" είναι ανέκδοτο και όχι συμπαντική αλήθεια.

Δε φταίει ο ΣΥΝ[*] που οι συμπατριώτες μας είναι όντως ξενόφοβοι, μισαλλόδοξοι και βαθιά brainwashed από μύθους όπως αυτός του πολιορκημένου φρουρίου, του ελληνικού δαιμονίου, της καλύτερης χώρας στον κόσμο κλπ.

[*] εντάξει, ως πολιτικό κόμμα έχει σίγουρα τις ευθύνες του, όμως θέλω να πω, το ότι είναι πολλοί δεν τους κάνει λιγότερο φασίστες. Και οι original φασίστες μια χαρά πολλοί ήταν.

 
At 5/09/2006 09:42:00 μ.μ., Blogger J95 said...

Επίσης, ξέρω ότι καταντά κουραστικό, όμως κάποια στιγμή πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι ότι έχουμε Σύνταγμα, ότι οι μη εθνοτικά Έλληνες έχουν σύμφωνα με αυτό το Σύνταγμα ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους εθνοτικά Έλληνες (και οι μη Έλληνες πολίτες έχουν κάποια δικαιώματα παραπάνω από αυτά που τους αναγνωρίζει ο μέσος ξενόφοβος) και ότι πατριωτισμός είναι να τα υπερασπίζεσαι όλα αυτά και όχι να φαντάζεσαι ότι ζεις στο 1913 ή στο 1922 ή στο 1453.

 
At 5/09/2006 10:53:00 μ.μ., Blogger vangelakas said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 5/09/2006 10:56:00 μ.μ., Blogger vangelakas said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 5/09/2006 11:00:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Sto skaki uparxei mia epithetiki kinisi pou legetai "phrounia" me tin opoia o epithithemenos petuxainei n'apeilisei perissotera tou enos kommatia tou adipalou.

H "kinisi" Papandreou me tin epilogi tis sugkekrimenis upopsifias mou thumise politiki pirounia pou voleuei apo polles apopseis:

a) Eswkommatika: einai nea kai aftharti opote edassetai sto genikotero plaisio "ananewsis" se proswpa.

b) Koinwnika: me ti sugkekrimeni upopsifiotita proseggizei kai strefei tous anthrwpous tis meionotitas sto diko tou xwro.

c) Politika: oi ethnikistikes adithraseis apo touti tin epilogi den tha prepei na ton ksenisan. Tis suzitiseis sta panel oi adithraseis autes tha monopwlisoun kai se tetoiou periexomenou dialogous oi ekproswpoi tou pasok proserxodai san upopsifioi se eksetaseis me ta themata gnwsta ek twn proterwn kai xiliolumena sto frodistirio. Apotelesma? Kerdizoun eukola sto paixnidi twn edupwsewn, katarrakwnoun to kedrwo profil tis ND kai apofeugetai kathe "duskolh" suzitish gia alles "kautes patates" twn imerwn.

d) Diethnws: Kleinei to mati se Tourkous kai Amerikanous, provalletai ws sugxronos ki anoiktos igetis, kerdizei podous stous kolpous tis eurwpaikis aristeras. H Kara Xasan gnwrizei tourkika kai voulgarika, opote kai sto eggutero xwro twn Balkaniwn isws me kapoio tropo borei na apokomisei peretairw ofeli.

Anarwtiemai: poion h' poious kerdise stin koursa tin upopsifiotitas h ka Kara Xasan. Den exw pliroforisi... alla isws kai na protimithike apo geramsena aloga, pio ebeira apo autin gi autous tous logous.

Akoma ki an apotuxei, o Papandreou o Gama kati tha exei kerdisei se edupwseis.

Euxaristw gia ti filoksenia kai sorry gia ta greeklish...

 
At 5/09/2006 11:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

J95, αν τραβήξω το επιχείρημά σου ως τα άκρα του (εγώ το τραβάω, δεν λέω ότι το κάνεις εσύ), αν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ξενόφοβοι, μισαλλόδοξοι κλπ κλπ, τότε θεωρητικά μιλώντας, θα ήσουν αντίθετος σε ένα καθεστώς όπου θα μας κυβερνούσαν οι λίγοι, οι εκλεκτοί, οι μη ρατσιστές, οι μη brainwashed; Θέλω να πω, αν οι περισσότεροι είμαστε σκατάδες, όλο αυτό το παραμύθι της δημοκρατίας δεν οδηγεί πουθενά έτσι δεν είναι;

 
At 5/10/2006 12:20:00 π.μ., Blogger ---. said...

Στο δικό μου λεξικό "μειονότητα" (με ότι συμπεριφορές συνεπάγεται αυτό) σημαίνει το αποτέλεσμα των πράξεων και των συμπεριφορών της πλειονότητας. Όχι μερικοί κακοί "ξένοι" που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να έρθουν στην χώρα μου και να την υπονομεύουν, να την κλέψουν και να την κατασκοπεύσουν.

 
At 5/10/2006 02:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κωνσταντίνα, συμφωνώ ότι η συμπεριφορά κάθε μειονότητας εξαρτάται από τη συμπεριφορά της πλειονότητας. Και κάθε μειονότητα (συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης)είναι εξ ορισμού σε δυσχερή θέση. Δεν μίλησε κανένας όμως για κακούς «ξένους» που ήρθαν στη χώρα μας με κακούς σκοπούς. Η δε συγκεκριμένη μειονότητα δεν ήρθε πρόσφατα στη χώρα και συνεπώς η χώρα αυτή είναι και δική της. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί βάζεις τη λέξη μειονότητα σε εισαγωγικά. Μόνο θρησκευτική είναι η διαφορά της συγκεκριμένης μειονότητας; Φύτρωσε, δεν έχει ιστορικές καταβολές; Μεγάλο τμήμα της μειονότητας δεν έχει συνείδηση Τουρκική; Αυτές είναι ψευτοδιαφορές και ψευτοπροβλήματα;

Passenger, η συγκεκριμένη γυναίκα είναι Πομάκα και Έλληνας πολίτης. Δήλωσε δε Ελληνίδα. Αν δεν δηλώσει Τουρκάλα ή δεν συμπεριφερθεί σαν Τουρκάλα, εγώ θα τη θεωρώ Ελληνίδα.

 
At 5/10/2006 02:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατά την γνώμη μου το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η θρησκεία ενός υποψήφιου κατά τον ίδιο τρόπο που δεν (θα έπρεπε να) μας ενδιαφέρει το χρώμα του, το φύλο του, η σεξουαλική προτίμηση, κοκ. Τι με νοιάζει εμένα αν είναι Μουσουλμάνα, Βουδίστρια ή άθεη; Με νοιάζει αν είναι καλός πολιτικός και αν προέχει για αυτήν το συμφέρον της Ελλάδας.
Οπότε, βασικό θέμα είναι ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει πολιτικές (;) θέσεις της Καραχασάν, είτε με κριτική είτε με έπαινο πάνω σε αυτές. Σε αυτές και μόνο. Και το "κανείς" συμπεριλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν καλό ο Γιωργάκης να πει πώς κατέληξε στην συγκεκριμένη υποψήφιο (εκτός κι αν και η δική του επιλογή στηρίχτηκε στις ίδιες ιδιότητες για τις οποίες κάνουν κριτική οι κάθε είδους Παπαθεμελήδες - και όχι μόνο).
Last but not least: δεν είναι εκπρόσωπος μειονότητας. Για την ακρίβεια, δεν είναι εκπρόσωπος *κόμματος* της μειονότητας. Κατεβαίνει ως εκπρόσωπος μεγάλου κόμματος. Οι μειονοτικοί βουλευτές που είχαν βγει το '89-'90 είχαν βγει με σημαία την (περίπου) απόσχιση και ως εκπρόσωποι τοπικών κομματικών μηχανισμών, χρηματοδοτούμενων και πλήρως ελεγχόμενων από την φιλική γείτονα. Εδώ δεν είναι έτσι τα πράγματα, υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς θα έχει μια άλφα εξάρτηση από τους μηχανισμούς και τις προτεραιότητές του. Οπότε οι συγκρίσεις με την εποχή εκείνη θεωρώ ότι δεν ευσταθούν.

 
At 5/10/2006 05:20:00 μ.μ., Blogger ggl said...

Νομίζω ότι πρέπει να ακούσεις λίγα πράγματα από τον Μ. Γλέζο, old boy, τουλάχιστον εμένα μου έδωσε μια διαφορετική οπτική πάνω στο τι εστί δημοκρατία.

 
At 5/10/2006 05:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kαι βέβαια να τα ακούσω. Θες να πεις όμως ότι η δική μου αντίληψη περί δημοκρατίας πάσχει;

 
At 5/10/2006 06:18:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αγαπητέ «Οι σκιές μιλάν», υπάρχει και άλλη εκδοχή. Όπως ενθουσιάστηκε μια ωραία πρωία με τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο και τους πήρε στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να καλοεξετάσει τις συνέπειες, το ίδιο να ενθουσιάστηκε μια ωραία πρωία, με την ιδέα να κατεβάσει μια νέα Πομάκα και να κατέβασε την πρώτη που βρήκε.

 
At 5/11/2006 12:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προφανώς ολντ μπου διαπιστώνεις και εσύ - απο τα σχόλια - ότι ο Γ.Π. ξεκίνησε λίγο ανάποδα την ιστορία της κυρίας που επέλεξε για την υπερνομαρχία.
Κατ΄αρχην η εν λόγω κυρία είναι πομάκα και δεν είναι τουρκάλα.
Ιστορικά οι πομάκοι ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με την Τουρκία, ούτε καν μουσουλμάνοι δεν ήταν οι πρόγονοι τους.
Απλά τους χάσαμε στη πορεία της "ένδοξης ιστορίας μας", στην διάρκεια της οποίας κάναμε διαρκώς αμυντικούς πολέμους "αυξάνοντας τα γεωγραφικά μας όρια", δημιουργώντας μεγάλα οράματα και μεγάλες ιδέες.
Και αφού τους χάσαμε εμείς...τους βρήκαν οι τούρκοι.
Δεν έχω επαφή με την περιοχή, αλλά έχω την εντύπωση ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι νέες γενιές των πομάκων έχουν αρχίσει να αισθάνονται κάπως άβολα απέναντι στο παραμύθι της τουρκικής καταγωγής τους.
Έχουν πια εδώ και πολλά χρόνια- με την ενεργό συνδρομή της Εταιρίας Ελλήνων Επιστημόνων - το δικό τους αλφάβητο. Μαθαίνουν τη δική τους ιστορία. Υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό (αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι στη διαδικασία απόκτησης της αίσθησης ότι αποτελείς μέρος ενός συνόλου και όχι ξεκομμένο κομμάτι), αναπτύσσοντας μέρα με τη μέρα μια άλλη ματιά.
Αν όντως είναι πομάκα η εκλεκτή του Γιώργου, τότε μάλλον απο εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε την ανάλυση και όχι απο το ότι είναι μουσουλμάνα. Δηλαδή, όλοι αυτοί που χτυπιούνται ότι είναι χριστιανοί, είναι ;
Ο κ. Καλατζής παραδείγματος χάριν τη είδους χριστιανός είναι ; Διότι περισσότερο μου φέρνει για χριστιανός τύπου Μπους, που του μιλάει ο Θεός, παρά για ορθόδοξος, λουσμένος μέσα στο φως και τη συγχώρεση. Ήμαρτον.

GeorgeS.

 
At 5/11/2006 10:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

GeorgeS,μια χαρά τα λες.

 
At 5/11/2006 04:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kαλά τα λέει, όντως.

 
At 7/19/2006 05:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
»

 
At 7/22/2006 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home