Δευτέρα, Μαΐου 19, 2014

Το γκροτέσκ τουρλού

Ποιός είπε ότι δεν έχει και την λυτρωτική της διάσταση η απαισιοδοξία; Εξ αρχής ήμουν σίγουρος ότι ο Κασιδιάρης θα συγκέντρωνε υψηλό ποσοστό, ενώ την παραμονή οι φήμες ότι μπορεί να μπαίνει δεύτερο γύρο απέκτησαν στο μυαλό μου μια εφιαλτική διάσταση, έτσι ώστε τα τελικά αποτελέσματα να μου φαίνονται μέχρι και ανακουφιστικά.
Μα ανακουφιστικό να παίρνει 36.000 ψήφους και 16,12 %; Προφανώς και όχι. Εκτός και αν δούμε το 16,12% ως το ταβάνι τους. Το ταβάνι των νεοναζί είναι η Αθήνα και ο ταβανάρχης τους προφανώς ο Κασιδιάρης και όχι ο Μιχαλολιάκος. Θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν ενδεχομένως στις επόμενες δημοτικές. Αλλά αυτές ευτυχώς αργούν πολύ.
Κι αφού διευκρινίσω ότι δυστυχώς σοβαρολογώ και δεν ειρωνεύομαι, βρίσκω από μόνη της μεν φρικώδη την εκλογή Ψινάκη, αλλά σε συνδυασμό με τα ποσοστά Κασιδιάρη, την βρίσκω και αυτή λυτρωτική.
Λυτρωτική ως εργαλείο ανάλυσης του Κασιδιάρη. Ο Ψινάκης είναι η πίσω πλευρά του Κασιδιάρη ή μάλλον λάθος, αντίθετα πάει, ο Κασιδιάρης είναι η πίσω πλευρά του Ψινάκη.
Είναι ο πολιτισμός της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι ο πολιτισμός του απολιτίκ και του λάιφ στάιλ που οδηγούν τόσο στον Ψινάκη όσο και στον Κασιδιάρη. Και αυθεντικότερος εκφραστής του είναι ο Ψινάκης. Η βίαιη και αιμοβόρα εκδοχή αυτού του πολιτισμού μπορεί να απελευθερώθηκε στα χρόνια του μνημονίου και η ως πρότινος αδιανόητη μεγέθυνση του να οφείλεται στην κρίση, αλλά η δυνατότητα του Κασιδιάρη ενυπήρχε ως πολιτικό παύλα πολιτιστικό σπέρμα στα 25 τελευταία χρόνια. Ο Μπαλτάκος είναι που κρατάει από τη χούντα και από την ιστορία της ελληνικής Δεξιάς. Η απήχηση της Χρυσής Αυγής και των Κασιδιάρηδων είναι περισσότερο απολιτίκ παρά πολιτική απόφυση της ελληνικής ακροδεξιάς.
Άρα μπορεί πράγματι ούτε ένας από αυτούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή να μην ήξερε πια τι πρεσβεύουν και ποιοί είναι, αλλά από την άλλη κι αυτό το παραμυθάκι της άγνοιας είχε κατ' εμέ ήδη τελειώσει στο διάστημα ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές του 12.
Μα μεσολάβησε έκτοτε κι ο Φύσσας. Μα μεσολάβησαν έκτοτε και τα υπόλοιπα. Ωραία, ναι. Αλλά αφού δεν ήταν δικό μας αίμα αυτό του Φύσσα, ο Φύσσας παρέμεινε ξένος. Δεν είναι θέμα ελληνικότητας. Είναι θέμα ιδιωτικότητας. Ο καθένας για το αίμα του, την πάρτη του, τον τηλεοπτικό του δέκτη, το τηλεοπτικό του σόου, την εκδίκησή του, την μικρή του ανέξοδη και εκ του ασφαλούς ιδιωτική του επανάσταση.
Τελικά δηλαδή πράγματι δεν υπάρχει ψηφοφόρος της ΧΑ που να μην ξέρει ότι είναι νεοναζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι την ψηφίζει ο ίδιος ως νεοναζί, σημαίνει περισσότερο ότι πολλοί από αυτούς που την ψηφίζουν, την ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο που ψηφίζουν και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ή ίσως και εκατομμύρια συμπολιτών μας άλλα κόμματα και συνδυασμούς: με τον τρόπο του ό,τι να ΄ναι.
Ένα γκροτέσκ τουρλού είναι το εκλογικό μας σώμα, ένα γκροτέσκ τουρλού είναι η κοινωνία μας.
Κι αν το φαινόμενο γαβροσύνη θα μπορούσε ίσως να αποτελεί εξαίρεση τέτοια, ώστε να σε βάζει σε υπόνοιες ότι και την εποχή του θηριώδη δικομματισμού της δεκαετίας του ογδόντα και του ενενήντα να κατέβαινε στον Πειραιά ο Ολυμπιακός, είτε στην μπράβικη εφοπλιστική εκδοχή του είτε όχι, πάλι θα έσκιζε, έρχεται το φαινόμενο Μπέου στον Βόλο να δείξει πως τα πάντα μπορεί να συμβούν και τα πάντα είναι πλέον πιθανά, anything goes, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα μετά το τέλος των ογδονταριών και ενενηνταριών τοις εκατό που συγκέντρωναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μέσα του χωράνε τα πάντα, ο Μπέος με το σακκίδιο του Θεοδωράκη στην πλάτη, ο Ψινάκης αγκαλιά με τον Κασιδιάρη σε ένα τηλεοπτικό πλατό ενώ σε κάποιο πίσω στενό θα μαχαιρώνονται αλλοδαποί ή ημεδαποί, οι κακοί είναι στη φυλακή, ο Μπέος βγήκε και ο Ηλίας δεν μπήκε, αλλά και να μπε, μη νομίζετε ότι θα γίνει κανένας εμφύλιος, τα ποσοστά τηλεθέασής του θα πάνε κάπου αλλού, άντε το πολύ πολύ να μεγαλώσει η αποχή, άντε το πολύ πολύ να φτιαχτεί κανένα κίνημα από νεαρούς φασίστες, που είτε το κράτος θα το αφήσει να διογκωθεί ως χρήσιμο και σταντ μπάι παρακράτος είτε θα το συντρίψει, κράτος είναι, ό,τι γουστάρει θα κάνει.
Και η Ευρώπη, κύριε; Είναι καλύτερα στην Ευρώπη; Εδώ δεν είναι που η Αριστερά παίρνει μακράν τα μεγαλύτερα ποσοστά; Εδώ δεν είναι που κινείται κάτι προς τα αριστερά; Εδώ δεν είναι που πιθανότατα την επόμενη Κυριακή θα είναι πολύ μπροστά από τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εδώ είναι. Και θα τον ψηφίσουν και πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Μπέο και Ψινάκη, ακόμη και ναζί και Μαρινάκη. Όλα παίζουν στο γκροτέσκ τουρλού μας.
Κι αν στην Αθήνα ο συνδυασμός της Ανοιχτής Πόλης πήγε τόσο καλά, δεν πήγε επειδή ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, πήγε τόσο καλά επειδή η Ανοιχτή Πόλη είναι μια από τις καλύτερες εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε τόσο καλά και θα φτάσει ως το τέλος του δρόμου στον επόμενο γύρο και θα κερδίσει, επειδή ο συνδυασμός και ο επικεφαλής του εξέπεμψαν κάτι που είναι στην απέναντι πλευρά του απολιτίκ, εξέπεμψαν κάτι που προτείνει ως καίρια και αναγκαία την επαναδιεκδίκηση του αληθινά πολιτικού απέναντι στο ψευδεπίγραφα ακομμάτιστο και στο με σαφέστατα συντηρητικό -όπως αποδείχθηκε στην εκλογική θητεία Καμίνη- πρόσημο παρόν της πόλης.

11 Comments:

At 5/19/2014 05:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όταν τα έχεις ξεπουλήσει όλα (με πρώτη και καλύτερη την αξιοπρέπεια), τότε στη χειρότερη ξαναψηφίζεις ναζί για να κάνει την πόλη σου στρατόπεδο και στην καλύτερη πουλάς τρέλα κάνοντας αποχή ή αντιμετωπίζοντας τις εκλογές ως ψηφοφορία για το ποιος θα φύγει από reality..
http://kato-kefali.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8764.html

 
At 5/19/2014 06:44:00 μ.μ., Blogger Reactor said...

Υλικά για πολιτική "Χοντρόσουπα" αλά Reactor.

3. Όσα κρεμμύδια γουστάρετε, λευκά, κόκκινα, ξερά, φρέσκα, κρεμμύδια που αγνοώ την ύπαρξή τους. Κρεμμύδια είναι, δώστε πόνο με λιγότερες ενοχές.

8. Λάχανο -το μυστικό της χοντρόσουπας!. Άσπρο, κόκκινο(μώβ θα το έλεγα), μικρό, μεγάλο - βρυξελλών δεν δοκίμασα προσωπικά. Κι αυτό μικρό "αποτύπωμα" έχει, δώστε πόνο(και στο κόψιμό του).

4. Χυμό ντομάτας - όσο περισσότερος, τόσο περισσότερο σούπα και λιγότερο χοντρή θα είναι η χοντρόσουπα. Για πουτανιά, βάλτε και ψιλοκομμένη.

2. Λουκάνικο. Προκύπτει από ζώα, αλλά γαμάει. Όσο περισσότερο βάλετε, τόσο περισσότερα όντα θα υποφέρουν. Εγώ προτιμώ λίγο σχετικά, για τη γεύση, και δη με πράσο.

5. Σόγια "κεμπάπ". 50% φυτικές πρωτεΐνες και τίγκα στις φυτικές ίνες. Είναι φασόλι, δεν έχει συνείδηση -μάλλον-, μην αγχώνεστε.

1. Ελαιόλαδο, βρείτε εσείς πόσο θέλει.

7. Μανιτάρια ψιλοχοντροκομμένα, να υπάρχουν αλλά να μην διαλύονται, ό,τι να 'ναι, κατά προτίμηση φτηνά για να μην το ξεμπουρδελεύουμε.

6. Μπαχαρικά - μυρωδικά που γουστάρω στη χοντρόσουπα: Γλυκιά και καυτερή πάπρικα, κάρυ, μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο, μπαχάρι, κόκκινες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές. Στην χοντρόσουπα χωράνε όλα, και άλλα τόσα. Στο πεπτικό σας δεν ξέρω, αλλά ό,τι δεν σας σκοτώσει, εν προκειμένω, θα σας κάνει πιο χοντρούς...

9. Αγάπη και αλάτι. Και τα δύο σκοτώνουν, και τα δύο αποτελούν σημαντικότατους λόγους για να συνεχίσει κανείς να υπάρχει. Αναλογία 9 προς 1.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη σόγια να σιγοβράσει, με λίγο λάδι για τον αφρό που θα βγάλει, και σε ένα πουγκί το μπαχάρι και το ροζ πιπέρι. Επίσης, λίγο απ' όλα τα άλλα μπαχαρικά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι στον πάτο να ζεσταίνεται σε χαμηλά Watt, με τις καυτερές πιπεριές, το σκόρδο - πρώτα λιωμένο και μετά ψιλοκομμένο- και λίγο απο το μείγμα των μπαχαρομυρωδικών, πλήν μπαχαριού και ροζ πιπεριού, για να διαλυθούν μέσα του μέχρι να ετοιμάσουμε τα άλλα υλικά.

Όταν είναι έτοιμα κατά το δοκούν, δυναμώνουμε τα Watt ταβάνι και αρχίζουμε το τσιγάρισμα των πάντων, κρεμμύδια, λουκάνικο, λάχανο, μανιτάρια και σόγια αφού τη στραγγίξουμε και τέλος ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, βάζουμε το μάτι στη μέση και συμπληρώνουμε όσα μπαχαρομυρωδικά ψήνουμε και το αλάτι, κι αφήνουμε να σιγοβράσει όσο γουστάρουμε χαμηλώνοντας σταδιακά την ισχύ.

Με 12 έουρος, μαζί με το ρεύμα, την φθορά των σκευών και το κόστος της επίδρασης στην πραγματικότητα υπολογισμένο με τουρλουμπούκι τρόπο, βγάζεις οχτώ μερίδες κανονικές -αλλά ποιος την γαμάει την κανονικότητα-, 6 μερίδες για να νιώσεις και 4 μερίδες ίσης μάζας με όσα θα σε έβαζε να φας η μέση ελληνίδα γιαγιά που έζησε κατοχή, έχει να σε δει πάνω από χρόνο και της φάνηκες "πολύ αδύνατο βρε παιδάκι μου"(ή ακόμα χειρότερα, "γιαβρί μου").

Κάποιοι θα την φάνε έτσι, κάποιοι θα την φάνε αλλιώς. Είναι και θέμα γούστου τελοσπάντων!.. Και αν θέλετε να την μοιραστείτε, και θέμα συναίνεσης.

Καλή μας όρεξη.

 
At 5/19/2014 07:59:00 μ.μ., Anonymous Kάνω την καρδιά μου πέτρα said...

Ρε ολντ σήμερα που ξύπνησα το πρώτο που σκέφτηκα δεν ήτανε η άνοδος της ΧΑ αλλά ότι θα τρώω στη μάπα για άλλα 5 χρόνια το συνδιασμό του Καμίνη. Με αυτόν είσαστε αντίπαλοι τώρα και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τον υποστηρίζουνε. Ασε τη ΧΑ και πιάσε αυτούς που κάνανε την Αθήνα και την Ελλάδα χάλια. Οι ψηφοφόροι της ΧΑ δεν είναι ναζί και χρειαζόσαστε από παντού ψήφους για να βγείτε. Η είσαστε πολύ άπειροι και κάνετε λάθη τακτικής ή πάτε να βγάλετε ξανά τον Καμίνη γιατί ξέρετε ότι δε μπορείτε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα της Αθήνας και ο στόχος σας είναι να μείνετε στην αντιπολίτευση.

 
At 5/19/2014 10:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ωραία τα γράφεις ως συνήθως, αλλά πρέπει να είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που βλέπει Σακελλαρίδη στο δεύτερο γύρο.

Ο Καμίνης πάει για πάνω από 60%

 
At 5/19/2014 10:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μόνο 60%; 600% και βάλε ;)
Κοίτα, O Κακλαμάνης το 2010 είχε πάρει στον πρώτο γύρο 13.000 ψήφους παραπάνω. Κι έχασε. Τώρα ο Καμίνης είναι μπροστά 2.300 ψήφους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσει ντε και καλά. Αλλά το ότι το ενδεχόμενο να χάσει μόνο απίθανο δεν είναι. Κι αφού έφτασε ως εδώ ο Σακελλαρίδης, πιστεύω ότι θα φτάσει και ως το τέρμα.

 
At 5/20/2014 12:24:00 π.μ., Blogger Ξενικός said...

ρυθμιστικό ρόλο θα παίξει η... αποχή. Όσο η αριστερά δεν αρθρώσει εμπνευσμένο, επικεντρωμένο λόγο, θα υπάρξει αυξημένη αποχή. Απάθεια κι αποχή συμφέρουν τους ταγούς της κατοχής.
Ξενικός

 
At 5/20/2014 12:38:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ο Σακελλαρίδης παίζει να βγει δήμαρχος για δυο λόγους.

Όταν σε κοιτάει νοιώθεις ότι δεν σε λερώνει.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Καμίνη, οι πασοκονουδού ενοχές του εκπέμπονται.

Οι δημοκράτες ψηφοφόροι της ΝΔ στον δήμο της Αθήνας όταν ακούνε τη λέξη Σαμαράς φτύνουν. Και είναι πολλοί και θέλουν να του το δείξουν.

 
At 5/20/2014 06:22:00 μ.μ., Blogger Crisis and Critique said...

Καλά οι "Ψιψινακίστας" είναι target group, λόγω λάιφ στάυλ (latin 'n gay).
Και οι "Μπέο-Μπέο" συμπαρασύρονται, τί γκέηδες τί Μπέηδες (της νύχτας και της θύρας)...
Αλλά και ναζί target group;
Και νόμιζε κανείς ότι ο κάπταιν Τζίμμυ ο δακοκτόνος με το ψεκαστικό κάργα στο "αντιμνημονιοζόλ" απο την Κοζάνη ήταν λάθος και απροσεξία...

Στην εποχή των τεράτων: Κομματικό σύστημα σε απόγνωση και σε αλλοπρόσαλλες κινήσεις - "Όσο που να πάμε στην Κοζάνη, το φορτίο θα τό 'χουμε τρομπάρει"
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2014/02/blog-post_8722.html

 
At 5/21/2014 12:17:00 π.μ., Blogger Χρίστος said...

Λυπαμαι , αλλα δεν θα παρω την απολιτικ αναλυση,
Ο Κασιδιάρισμός ειναι βαθιά στο DNA (που λεει και ο πρωθυπουργος μας) των Ελλήνων - μαζι με την θρασυδειλία, τον ψευτοτσαμπουκα, τις περήφανες εθνοκαθάρσεις και τα δολοφονικά ενστικτα (ειδικά απένατι στους αδύνατους)...
Και δεν θα φύγει τοσο εύκολα - και δεν ξεπλένεται τοσο ευκολα, μαζι με τον λαιφσταιλ Ψινάκη (ο οποίος δεν έχει αιμα στα χέρια του, σαν τον ναζι δολοφόνο Κασιδιάρη - για όσους ειδικά τον είδαν στην δίκη του)

 
At 5/21/2014 12:19:00 π.μ., Blogger Χρίστος said...

Α - και κάτι άλλο -
η Γερμανία τον Μεσοπόλεμο είχε με διαφορά την πιο ισχυρη (σε ποσοστά και κοινωνική απήχηση) κομμουντιστική αριστερα στην Ευρωπη - αλλά εφερε τον Αδόλφο...

 
At 5/21/2014 06:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και ολα αυτα το λες εσυ που καποτε αβανταριζες την εκλογη του Καμινη. Εισαι χειροτερος απο αυτους που κραζεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home