Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2012

Γιώργαρος

  
Επειδή ο τόπος δεν πρέπει να μείνει ούτε ώρα ακυβέρνητος, έχω αναστείλει τον πολιτικό σχολιασμό μέχρι να ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης, ώστε να αποδείξω ξανά πόσο sore loser είμαι.  
Ας πω στο μεταξύ το εξής: το μέχρι δακρύων γέλιο που έριξα το Σάββατο το βράδυ στο σόου του Γιώργαρου, όταν του έβγαλε την κάρτα ο διαιτητής, έχω χρόνια να το ρίξω.
Φτάνεις να σκέφτεσαι ότι και να μην υπάρχει Χριστός αξίζει που τον εφηύραμε, αξίζει που σταυρώθηκε ώστε (2012 - 33 =) 1979 χρόνια αργότερα να σταυροκοπηθεί με αυτόν τον ανεπανάληπτο τρόπο σε ένα γήπεδο της Πολωνίας ο Γιώργος Καραγκούνης. Ποτέ άλλοτε ανθρώπινο πρόσωπο δεν έκανε τόσο ακραία εκφραστικές μούτες, ποτέ άλλοτε ανθρώπινο πρόσωπο δεν έφτασε σε τέτοια ανυπέρβλητα όρια γκριμάτσας.
Βέγγος, Τσάκωνας και Καραγκιόζης μαζί, πρώην παικταράς, εδώ και χρόνια μόνο ψυχάρα και πολύπειρη μαχητάρα, αιώνια τυπάρα, μεγάλη αρχηγάρα, δεν αντέχεις άλλο να τον βλέπεις όταν η ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει μπαλιά, τον ενοχοποιείς για όλα τα δεινά, φτάνεις να είσαι με τους Ρώσους και τους Πρώσους, τους Γότθους και τους Βησιγότθους, μέχρι που θα το βάλει το μπαλάκι στις καθυστερήσεις, και δεν έχει σημασία που κοιμήθηκε ο θεός, έγινε καραμπόλα και βρέθηκε η τρύπα, σημασία έχει ότι είναι εκεί στα 35 πλας του και το παλεύει, και αφού την βρήκε την τρύπα θα την εκμεταλλευθεί και θα το καρφώσει, και αντίο Ρωσία, αντίο ζωή, τίποτα δεν τρελαίνει περισσότερο τον Έλληνα ποδοσφαιριστή από την μυρωδιά του ανέλπιστου αποτελέσματος, εκεί γίνεται θηρίο, εκεί σε τρώει ζωντανό, εκεί καταφέρνει πάλι να σε συγκινήσει, να σε συνεγείρει, να σε εμπνεύσει, να σε βγάλει ξανά στη σέντρα ως ολιγόπιστο, ως διαψευσμένο, ως κακομαθημένο, ως αχάριστο, ως λίγο.
Κι όταν πλακώνει και τις ντρίμπλες και μπαίνει στην περιοχή και πέφτει και αντί για πέναλτι τρώει κάρτα και ο Γιώργος παθαίνει αμόκ, γελάς ανεξάρτητα από το αν είναι πέναλτι ή δεν είναι, ανεξάρτητα από το αν είναι κάρτα ή δεν είναι, αυτά είναι λεπτομέρειες, αυτά είναι υποσημειώσεις, γελάς γιατί τον αγαπάς αυτόν τον τύπο, γιατί τον λατρεύεις αυτόν τον κλόουν, γιατί έχεις φάει τα νιάτα σου βλέποντάς τον να σφαδάζει, να ωρύεται, να τον πνίγει το δίκιο κι η αδικία, γιατί βλέποντάς τον να συνεχίζει ακατάβλητος από την ηλικία την ίδια παράσταση, με την ένταση μάλιστα αυξημένη όσο ποτέ, είναι σαν να βλέπεις τον εντελώς δικό σου άνθρωπο να δίνει μια τελευταία μεγάλη περφόρμανς στα μάτια του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου τηλεοπτικού κοινού.
Που ίσως βέβαια να μην είναι η τελευταία. Είτε επειδή θα παίξει στον ημιτελικό, είτε επειδή και ημιτελικός να μην υπάρξει, στο μουντιάλ της Βραζιλίας θα είναι μόνο 37 στα 38.

8 Comments:

At 6/20/2012 02:27:00 π.μ., Blogger pensierix said...

Πέναλντι και κόκκινη κάρτα:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VHv34_mU2zg

:))))))))

 
At 6/20/2012 04:43:00 π.μ., Blogger 2Σx2 said...

Ας υποθέσουμε ότι το παιχνίδι με την Ρωσία έληγε 0-0. Τότε κάνοντας τον απολογισμό του euro θα λέγαμε ότι η πρόκριση χάθηκε στο χαμένο πέναλτι του τυπάρα με τους Πολωνούς στην πρεμιέρα.

Ας φανταστούμε τώρα μέχρι πότε θα συνέχιζε την καριέρα του ώστε να καταφέρει να εξιλεωθεί για εκείνο το κακό χτύπημα, για τον γκολκίπερ που τον ψάρωσε, για το άγχος που τον λύγισε, για την Ελλάδα που απογοήτευσε.

Κι όμως ο Γιώργαρος πρόλαβε να εξιλεωθεί 2 ενενηντάλεπτα μετά. Κι ύστερα ήρθε η αδικία, αυτή που τον οπλίζει να συνεχίζει να παίζει μέχρι να ξεπλύνει και αυτό το χτύπημα της μοίρας. Κι αν δεν είναι το μουντιάλ ας είναι το euro του 2016, ούτε 40 δε θα ΄ναι!

Αυτός ο παίχτης θα μου θυμίζει για πάντα την μπάλα που παίζαμε στις χωμάτινες αλάνες και στα στενά όταν χωρίς διαιτητές έπρεπε να αποδείξεις το δίκιο σου.

Να ξέρετε, τέλος, ότι στα παιχνίδια που ο ίδιος θεωρεί μεγάλα εμφανίζεται πάντα φρεσκοξυρισμένος - πόσο πιο cult γίνεται;

 
At 6/20/2012 07:41:00 π.μ., Anonymous sunCoater said...

Επιτέλους, ήρθε η στιγμή που μπορώ άφοβα να πω ότι συμφωνώ σε όλα.
Μετά από αιώνες μεγάλων τραγωδών και κωμικών, όπου τα πάντα έχουν εκφραστεί και "υποκριθεί" και μετά από αιώνες από άπειρα θεατρικά είδη και μετεξελίξεις που φαντάζομαι έχουν οδηγήσει την Τέχνη σε κάποιο κορεσμό, το όλο σκηνικό του συγκεκριμένου παίκτη στον συγκεκριμένο αγώνα ανοίγει, νομίζω, νέους ορίζοντες στους χώρους και τρόπους θεατρινισμού.
Εγώ έχω ονειρευτεί (δεν κάνω πλάκα) ότι έπαιζα μπάλα και καθώς έπαιζα πετούσα αστείες ατάκες και αμπελοφιλοσοφίες δεξιά και αριστερά, είχα κι ένα μικρόφωνο κι ό,τι έλεγα ακουγόταν στο γήπεδο, το είδος λεγόταν footstand comedy ή run up comedy. Και πληρωνόμουν μια αμοιβή που είχε σχέση τόσο με την ποδοσφαιρική όσο και τη θεατρινίστικη τέχνη μου.
Νομίζω το προχθεσινό είναι ένα καίριο βήμα προς την υλοποίηση του ονείρου μου (αν και σε πιο δραματικές αποχρώσεις).
Επίσης, για τον "Γιώργαρο", είμαι βέβαιος ότι ό,τι έγινε καθόλου δεν έμοιαζε με υποκριτικότητα. Διότι, έξις δευτέρα φύσις. Βάλε x20 λόγω της βαρύτητας του αγώνα και νατο το non-goal highlight του Euro.

 
At 6/20/2012 08:36:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Κι εμείς που δεν ασχολούμαστε;

 
At 6/20/2012 10:19:00 π.μ., Anonymous mitsmanen said...

Οπως ειπε κι ενας Αγγλος σχολιαστης παλιοτερα-και σορρυ μου διαφευγει το ονομα-''Οσοι λενε ΄΄Μα ειναι μονο ενα παιχνιδι΄΄ ειναι απλως ανοητοι.Το ποδοσφαιρο ειναι θεαμα,μαχη,θεατρο,κωμωδια,δραμα,καλλιτεχνια,συγκινηση και χαρα και λυπη-ολα μαζι''
Το οτι καποιοι ειδικα στην Ελλαδα το εκαναν σεξουαλικο υποκαταστατο και διαστροφη,ας ειναι καλα τυποι σαν την Καραγκουνα που μας θυμιζουν την αυθεντικη,αλανιαρικη φυση του,κι ας με πιανουν κι εμενα ενιοτε τα νευρα με την ''ανωριμοτητα'' τους.Ποσο βαρετο θα ηταν χωρις αυτους.Θα ξεμεναμε με διαφορους κρυοκωλους και καριεριστες,τα διαγραμματα,τις κομ ιλ φω δηλωσεις,τα πατατακια,τις Μαστερκαρντ και τα σαμπουαν.

 
At 6/20/2012 11:23:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μόλις είδα την εικόνα σκέφτηκα για μια στιγμή ότι ανάλογη εκείνης μπορεί να ήταν η αντίδρασή σου για το αποτέλεσμα των εκλογών...

 
At 6/20/2012 01:09:00 μ.μ., Blogger Σταμάτης Κυρζόπουλος said...

Eίναι ακριβώς έτσι!

 
At 6/21/2012 01:43:00 π.μ., Anonymous απογονος said...

να θυμησω καπου εδω την εκπληκτικη ερμηνεια του Ντρογκμπα στους ημιτελικους με Μπαρτσελονα... τους το χρωσταγε αλλωστε

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home