Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Οι συνέπειες του πολέμου

Για πόλεμο μίλαγε πριν λίγο ο Χρυσοχοϊδης, για πόλεμο μίλαγαν προχθές ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος. Και είναι άραγε τι απ' όλα, λαϊκισμός (;), εξυπνακισμός (;), ανεπίτρεπτη εκτροπή του δημοσίου λόγου (;), το να υποστηρίξεις ότι αν πρόκειται για πόλεμο, τότε σε περίπτωση που τελικά χαθεί, οι συνέπειες για εκείνους που οδήγησαν τα στρατεύματα στην ήττα, για εκείνους που υπέγραψαν στρατηγικά σχέδια νίκης και τα τραγουδούσαν ασταμάτητα ως τα σχέδια που έφεραν τη σωτηρία, δεν γίνεται να συνίστανται σε ένα απλό πατ πατ στην πλάτη. Ας υποθέσουμε όμως ότι είναι όλα μαζί, ότι είναι και λαϊκισμός και εξυπνακισμός και ανεπίτρεπτη εκτροπή του δημοσίου λόγου, το να υπαινίσσεσαι ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία τους σκληρότερη από την μη επανεκλογή τους. Ας πεταχτεί λοιπόν το μπαλάκι στους ίδιους και ας ερωτηθούν, αν τελικά ο κατ΄εκείνους πόλεμος χαθεί, τι προτίθενται να κάνουν; Απλά να στεναχωρηθούν; Επειδή λοιπόν δεν θέλω να εισηγηθώ οτιδήποτε βάρβαρο κι οτιδήποτε ακραίο, εισηγούμαι ένας τους να αυτοκτονήσει, επειδή με τα δικά του χέρια στο τιμόνι η χώρα έχασε τον πόλεμο. Εκτός και αν λένε μαλακίες, εκτός και αν διεκτραγωδούν διαρκώς την κατάσταση, προκειμένου να εξοντώνεται η κοινωνία στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου πολέμου. Ή αυτό ή ο πόλεμος είναι αληθινός. Και τα δυο μαζί δεν γίνονται. Αν είναι αληθινός και χαθεί, ας αυτοκτονήσει ένας τους. Ώστε στο νέο ξεκίνημα που θα κάνει η ηττημένη πατρίδα να έχει να θυμάται για παιδευτικούς λόγους τη δική του επιτέλους κυριολεκτική θυσία.

6 Comments:

At 9/13/2011 11:32:00 μ.μ., Blogger alexandros said...

αν και συμφωνώ με το σκεπτικό ,θα το διαχώριζα στο "ύψος" ή "βάθος" της αυτοκτονίας .

Συντεταγμένη χώρα είμαστε.
οσο κι αν αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.

νομίζω ο χαρακτηρισμός

"προδότης" μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και πολιτικά
είναι η σκληρότερη τιμωρία.

 
At 9/14/2011 12:44:00 π.μ., Blogger squarelogic said...

"Συντεταγμένη χώρα"
Χα-χα,το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις?

Δεν ακούς οτι ενώ μέχρι τώρα θα χρεωκοπούσαμε και επισήμως επιλεκτικά,με στοργή και προδέρμ,τώρα μας σπρώχνουν σε μη συντεταγμένη χρεωκοπία(whatever that means...)
O.B. σωστός...
Αλλά αν προλάβουμε τα ελικόπτερα δεν θα χρειασθούν να πάρουν τόσο δύσκολες αποφάσεις...

 
At 9/14/2011 07:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και να μην ήταν πόλεμος το μετατρέψανε οι ίδιοι σε τέτοιο βάζοντας μας ως κοινωνία να σφαζόμαστε μεταξύ μας εξαιτίας του ολοφάνερου φόβου τους πλέον να μην εστιάσουμε όλοι μαζί στους κυρίως υπεύθυνους και καταστεί σαφές, ακόμη και στην περίπτωση που "μαζί τα φάγαμε", ποιοι ήταν αυτοί που αρπάξανε την μερίδα του λέοντος . Μέσα από αυτήν την εκρηκτική
κατάσταση η τιμωρία τους θα προκύψει νομοτελειακά και θα είναι ανάλογη των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί. Και να είστε σίγουροι πως ακόμη και εάν δεν υπάρχει η μεταθανάτια κόλαση σε αυτές ειδικά τις περιπτώσεις επιβάλλεται με κάποιον τρόπο από ανώτερες δυνάμεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί ούτε ακόμη να τις ορίσει ούτε και να τις κατανοήσει. Πέρα βέβαια από την αιώνια καταδίκη που σφυρηλατείται στα εργαστήρια της Ιστορία για τέτοιες περιπτώσεις, προοπτική που σαφώς δεν τους αφήνει αδιάφορους(και από την οποία κανέναν ελικόπτερο δεν μπορεί να σε σώσει πέρα από τον αυτοβαυκαλισμό να πιστεύεις πως είσαι κάτι άλλο από αυτό που πράγματι είσαι) κι αυτό ήδη είναι ξεκάθαρο στο τρέκλισμα τους που θεωρούν ακόμη πως είναι πολιτικός λόγος.

 
At 9/14/2011 09:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

να υπενθυμισω οτι σε περιοδο πολεμου ο Τσαμπερλαιν παραιτηθηκε μεγαλοπρεπως οταν αρχισε τις αποτυχιες.
αυτοι δεν εχουν πετυχουν ΕΝΑ νουμερο 2 χρονια και το παιζουν ελεω θεου μεχρι το 2013.
δεν ειναι πολεμος ειναι εσκεμμενη παραπλανηση του εκλογικου σωματος, υφαπαρξη ψηφου και παραβιαση της λαικης κυριαρχιας.
πολεμου εχουν αυτοι αλλα μαλλον με εμας

 
At 9/14/2011 11:05:00 π.μ., Blogger an said...

Ο πόλεμος τελείωσε τον Απρίλη του 2009 (και πριν εκείνη την περίοδο μιλούσαν για πόλεμο) όταν και υπογράφτηκε η συνθήκη παράδοσης της χώρας στην Τρόϊκα.

Ο Αρχιστράτηγος και οι επιτελάρχες του τότε απλά συνέχισαν το έργο τους

Καμία έκπληξη που οι ίδιοι άνθρωποι συνεχώς αποτυγχάνουν και ως εφαρμοστές των πολιτικών ξένων δυνάμεων.

Όσο για το ότι ακόμα χρησιμοποιούν τον όρο 'πόλεμος' είναι αποτέλεσμα στο ότι είναι πεπεισμένοι ότι κι αν πουν δε θα έχει συνέπειες (αποτέλεσμα αυτού οι αμέτρητες μπούρδες που έχουν ειπωθεί από την παρούσα κυβέρνηση χωρίς ουσιαστικά να ιδρώσει το αυτί κανενός)

Στο κάτω-κάτω πως περίπου το είπε μόλις προχτές ο σεβαστός κ. Ρέππας : Μόνο εμείς είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε τον τόπο

 
At 11/19/2011 09:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπορείτε να γράψετε ποιες είναι οι συμφορές ενός πολέμου για την ανθρωπότητα; Ευχαριστώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home