Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2005

Αν σβήσει το φεγγάρι

Κατατέθηκε σήμερα, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η αγωγή του φεγγαριού κατά της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Με την αγωγή του, το φεγγάρι διεκδικεί αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ισχυριζόμενο ότι, κατά την τελευταία πεντηκονταετία, έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς άδεια το όνομά του σε τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια τραγούδια. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η αγωγή του γίνει δεκτή, πέραν της οικονομικής κατάρρευσης που αναπόφευκτα θα προκληθεί σε ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού τραγουδιού, θα δημιουργηθεί επιπρόσθετα τεράστιο στιχουργικό πρόβλημα, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι εκφράζουν τον φόβο πως, σε λίγα χρόνια, θα φτάσουμε στο σημείο όπου θα σταματήσει εντελώς -λόγω της έλλειψης επαρκών στίχων- η παραγωγή νέων τραγουδιών.
Στιχουργός που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο μπλογκ μας: "Ο κλάδος είναι σε απόγνωση. Δηλαδή από πού έχουν την απαίτηση να εμπνευστούμε εμείς; Ας το καταλάβουν όλοι: ελληνικό τραγούδι θα πει φεγγάρι. Αν σβήσει το φεγγάρι θα σβήσει και το ελληνικό τραγούδι. Ο φασισμός και η λογοκρισία δεν θα περάσουν".
Ήδη έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις, ενώ οι πλέον ευφάνταστοι εκ των στιχουργών προτείνουν οι πρώτες πορείες τους να διεξαχθούν υπό το σεληνόφως.

13 Comments:

At 12/21/2005 09:43:00 μ.μ., Blogger QarcQ said...

Να δεις τι έχει να γίνει, στο πρώτο προειδοποιητικό εξώδικο προς ΑΕΠΙ, από πλευράς 'τσιγάρο' και 'ποτό'. Θα βουτάν' -άμουσοι- από τις ταράτσες οι έλληνες 'στιχουργοί'.

 
At 12/21/2005 10:11:00 μ.μ., Blogger e-Lawyer said...

Μόνο που η ΑΕΠΙ είναι ένας οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και όχι ένωση στιχουργών ή συνδικαλιστικός φορέας.

 
At 12/21/2005 10:50:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

"Πετάω το κουρέλια μου σε μαύρο καμίνι,
Άντε γαμήσου, καινούρια σελήνη."

Υπόγεια Ρεύματα

 
At 12/21/2005 11:58:00 μ.μ., Blogger FUFUTOS said...

ΧεΧε!
Το παράδειγμα του φεγγαριού θα ακολουθήσει καταιγισμός διεκδικήσεων. Το μεγαλύτερο ποσό θα κατακυρωθεί στην "αγάπη" - μεγαλύτερο από ότι στα τσιγάρα και στα ποτά.
Άραγε θα περισσέψει τίποτε για τον "παπαγάλο" και την "τσικουλάτα"????

Για e-lawyer: Ναι, τέτοιος οργανισμός είναι (τυπικά) η ΑΕΠΙ. Μόνο που έχει κάτι ...περίεργα "προνόμια" - κάτι σαν εφορία ένα πράγμα (μονοπωλιακό υποχρεωτικό νταβατζιλίκι) για τους πελάτες της. Έχω επίσης την εντύπωση ότι έχει αμφισβητηθεί (και κατηγορηθεί) πολλές φορές για τη "διαφάνεια" και τις μεθόδους που αποδίδει στους δημιουργούς τα διθκαιώματά τους. Ανυςαυ, εσείς θα γνωρίζετε καλύτερα.
Καλές γιορτές σε όλες & όλους

 
At 12/22/2005 12:19:00 μ.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

Σελήνη μου σελήνη μου με τό όμορφο ανάστημα
σε παρακολουθώ ολονυχτίς να τρέχεις μες στο διάστημα
κι άλλο δεν θέλω στην ζωή, αυτό είναι όλο κι όλο
να αξιωθώ καποιά στιγμή να δω τον όμορφό σου κώλο.

 
At 12/22/2005 01:28:00 μ.μ., Blogger Idάκι said...

Η αγωγή διευκρινίζει ποια πλευρά ποινικοποιεί; Διότι αν πρόκειται μόνο για την ανά πάσα νύχτα ορατή πλευρά, μπορούν οι στιχουργοί να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται την εκάστοτε σκοτεινή πλευρά, και να απολαύσουμε μια Νεορομαντική εποχή.

 
At 12/22/2005 03:51:00 μ.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Ενημέρωση της τελευταίας στιγμής: Το φεγγάρι κινήθηκε νομικά κι εναντίον του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για τη χρήση του στη Σονάτα υπό του Σεληνόφωτος. Η είδηση ότι ο εισαγγελέας διέταξε την εκταφή της σωρού του Μπετόβεν προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον του, κρίνεται ως αναληθής.

 
At 12/22/2005 05:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nα ενημερώσω κι εγώ ότι απολύθηκε και ο δικηγόρος του φεγγαριού μετά την γκάφα που έκανε και έστρεψε εσαφαλμένα την αγωγή του κατά της ΑΕΠΙ.

 
At 12/22/2005 06:50:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Οι ηπειρώτες σύσσωμοι αντέδρασαν, διεκδικώντας τη βόλτα του φεγγαριού (το φεγγάρι κάνει βόλτα, κλπ) και το φεγγάρι, προκειμένου να αναγκαστεί να μένει εφεξής ακίνητο, υποχώρησε ατάκτως.

 
At 12/23/2005 01:53:00 π.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 12/23/2005 01:58:00 π.μ., Blogger JustAnotherGoneOff said...

Καινούρια είδηση, επί του πιεστηρίου: ο Μπετόβεν διαμήνυσε μέσω πνευματιστικής σεάνς, ότι οι δικηγόροι ποτέ δεν είχαν θέση στο ρεπερτόριο του (άρα και τους καταφτύνει). Μας είπε δε, ότι καλό θα ήταν οι δικηγόροι να ασχολούνται με τη δύση της αξιοπιστίας τους, καθώς παρέφρασε τη γνωστή συζήτηση με τον Γκαίτε: Εμείς είμαστε οι Δημιουργοί, τους δικηγόρους ούτε καν που θα τους θυμάται κανείς, αφού σε κάθε δεύτερη αναθεωρητική Βουλή, γαμούν το Σύνταγμα.

 
At 1/12/2006 02:41:00 π.μ., Blogger e-Lawyer said...

Θα αισθανόσουν πολύ ασφαλής απέναντι σε έναν εισαγγελέα χωρίς δικηγόρο; Ξέρεις για πότε η Δικαιοσύνη μετατρέπεται σε Εκτελεστική Εξουσία αν δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές ανάμεσα σε πολίτη και δικαστή;
Τέλος, ο Μπετόβεν είχε εξαπολύσει μια λυσσαλέα νομική επίθεση για τη διεκδίκηση της επιμέλειας του ανηψιού του, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς τον επηρέασε ώστε να μεταβεί στην περίφημη "τρίτη" περίοδό του (βλ. Έμιλ Λούντβιχ, "Μπετόβεν").

 
At 3/03/2007 12:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Very nice site! » » »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home