Σάββατο, Ιουνίου 16, 2012

Η φωνή

Ο σκηνοθέτης έχει εντολές να δείχνει συχνά στο σημείο που είναι παραταγμένοι δίπλα δίπλα και χειροκροτούν όρθιοι ο Καραμανλής, η Νατάσα, ο Ανδριανός, ο Πολύδωρας, η Ντόρα, ο Ψυχάρης. Και αφού αποφασίσαμε με μια φωνή ότι το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times ήταν προβοκατόρικο ώστε να θυμώσει ο αδούλωτος λαός και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω γιατί αυτή η επιλογή προσώπων να είναι λιγότερο προβοκατόρικη. Δηλαδή αν έβαζαν την πιο γκεμπελική από τις συνιστώσες και της έλεγαν, ορίστε, έλα κάνε το προπαγανδιστικό σου παιχνίδι και διάλεξε εσύ ποιούς θες να φαίνονται μπροστά μπροστά ώστε να ξενερώσει οριστικά ο αμφιταλαντευόμενος λαός και να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θα άφηνε κανέναν τους απ' έξω; Άντε να προσέθετε και τον Βουλγαράκη.
---
Τον παλιό καλό καιρό -πριν γίνω δηλαδή προπαγανδιστής- θα τα έχωνα και προς την άλλη πλευρά. Αν μη τι άλλο, θα επεσήμαινα πως από το πολύ κλείσιμο του ματιού στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας θα αποκτήσει τικ που θα ζηλεύει ο Ζίζεκ και θα φθονεί ο Κασιδιάρης. Πως αν κρατούσαν δυο βδομάδες ακόμη οι εκλογές, οι αρχικοί επικοί τόνοι για την καταγγελία του μνημονίου θα έφταναν από την πολλή αναπροσαρμογή να κλειδώσουν με τις θέσεις του Θάνου του Τζήμερου. 
---
Προπαγάνδα όμως κάνω και τώρα, απλά λίγο πιο πλάγια. Κλείνω κι εγώ το μάτι στον φοβισμένο ψηφοφόρο και του λέω, μη φοβάσαι, δεν δαγκώνουν. Γαβγίζουν αλλά ως εκεί. Είσαι ασφαλής από τον ριζοσπαστισμό τους. Οι ρίζες δεν θα σπάσουν, αν οι εκλογές μπορούσαν να σπάσουν τις ρίζες θα ήταν παράνομες και τα λοιπά και τα λοιπά. 
---
Αλλά σοβαρά τώρα. Την Κυριακή παίζει να γραφτεί Ιστορία. Κανείς δεν περίμενε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και προφανώς πρώτος απ' όλους δεν το περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι εδώ. Με τις ελλείψεις του, την απειρία του, τους συμβιβασμούς του. Αλλά και με την τόλμη του, το σθένος του, την εντελώς αναπάντεχη δύναμη και δυναμική του, που δεν είναι δική του, είναι δύναμη και δυναμική ενός λαού που μπήκε -όχι χωρίς να έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης- στον πειραματικό σωλήνα και κατά τη διάρκεια του πειράματος άρχισε να αντιδρά με τρόπο απρόβλεπτο, άρχισε δηλαδή να αντιδρά ως λαός αληθινά ευρωπαϊκός, ως λαός που επέλεξε να δείξει πίστη στη δημοκρατία, όταν όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι η δημοκρατία έχει πλέον εντελώς περιορισμένη σημασία, αφού το διακύβευμα έχει δήθεν φύγει από το πολιτικό και τις πολιτικές επιλογές, αφού το διακύβευμα μεταφέρθηκε δήθεν στην οικονομική σφαίρα, αφού οι αποφάσεις που θα πάρει το κράτος του δεν εξαρτώνται δήθεν από τον ίδιο που τις νομιμοποιεί ως πολίτης, αλλά μόνον από τις υποχρεώσεις που αυτό έχει έναντι των δανειστών του. 
---
Ό,τι όμως και να γίνει την Κυριακή, ακόμη και αν αναβληθεί το γράψιμο της Ιστορίας, ακόμη κι αν τελικά επιλέξουμε να μας κυβερνήσουν δυνάμεις της ελπίδας και της προοπτικής σαν τη Ντόρα τη μικρή κωλομπαρίστρια, τον Ανδριανό, τον Βύρωνα και τον Ψυχάρη, ακόμη κι αν τα αληθινά αδυσώπητα στοιχεία της αύξησης της ανεργίας και των αυτοκτονιών ηττηθούν από το «Γιατί κύριε;» ενός εικαζόμενου μπαμπούλα, έχει ήδη συμβεί κάτι πολύτιμο. Κι αυτό το πολύτιμο πράγμα είναι πως αν αφήσεις τη δημοκρατία να λειτουργήσει, έστω και υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων, αυτή θα λειτουργήσει, αυτή θα δώσει σε ένα λαό τη φωνή που πήγαν να του την στερήσουν παρά φύση, αντικαθιστώντας την πολιτειακή οντότητα του κράτους του με μια οικονομίστικη οντότητα χρεοκοπημένου οφειλέτη ομολόγων. Είμαστε πολίτες λοιπόν ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους. Και ως τέτοιοι θα σκεφτούμε, θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε.

11 Comments:

At 6/16/2012 09:31:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Η μετακίνηση θέσεων όμως τι δείχνει; Ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις αρχικές του θέσεις. Δεν το κάνει μόνο για να πάρει μερικούς ψηφοφόρους ακόμα ή να αμβλύνει τον φόβο, άλλωστε γιατί να το κάνει αφού απολαμβάνει τέτοια δυναμική, αφού η ιστορία τον έχει με το μέρος της, αφού ειλικρινώς πίστευε ότι εξαιτείας της πολιτικής που πρέσβευε δεν θα είχαμε κανένα λόγο να φοβόμαστε, αφού ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ φόβος θα ήταν να μην ακολουθηθεί η πολιτική του πρόταση, αφού με αυτή σίγουρα τα πράγματα θα καλυτερεύαν σε σχέση με την ήδη άθλια κατάστασή μας; Το κάνει γιατί οι αρχικές του θέσεις και η ιδεολογία του δεν είχαν τίποτα να κάνουν με κυβερνητική πολιτική, γιατί και οι ίδιοι θα φοβόντουσαν να κυβερνήσουν πάνω σε αυτές.

Άρα ο φόβος ολονών μας, από όπου αν προέρχεται, είναι πολιτικός και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό δημαγωγός. Ο κύριος λόγος που έχει αποφύγει την επικοινωνιακή ξεφτίλα της ΝΔ, είναι επειδή η θέση του σε όλη αυτή την ιστορία ήταν πανεύκολη.

Οπότε η δυναμική πολιτική άνοδος και παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι άχρηστη και επικίνδυνη; Όχι, ότι γίνεται σίγουρα συμβάλλει στις νέες πολιτικές και ιδεολογικές κατασταλάξεις, στις νέες συνθέσεις, και ήδη η πολιτική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σπουδαίο ιδεολογικό γεγονός. Επίσης σπρώχνει το ΚΚΕ εκεί που πραγματικά του αξίζει, στην ιστορική και ιδεολογική λήθη (συνοδευόμη από απολαυστικές αντιδράσεις). Ακόμα και αν από Δευτέρα είναι μια πανίσχυρη αντιπολίτευση απέναντι σε μια ανίσχυρη κυβέρνηση, δεν το θεωρώ απαραίτητα επικίνδυνο, γιατί πλέον το πολιτικό ραντάρ του Έλληνα είναι απείρως πιο ευαίσθητο και η κάθε πολιτική επιλογή και κουβέντα μετράει.

 
At 6/16/2012 11:17:00 π.μ., Anonymous Raggedy Man said...

Ας χέσει ο μέσος έλληνας ψηφοφλώρος τους χρυσαυγίτες και λίγο μ' ενδιαφέρει ποιος θα βγει.

 
At 6/16/2012 03:01:00 μ.μ., Blogger AGKALIAMETONHLIO said...

Στις δυνάμεις του καινούργιου είναι όμως τα σωστά πρόσωπα; Ξέρουν μόνο να δίνουν (και να ΠΑΙΡΝΟΥΝ) ή ξέρουν και τι εστί η Δημιουργία. Γιατί και η πολιτική θέλει αγάπη και λαχτάρα για δημιουργία. Όχι ξανά... (πότε ήταν για όλους ;)
Αλλά απ' την αρχή...
καμία κατασροφή πια!

 
At 6/16/2012 03:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εμπρός να καταλάβουμε τα Χειμερινά Ανάκτορα! Η τσοχατζοπουλική παλαιοπασοκική γλίτσα δεν κρατιέται!

 
At 6/17/2012 03:04:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Με συγκινείς.

Κι ευχαριστώ.

Είναι δύσκολο όπως έχεις πει κι εσύ να ζούμε ιστορικές στιγμές.

Αλλά είναι ικανοποιητικό το να ανατρέπουμε τον Φουκουγιάμα και να ελπίζουμε σε απλά πράγματα όπως η δικαιοσύνη.

 
At 6/17/2012 07:37:00 π.μ., Anonymous sunCoater said...

Προπαγάνδα: οι φήμες λένε ότι χθες βράδυ από σατανική σύμπτωση σε ιδιωτικό κανάλι ήταν προγραμματισμένες κολλητά οι ταινίες : "Κυνηγώντας τον Κόκκινο Οκτώβρη" και μια ταινία του Άκι Κουαρισμάκι. Το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή με ένα αφιέρωμα στον Χάρολοντ Λόιντ με έμφαση στο αριστούργημά του "Safety at Last!"

Τσίπρας και ΠΑΣΟΚ: να υποθέσω ότι μόνο οι ιδεολόγοι του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά; Γιατί αν μετακινήθηκαν οι βολεψάκηδες τότε όταν για λίγο συνέλθουμε από την (αντι)μνημονιακή δίνη θα ξαναβρούμε μπροστά μας το Πελατειακό Κράτος με αντίθετη φορά: θα είναι οι ψηφοφόροι εκείνοι που θα απαιτούν την επαναφορά του.

Ένα ακόμα Ζ λογοπαίγνιο: ΣΥΡΙΖOOROPA! Ένα τραγούδι (ένα κόμμα, ένα κράτος, ένα ευρωπαϊκό συνονθύλευμα) φτιαγμένο από διαφημιστικά τσιτάτα. Θα ήταν καταγέλαστο αν δεν συμπεριείχε μέσα του τόσο τη μαυρίλα όσο και την ελπίδα. Με αποκορύφωμα το σλόγκαν που κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αντισταθεί: ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ ΔΥΝΑΤΑ! ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΑ!

 
At 6/18/2012 09:33:00 π.μ., Blogger Fri said...

Και τελικά, πώς τα είδες τα αποτελέσματα;

 
At 6/19/2012 11:15:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Είμαι πιο αισιόδοξος από εσένα. Ο φοβισμένος όταν έρθουν νέα μέτρα θα ξεφοβηθεί...

 
At 6/19/2012 12:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγόρασα γλυκά για να κεράσω για τη μεγάλη νίκη των κλεφτών και των ναζιστών στις εκλογές στην Ελλάδα.

 
At 6/20/2012 02:22:00 μ.μ., Blogger Ξενικός said...

ποιά νέα κυβέρνηση;
άλλαξε σύνθεση η τρόικα;
Ξενικός

 
At 6/21/2012 05:17:00 μ.μ., Blogger αγκαθι said...

ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!ΜΟΝΟ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΟΛ΄ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home