Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2006

Η δημοκρατία των τριών λωρίδων

Αν μη τι άλλο, είναι παρήγορο το ότι λειτουργούν ακόμη τα αντανακλαστικά των δημοκρατικών εφημερίδων, που ξεσηκώθηκαν κατά της νέας απόπειρας στραγγαλισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Η μάχη που θα δοθεί κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού είναι η πιο οριακή απ' όλες. Η μάχη που θα δοθεί είναι η πιο κρίσιμη για τον πυρήνα του πολιτεύματος, η μητέρα όλων των μαχών, η μάχη για τη συνδικαλιστική Μίνας Τίριθ. Διαδηλωτή και διαδηλώτρια, αν σήμερα κατορθώσουν και μας περιορίσουν σε μια λωρίδα, αύριο θα ξανανοίξουν την Μακρόνησο και μεθαύριο θα κάνουν κανονικές εργάσιμες στο Δημόσιο και τις παραμονές των αργιών. Διαδηλωτή και διαδηλώτρια, η μεσαία και η αριστερή λωρίδα σου άνηκε, σου ανήκει και θα σου ανήκει. Διαδήλωτη και διαδηλώτρια, οι λωρίδες αυτές δεν σου χαρίστηκαν, τις κατέκτησες με τους αγώνες σου και τις έβαψες με το αίμα σου. Όχι στη χούντα της μιας λωρίδας, όχι στη χούντα του λεωφορειόδρομου. Διαδηλωτή και διαδηλώτρια, οι δρόμοι δεν φτιάχτηκαν για τα γιώτα χι και τα παπάκια, οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να τους κλείνεις και θα συνεχίσεις να τους κλείνεις, αρέσει δεν αρέσει στα πάσης λογής φασιστοειδή. Αν η Αθήνα παραλύει όποτε έχεις διαδήλωση, πρόβλημά της. Να πάει αλλού αν δεν της κάνει εδώ. Κανείς δεν την αναγκάζει να μείνει. Δεν επεμβαίνουμε στην ελευθερία της, να μην επεμβαίνει κι αυτή στη δική μας. Διαδηλωτή και διαδηλώτρια, οι λωρίδες που τίμησε με το βάδισμά του ένας Λάμπρος Κανελλόπουλος, ένας Χρήστος Πρωτόπαπας, ένας Πιπεριάς, ένας Γιατράς και τόσοι άλλοι, δεν θα παραδοθούν στην αντίδραση των τροχοφόρων. Κανονικά οι λωρίδες αυτές πρέπει τιμής ένεκεν να αποσυρθούν εντελώς από την κυκλοφορία, όπως το 23 στη φανέλα των Μπουλς. Κρεμάστε την αριστερή λωρίδα της Κηφισίας πάνω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Διαδηλωτή και διαδηλώτρια, τρόμε του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού και της δεξιάς, πάνε να σου φάνε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, δεν θα σε αφήνουν να συνέρχεσαι, θα σε χτυπάνε και θα σε ξαναχτυπάνε κι εσύ θα πέφτεις νοκ ντάουν και μόλις πας να συνέλθεις και να σηκωθείς, άλλη μια θα σου ρίχνουν μέχρι επιτέλους να μετρήσει το δέκα ο διαιτητής, οπότε και να συνέλθεις και να μη συνέλθεις τότε, τον αγώνα θα τον έχεις χάσει πια. Και τότε κρύψου, διαδηλωτή και διαδηλώτρια, γιατί θα σου χτυπούν το κουδούνι στις έξι το πρωϊ και θα δεν θα είναι ο γαλατάς αλλά ο δακρυάς, ο δακρυάς που θα σου ρίχνει δακρυγόνα στο κρεβάτι σου, έτσι για καλημέρα, για γνώση και συμμόρφωση.

11 Comments:

At 8/18/2006 02:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ως βιοπαλαιστής και στους δρόμους της Αθήνας, δεν με βρίσκει αντίθετο ένα τέτοιο μέτρο, ως αυτό που φαίνεται να προαναγγέλθηκε. Σέβομαι την ελευθερία του άλλου να διαδηλώνει, χρειάζομαι όμως και τον σεβασμό του ίδιου στο να μπορώ και εγώ να κινούμαι "ελεύθερα" για την δουλειά μου (δεν είμαι ταξιτζής, αυτός κάθεται και πάει).
Από την στιγμή που οποιοσδήποτε, όποτε αποφασίσει, με αποκλείει από την δική μου ελευθερία της κίνησης, θεωρώντας ίσως φασιστικά ότι πρέπει και μένα να ενδιαφέρει (και ας μην), θεωρώ ότι η θέσπιση ενός τέτοιου τύποις περιοριστικού μέτρου εξυπηρετεί και τις δικές μου ανάγκες. Τα όσα ο αντιπολιτευόμενος τύπος έγραψε σχετικά εξυπηρετούν κατά την γνώμη μου το δόγμα της σκόπιμης άρνησης -αντίδρασης προσδοκώντας τα κατά πάντα...? αόρατα σε μένα ωφέλη.
Από την στιγμή που οποιαδήποτε διαδήλωση (απαραίτητη ως ένα βαθμό) φτάνει να συγκινεί τους κατ' ανάγκην αποδέκτες της μόνο για να μην χαθεί το μπαλάκι των ψήφων, τότε η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου υποδηλώνει ειλικρινή διάθεση - τοποθέτηση εκ μέρους της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, έστω και με δισταγμό, βρίσκω αναγκαίο κάθε μέτρο που ναι μεν φαίνεται περιοριστικό των διαδηλώσεων στη μια λωρίδα (αχ βρε Γάζα..), ωστόσο εξυπηρετεί και τους λοιπούς που αδιαφορούν ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συνκινητοποιηθούν με όσους αποφάσισαν μόνοι τους να εμποδίσουν και την "ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας" των άλλων.
ΚΠ

 
At 8/18/2006 04:44:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Υπάρχει όμως κάτι μοχθηρό στο να λαμβάνεις μέτρα για να μην σε ενοχλούν αυτοί που απεγνωσμένα προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σου.

Για την αριστερίζουσα, επιτηδευμένη (χ)υστερία της αντιπολίτευσης, από την άλλη, δεν μένουν πολλά να πεί κανείς.

(Καλό φθινώπορο)

 
At 8/18/2006 02:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

H απάντηση του υποψήφιου Σκανδαλίδη κάλυπτε ένα μεγάλος μέρος του προβλήματος.

α. Πρέπει κάπου να στματήσει η κυβέρνηση αυτή (και ο Δήμος του Μπεχράκη!) να κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Κακλαμάνη.

β. Στοβαθμό που δεν θα γίνει συναταγματική αναθεώρηση στο άρθρο για την ελευθερία του συναθροίζεσαι το θέμα είναι δημοτικό και όχι εθνικό.

Τώρα το αν γίνονται πολλές διαδηλώσεις και απεργίες το θέμα δεν έιναι να τις καταργήσουμε ή να κάνουμε κάθε τόσο πολιτική επιστράτευση ... Είναι να δούμε για ποιο λόγο γίνονται. Μήπως έχουμε (λεω για παράδειγμα δηλαδή...) μια κυβέρνηση που δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα και μια αντιπολίτευση που δεν έχει ακόμα καταλάβει πως είναι κόμμα εξουσίας και νομίζει πως είναι ΜΚΟ;

 
At 8/18/2006 03:10:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Δηλαδή ο Γιωργάκης ΔΕΝ είναι ΜΚΟ;;;;;;; Τι μάς λες!!!!!!!!!!!

Αλλά τι θέλω και μιλάω αφού έχω ήδη κάνει τα χαρτιά μου για μεταδημότευση στη Νήσο του Πάσχα

 
At 8/18/2006 04:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ θα πρότεινα να εφαρμόσουμε στην Αθήνα το ίδιο σύστημα που ήδη εφαρμόζουν κάποιοι προχωρημένοι συγκοινωνιολόγοι στην Ολλανδία, οι οποίοι κατήργησαν τα πάντα.
Από τα πεζοδρόμια μέχρι τα φανάρια. Κάθε είδους σήμανση και κάθε μορφής περιορισμούς στη κίνηση πεζών, τροχοφόρων, διαδηλωτών κ.ο.κ.
Και κάλεσαν τον κόσμο να αυτορυθμιστεί.
Εδώ και έξι μήνες παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη αυτορύθμιση και το πείραμα συνολικά θα έχει δώδεκα μήνες ζωής προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ιδέα είναι καλή.
Όπως αντιλαμβάνεστε στην Αθήνα πάμε πίσω αντί να φύγουμε μπροστά στο μέλλον όπως μας ζητούσε ο Κωστάκης.
Νομίζω ότι θα έπρεπε να το δοκιμάσουμε και στην Αθήνα το ολλανδικό κόλπο για να δούμε σε πόσες ώρες θα αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος.
Ποιά Βυρητός και μαλακίες...
Εδώ να δείτε τι έχει να γίνει.
Εγώ θα την άραζα σε ένα ψηλό σημείο όπου θα είχε καλή θέα.
Θα έπαιρνα και ένα κασόνι μπύρες και θα απολάμβανα το μοναδικό θέαμα. Χο,χο,χο.
Τώρα, όσον αφορά τη Δημοκρατία και το κατά πόσο επηρεάζονται αρνητικά από τέτοιου είδους μέτρα (βλ. Πολύδωρας) οι δημοκρατικές διαδικασίες...Καλά πλάκα κάνουμε.
Όταν πήζει το ηλιακό μας σύστημα από μια διαδήλωση 150 ανθρώπων για ποιά Δημοκρατία ακριβώς μιλάμε ;
Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός σχετικά με το μέγεθος των συγκεντρώσεων.
Gs

 
At 8/18/2006 04:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με αυτό το ποστ περιέγραψες μία κατάσταση boy...

 
At 8/18/2006 05:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΚΠ, σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το σχόλιο σου.
Lazopolis, welcome back. Όχι ότι μας έλειψες κιόλας, αλλά αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς θα σε υποστούμε πάλι.
Αnonymous, δεν αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση προωθεί την ατζέντα Σκανδαλίδη, αλλά στην ουσία του θέματος, θεωρώ την προτεινόμενη ρύθμιση σωστή.
Gs : the man with the plan. Ο διαχωρισμός πάντως αναλόγως του μεγέθους των συγκεντρώσεων, είναι τμήμα της πρότασης, αν έχω καταλάβει καλά.
Dark Angel, και την περιέγραψα κινούμενος μόνο μέσα σε μια λωρίδα.

 
At 8/18/2006 05:43:00 μ.μ., Blogger antvol said...

Το μέτρο είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό, και καλά κάνει και το πολεμάει η αντιπολίτευση, η οποία, ακόμη μια φορά, αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα των ατομικών δικαιωμάτων του υπέροχου αυτού λαού. Βασική λειτουργία των δρόμων, άλλωστε, είναι η διευκόλυνση των πάσης φύσεως διαδηλώσεων, κι αν είχαν σχεδιαστεί σωστά θα έπρεπε να μην είχαν πλάτος περισσότερο από λίγα μέτρα, ώστε να μπορούν εύκολα να κλείνουν και καθέτως, με ελάχιστους διαδηλωτές. Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους εθνικούς δρόμους, ειδικά στα Τέμπη. Σκεφθείτε μόνο πόσα ατυχήματα γλυτώνουμε τις ώρες που η συγκοινωνία έχει παραλύσει, πόσοι άνθρωποι αλλιώς δεν θα ζούσαν, πόσοι άλλοι θα τραυματίζονταν, πόσες περιουσίες θα καταστρέφονταν ... Κι έπειτα, έτσι που έχει γίνει η ζωή, απρόσωπη και ακραία ανταγωνιστική, τι να τους κάνουμε τους δρόμους, πού να πηγαίνουμε, καλύτερα να βγάζουμε καρέκλες και να καθόμαστε έξω από τις πολυκατοικίες, να κάνουμε και καμιά γνωριμία, να πούμε και καμιά ανθρώπινη κουβέντα, να επικοινωνήσουμε, να ερωτευτούμε ... Για τις αξίες αυτές παλεύει η αντιπολίτευση, θυσιάζοντας και τις καλοκαιρινές της διακοπές, και πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε, γιατί μια μέρα θα ξυπνήσουμε, αν όχι κλείνοντας κι εμείς κάποιο δρόμο, τουλάχιστον με την ηθική μας συμπαράσταση ...

 
At 8/18/2006 06:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Oι προτάσεις σου για τους δρόμους είναι στον καλό το δρόμο.

 
At 8/18/2006 07:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ημίμετρα, και πάλι. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πέρα από την παραχώρηση της λωρίδας της ειδικής για διαδηλώσεις και πάσης φύσεως ανάγωγες διαμαρτυρίες θα ήταν να οριστούν:
1. Μέρες τις εβδομάδας κατά τις οποίες θα επιτρέπονται οι απεργίες.
2. Ώρες κατά τις οποίες θα είναι ανεκτές οι στάσεις εργασίας, κατά προτίμηση οι λίαν πρωινές που βολεύουν.
3. Ορισμένες μέρες και ώρες κατά τις οποίες συγκεκριμένες πρεσβείες θα δέχονται διαδηλωτές. Επιπλέον, τις Πέμπτες τα απογεύματα θα απαγορεύεται η καύση εθνικών συμβόλων αλλά θα επιτρέπεται η αυτοπυρπόληση διαδηλωτών (αυτό μάλιστα ίσως θα επτρέπεται όλο το χρόνο)...

 
At 8/18/2006 07:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mην ανησυχείς φίλε, κάτι μου λέει ότι το μέτρο δεν θα περάσει και ότι το δικαίωμα των τριών λωρίδων θα μείνει απείραχτο. Έτσι και η δημοκρατία θα θριαμβεύσει και τα ντόπια και ξένα συμφέροντα θα εξακολουθούν να χάνουν τον ύπνο τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home