Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006

Το Μπακαλόχαρτο Ντα Βίντσι

Δέκα οκτώ χρόνια πριν οι μεγάλες οθόνες του πλανήτη γεμίσουν με Μεγάλα Μυστικά, ο Ουμπέρτο Έκο έγραφε στο «Εκκρεμές του Φουκώ»:
«Δεν είναι ντροπή να υποκύπτεις μπροστά σε μια κοσμική συνωμοσία. Δεν είσαι δειλός, είσαι μάρτυρας.
Δεν χρειάζεται να θρηνείς που είσαι θνητός, λεία χιλιάδων μικροοργανισμών που δεν υπόκεινται στην εξουσία σου, δεν είσαι εσύ υπεύθυνος για τα πόδια σου που έπαψαν πια να λειτουργούν και σαν χέρια, για την εξαφάνιση της ουράς, του τριχώματος, για τα δόντια που δεν ξαναφυτρώνουν, για τα κύτταρα που χάνεις καθ' οδόν, για τις αρτηρίες που σκληραίνουν. Υπεύθυνοι είναι οι Μοχθηροί Άγγελοι.
Και το ίδιο ισχύει για την καθημερινή μας ζωή. Όπως τα κραχ στο χρηματιστήριο. Συμβαίνουν επειδή όλοι κάνουν από μία λανθασμένη κίνηση, και όλες οι λανθασμένες κινήσεις μαζί δημιουργούν πανικό. Κι έπειτα, όποιος δεν έχει γερά νεύρα αναρωτιέται: μα ποιός οργάνωσε αυτήν τη συνωμοσία, ποιόν ωφελεί; Και αλίμονο αν δε βρεις έναν εχθρό που συνωμότησε, θα νιώσεις ένοχος. Ή μάλλον, επειδή νιώθεις ένοχος, επινοείς μια συνωμοσία ή πολλές. Και για να τις νικήσεις πρέπει να οργανώσεις τη δική σου συνωμοσία».
«Μια συνωμοσία, για να είναι συνωμοσία, οφείλει να είναι μυστική. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως υπάρχει κάποιο μυστικό για να μη νιώθουμε πια απογοητευμένοι, διότι είτε θα πρόκειται για ένα μυστικό που μας φέρνει τη σωτηρία, είτε η γνώση του μυστικού ταυτίζεται με τη σωτηρία. Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό τόσο ακτινοβόλο;
Βεβαίως, αρκεί να μην το γνωρίσεις ποτέ. Αν αποκαλυφθεί, δεν μπορεί παρά να μας απογοητεύσει. Μήπως δεν μου είχε μιλήσει ο Αλιέ για τη ροπή προς το μυστήριο που επικρατούσε την εποχή των Αντωνίνων; Κι όμως, μόλις είχε εμφανιστεί κάποιος που είχε δηλώσει Υιός του Θεού, Υιός του Θεού που έγινε σάρκα και αίρει τις αμαρτίες του κόσμου. Μικρό μυστήριο ήταν αυτό; Και έταζε σε όλους τη σωτηρία, αρκεί να αγαπούσαν τον πλησίον τους. Ασήμαντο μυστικό ήταν αυτό; Και άφηνε ως κληροδότημα το ότι όποιος πρόφερε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε να μεταμορφώσει ένα κομμάτι ψωμί και μισό ποτήρι κρασί σε σάρκα και αίμα του Υιού του Θεού και να τραφεί. Τιποτένιο αίνιγμα ήταν αυτό; Και παρακινούσε τους πατέρες της εκκλησίας να συναγάγουν και ύστερα να δηλώσουν ότι ο Θεός είναι Ένας και Τριαδικός και ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιό, όμως ο Υιός δεν εκπορεύεται από τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Ήταν μια δοξασιούλα για Υλικούς αυτή; Κι όμως εκείνοι, που είχαν ήδη τη σωτηρία μπροστά στα μάτια τους - do it yourself- δεν έκαναν τίποτα. Αυτή εδώ είναι η αποκάλυψη; Τι κοινοτοπία: και άρχισαν να τριγυρίζουν υστερικοί με τις βαρκούλες τους σ΄ολόκληρη τη Μεσόγειο αναζητώντας μια άλλη χαμένη γνώση, της οποίας το δόγμα των τριάκοντα αργυρίων ήταν απλώς το επιφανειακό πέπλο, η παραβολή για τους πτωχούς τω πνεύματι, το συμβολικό ιερογλυφικό, το κλείσιμο του ματιού στους Πνευματικούς. Τριαδικό μυστήριο; Πανεύκολο, κάτι άλλο θα πρέπει να κρύβεται από κάτω.
«Ο αληθινός μυημένος είναι αυτός που ξέρει ότι το ισχυρότερο μυστικό είναι ένα μυστικό χωρίς περιεχόμενο, διότι κανένας εχθρός δεν θα καταφέρει να τον κάνει να ομολογήσει και κανένας πιστός δεν θα καταφέρει να του το αποσπάσει».
«"Έχεις το κωδικό όνομα;" ήταν η ερώτηση. Και η απάντηση, το κλειδί της γνώσης ήταν "όχι". Υπάρχει κάποια αλήθεια: όχι μόνο δεν υπάρχει η μαγική λέξη αλλά και δεν τη γνωρίζουμε. Ωστόσο, όποιος μπορέσει να το παραδεχτεί θα μπορέσει να μάθει κάτι».

21 Comments:

At 5/15/2006 06:38:00 μ.μ., Blogger des said...

Δεν είναι λοιπόν τρομέρο, να προσφέρεις το πιο δύσκολο και το πιο απλό συνάμα πράγμα, την αλήθεια, και όλοι γύρω σου να ψάχνουν χαμένα και κρυμμένα μυστικά, σκοπιμότητες και συνομωσίες; (θα είναι φαίνεται που η αλήθεια (τους)είναι δύσκολο πράμα, και δεν μπορούν να το δεχτούν, ως εχει.

 
At 5/15/2006 06:51:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ζήτω η Αλήθεια.

Κάτω οι Κώδικες και οι Αλυσίδες.

Ζήτω ο Ουμπέρτο! Κάτω ο Νταν!

 
At 5/15/2006 06:52:00 μ.μ., Blogger Περαστικός said...

Εχθές έκανα μια βόλτα στην Αθήνα. Οι βιτρίνες όλων των βιβλιοπωλείων είναι γεμάτες σχεδόν αποκλειστικά ή αποκλειστικά με βιβλία για τον Ντα Βίντσι και τον Κώδικα Ντα Βίντσι. Επίσης, διαπίστωσα ότι έχει κυκλοφορήσει και τράπουλα Ταρώ "Κώδικας Ντα Βίντσι". Γελούσα μόνος μου όταν το είδα.

 
At 5/15/2006 06:53:00 μ.μ., Blogger Durden_Alie said...

Η καλύτερη απάντηση στην "Νταβιντσιολογία" είναι αυτό το απόσπασμα...

Ειλικρινά ευχαριστώ που μου το θυμίσατε, Old Boy :-)

 
At 5/15/2006 06:53:00 μ.μ., Blogger funEL said...

Αντε κ. παλαιόπαιδον Ιλλουμινάτα,
από μεγάλη βαρεμάρα τόσο καιρό δεν παραθέσαμε σημαντικά κομμάτια του Εκκρεμούς:

Το σημείο που εξηγείται η ΜΕΘΟΔΟΣ συχέτισης των πάντων, για να φτιαχτεί το ψευδοαποδεικτικό υλικό μια συνομωσίας.
Το σημείο που κάποιος εκδότης φτιάχνει τη φάμπρικα παραγωγής μεταφυσικής συνομωσιολογικής μπουρδολογίας.
Το σημείο που τελικά η ομαδική παράκρουση ΠΙΣΤΗΣ συμπαρασύρει τα πάντα.

Πριν ενάμιση χρόνο νομίζαμε ότι όλα αυτά σ' αυτό το βιβλίο ΚΑΠΟΙΟΣ στην ΕΛλάδα τ' αντιγράφει.
Ισως νάχαμε δίκιο...

 
At 5/15/2006 07:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ καλό το σχόλιο oldboy. Αναρωτιέμαι τελικά τι είναι πιο αξιοθρήνητο: οι άνθρωποι που ειλικρινά (?) πιστεύουν ότι "αυτά που γράφει ο Νταν Μπράουν είναι αλήθεια!" ή η οργανωμένη εκκλησία που θυμήθηκε τώρα να απαντήσει σε ένα μυθιστόρημα του 2003, αποκαλύπτοντας τι επίπεδο πίστης (?) θεωρεί ότι έχει το κοινό στο οποίο απευθύνεται...
Ειδικά την ώρα που ξέρουμε την Απάντηση.
Ελάτε τώρα, την ξέρετε κι εσείς...
Την απάντηση ντε!
Την απάντηση στο μέγα ερώτημα για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα;...
...
...
...
...
...
42!
Θυμηθήκατε;
;^)

 
At 5/15/2006 07:56:00 μ.μ., Blogger azrael said...

Old Boy μπράβο για το Post σου.

Το "Εκκρεμές του Φουκώ" είναι το αγαπημένο μου βιβλίο διαβασμένο πάνω από 15 φορές. Είναι το απόλυτο όπλο ενάντια σε κάθε συνομοσιολόγο και κάθε θεωρία των πάντων.

Το θλιβερό είναι ότι πολύ το θεωρούν βιβλίο συνομωσιολογίας , κάτι σαν "Κωδικας Ντα Βίντσι για κουλτουριάρηδες"!!!

Ποτέ τους δεν κατάλαβαν ότι μέσα σε ελάχιστες σελίδες του (από τις οποίες είναι και το απόσπασμα σου) ο μεγάλος Έκο , κάνει την απόλυτη ανατροπή και γδύνει την μέχρι τότε ιδεολογία του Τζιάκομπο , του Ντιοταλλέβι , του Καζαουμπόν.

Η σχεδόν παραλληρηματική γραφή του Καζαουμπόν στο τέλος (και κατοπτρικά στην αρχή) του βιβλίου είναι το απόλυτο χαστούκι σε κάθε είδους -λάτρη"

 
At 5/15/2006 08:22:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Διαβαζω τα τελευταία λόγια και σκέφτομαι τι γκραν αγόρια ηταν οι Φιλικοί, που τα έκαναν πραξη όλ αυτά και μάλιστα χωρίς να έχουν έκο (έκο, έκο).

 
At 5/15/2006 08:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η καλύτερη απάντηση στο φόβο είναι ότι «Ο φόβος δεν υπήρξε ποτέ.» (Osho)

- Δημ

 
At 5/15/2006 09:10:00 μ.μ., Blogger enteka said...

πραγματικά, το Εκκρεμές του Φουκώ τα έχει πει όλα. Αυτό είναι βιβλίο!

 
At 5/15/2006 09:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με όσους φίλους συζητάμε για τον Κώδικα πάντα στο τέλος κατέληγα να πω (σε σημείο να γίνομαι γραφικός):"διάβασε καλύτερα το Εκκρεμές του Φουκώ, είναι 20.000 φορές καλύτερο". Σήμερα επιτέλους βρήκα ανθρώπους που έχουν την ίδια άποψη.

Το Εκκρεμές είναι με διαφορά το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει!

 
At 5/15/2006 11:09:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και το Εκκρεμές, και, πόσο μάλλον, ο Κώδικας, τι είναι μπροστά στον Τελευταίο Πειρασμό; Ενα υπονοούμενο, τίποτα περισσότερο.

 
At 5/16/2006 12:11:00 π.μ., Blogger akindynos said...

Θυμήθηκα το Εκκρεμές με το μαραντονικό ποστ σου.

Εκεί που συζητάνε για τις κατηγορίες των βλακών.

Κι αναφέρει κάποιος ένα ιστορικό ανέκδοτο. Ο Γάλλος στρατηγός επιθεωρεί, τι άλλο, το στράτευμα και σταματά μπροστά σ' ένα φαντάρο.

Vous etez negre?

Oui mon generale

Bravo bravo, continuez!

 
At 5/16/2006 12:13:00 π.μ., Blogger akindynos said...

Και με λίγο γκουγκλισμα βρέηκα το original

As he was reviewing some troops, after he had been told that one of the soldiers was of African ancestry, he remarked "Ah, so you're the negro ? Very well, carry on !" (Ah c'est vous le n?gre ? Tr?s bien, continuez !)

 
At 5/16/2006 01:04:00 π.μ., Blogger christina said...

Ti lete kale, mia xara vivlio o Kodikas, kati san ti Diathiki tou John Grisham kai tin Ieri Gi tis Barbara Wood, to Stargate Atlantis kai kati alla tou Lescroart. Mia xara sas leo! :)

Ama aforisoune kai to epeisodio me ton Manti ston Asterix tha ourliakso!

 
At 5/16/2006 11:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε είδα στο Εψιλον και ο τύπος μάλλον είχε δίκιο, είσαι μία από τις ευφυέστερες πένες του χώρου...Υπέροχη σελίδα...

 
At 5/16/2006 12:02:00 μ.μ., Blogger ggl said...

Πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κοιτούν το άλογο της ύπαρξης χωρίς να αναρωτηθούν αν αυτό έχει αναβάτη; Όχι, έχουμε ανάγκη από αυτόν τον μυστήριο αναβάτη και ιδίως από τα μυστικά που κουβαλά. Ακόμα και αν δε κουβαλά μυστικά, ακόμα και αν δεν υπάρχει αναβάτης, «εμείς πρέπει να τα επινοήσουμε». Η ύπαρξη δε νοείται χωρίς συνωμοσία.

 
At 5/16/2006 04:31:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

To ειρωνικό βέβαια στην υπόθεση του «Εκκρεμούς» είναι ότι ενώ όντως κατακεραυνώνει τη συνωμοσιολαγνεία, είναι ταυτόχρονα και τόσο συναρπαστικό ακριβώς ΕΠΕΙΔΗ μας προσφέρει μια συνωμοσία (την οποία τελικά χλευάζει ως φενάκη).

Αnonymous, σ' ευχαριστώ πολύ και επ' ευκαιρία ευχαριστώ πολύ και τον κ. Γιαννακίδη για τα εξαιρετικά κολακευτικά λόγια που έγραψε.

 
At 5/16/2006 05:26:00 μ.μ., Blogger oistros said...

Διάβασε κι αυτό. Θα το βρεις ενδιαφέρον.... ελπίζω.
Ενα βιβλίο που έγινε εφιάλτης


«Τρομακτικό παράδειγμα» μετατροπής μιας μυθοπλασίας σε πραγματικότητα θεωρεί ο Ουμπέρτο Εκο τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών". Αναζητώντας τις απαρχές αυτής της "μυθοπλασίας που έγινε εφιάλτης", ο Εκο ανιχνεύει τις ρίζες της ιδέας περί μιας μυστικής διεθνούς συνωμοσίας στο αποκρυφιστικό κλίμα που κάλυψε τον αφανισμό του Τάγματος των Ναϊτών από τον Φίλιππο τον Ωραίο (14ος άι.), στα μυστηριώδη μανιφέστα της αδελφότητας των Ροδόσταυρων (17ος άι.), στις μεταγενέστερες αντιλήψεις περί μυστικών εταιρειών που απεργάζονται σχέδια ολέθρου της ανθρωπότητας, στα Απομνημονεύματα του αβά Μπαριέλ που κατήγγειλε τη Γαλλική Επανάσταση ως συνωμοσία Ιακωβίνων και Διαφωτιστών...
Στις αρχές του 19ου αιώνα, η διεθνής συνωμοσία έμελλε για πρώτη φορά να συνδεθεί με τους Εβραίους, οι οποίοι στο εξής θα θεωρηθούν οι κρυφοί υποκινητές της. Το 1864, ο Μορίς Ζολί εκδίδει μια σάτιρα κατά του Ναπολέοντα Γ', στην οποία εμφανίζει τον Μακιαβέλι- Ναπολέοντα Γ' να συζητά στην Κόλαση με τον Μοντεσκιέ. Το 1864, ο Γερμανός Χέρμαν Γκέντσε δημοσιεύει ένα μυθιστόρημα τρόμου, στο οποίο περιλαμβάνεται μια απόκρυφη τελετή στο εβραϊκό νεκροταφείο της Πράγας, όπου εκπρόσωποι των δώδεκα φυλών του Ισραήλ προετοιμάζουν την κατάκτηση του πλανήτη. Το 1876, η ίδια ιστορία παρουσιάζεται στη Ρωσία ως πραγματικό γεγονός με τίτλο "Οι Ιουδαίοι, κύριοι του κόσμου". Παρόμοιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ιστορία έχει και συνέχεια. Στη στροφή του αιώνα θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Πιοτρ Ιβάνοβιτς Ρατσκόφσκι, μια μυθιστορηματική φυσιογνωμία που ξεκίνησε έχοντας προβλήματα με την τσαρική αστυνομία και κατέληξε επικεφαλής της Οχράνα στο Παρίσι. Ας δώσουμε όμως το λόγο στον Εκο:
Τούτος ο Ρατσκόφσκι, προκειμένου να βοηθήσει τον προστάτη του υπουργό Σεργκέι Βίτε κατά του πολιτικού του αντιπάλου Ιλίγια Τσιόν ή Ελί ντε Σιόν, διέταξε να ερευνηθεί το εξοχικό σπίτι του Σιόν. Εκεί βρήκε ένα κείμενο που αποτελούσε αντιγραφή του φυλλαδίου του Ζολί κατά του Ναπολέοντα Γ', με τη διαφορά ότι απέδιδε τις ιδέες του Μακιαβέλι στον Βίτε. Ενθερμος αντισημίτης -ας μη λησμονούμε ότι όλα αυτά συνέβαιναν την εποχή της υπόθεσης Ντρέιφους- ο Ρατσκόφσκι σκέφθηκε αμέσως να εξαφανίσει κάθε αναφορά στον Βίτε και να εμφανίσει τους Εβραίους ως φορείς της διεθνούς συνωμοσίας που ο Σιόν απέδιδε στον Βίτε. (...) Το κείμενο που "επιδιόρθωσε" ο Ρατσκόφσκι υπήρξε πιθανότατα η πρώτη πηγή των διαβόητων Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών. (...)
Πολλοί παρατήρησαν ότι ήταν εύκολο να αναγνωρίσει κανείς στα "Πρωτόκολλα" ένα κείμενο που πρέπει να δημιουργήθηκε στη Γαλλία του τέλους του (19ου) αιώνα, καθώς έχει πάμπολλες αναφορές σε προβλήματα της γαλλικής κοινωνίας εκείνης της εποχής (...). Αλλά εξίσου απλό ήταν να αναγνωρίσει κανείς μεταξύ των πηγών του κειμένου πολλά λαϊκά μυθιστορήματα. Δυστυχώς όμως η αφήγηση ήταν τόσο πειστική, ώστε δεν ήταν δύσκολο να την πάρει κανείς στα σοβαρά.
Το υπόλοιπο τούτης της ιστορίας είναι ιστορία. Ενας περιπλανώμενος ρώσος μοναχός ονόματι Σέργιος Νείλος -κάτι μεταξύ δολοπλόκου και προφήτη-, μια μορφή με φιλοδοξίες τύπου Ρασπούτιν (ήθελε να γίνει πνευματικός του τσάρου) και με την έμμονη ιδέα του Αντίχριστου, ανέλαβε τη δημοσίευση και το σχολιασμό των "Πρωτοκόλλων". Στη συνέχεια, τα "Πρωτόκολλα" περιηγήθηκαν ολόκληρη την Ευρώπη, έως ότου έπεσαν στα χέρια του Αδόλφου Χίτλερ... Οι συνέπειες είναι γνωστές.
Κανείς ωστόσο δεν αντιλήφθηκε ότι τούτο το συμπίλημα διαφορετικών κειμένων δεν ήταν παρά μια μυθοπλασία; Κι όμως, το 1921, οι Τάιμς του Λονδίνου ανακάλυψαν το φυλλάδιο του Μορίς Ζολί και το κατονόμασαν ως πηγή των "Πρωτοκόλλων". Αλλά η αποδεικτική αξία των γεγονότων δεν αρκεί, όταν ο κόσμος αποζητά πάση θυσία ένα μυθιστόρημα τρόμου. Η Αγγλίδα Νέστα Ουέμπστερ -που πέρασε τη ζωή της προσπαθώντας να τεκμηριώσει την υπόθεση της ιουδαϊκής συνωμοσίας- έγραψε στα 1924 ένα βιβλίο με τίτλο "Secret Societies and Subversive Movements" (Μυστικές Εταιρείες και ανατρεπτικά κινήματα). Η Ουέμπστερ υπήρξε καλά πληροφορημένη και γνώριζε τις αποκαλύψεις των Τάιμς, αλλά και την ακριβή ιστορία του Νείλου, του Ρατσκόφσκι, του Γκέντσε και των λοιπών (...). Μολαταύτα κατέληγε στο εξής συμπέρασμα:
"Η μοναδική γνώμη την οποία μπορώ να υιοθετήσω είναι ότι τα Πρωτόκολλα, αυθεντικά ή μη, αποτυπώνουν το πρόγραμμα μιας παγκόσμιας επανάστασης και ότι (...) πρόκειται για έργο είτε μιας μυστικής εταιρείας είτε κάποιου προσώπου το οποίο γνώριζε άριστα τις παραδόσεις των μυστικών εταιρειών και ήταν σε θέση να αναπαραγάγει τις ιδέες και το ύφος τους."
Ο συλλογισμός δεν έχει το παραμικρό ψεγάδι: "Αφού τα Πρωτόκολλα ισχυρίζονται όσα ανέφερα στην ιστορία μου, την επιβεβαιώνουν." Η ακόμη: "Τα Πρωτόκολλα επιβεβαιώνουν την ιστορία την οποία άντλησα από αυτά, ως εκ τούτου είναι γνήσια."

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

(Από το κείμενο «Eine Fiktion, die zum Alptraum wird», «Frankfurter Allgemeine Zeitung», 2 Ιουλίου 1994)

 
At 7/19/2006 05:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

 
At 7/22/2006 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home