Δευτέρα, Απριλίου 15, 2013

ΑΕΚ

Μολονότι η οικονομική κατάρρευση της ΑΕΚ, που οδήγησε τελικά και στην αγωνιστική, δεν είναι ένας ακόμη καρπός της μετά τρόικα εποχής, αλλά είναι αντίθετα αποτέλεσμα σκασμένης φούσκας των αγιασμένων χρόνων της εκσυγχρονιστικής ανάπτυξης, έχω την αίσθηση πως ο υποβιβασμός της θα αποτελέσει ένα από τα σημειολογικά ορόσημα της τελευταίας τριετίας. Ήσσονος συγκριτικά σημασίας; Ναι. Αλλά ίσως όχι και εντελώς ήσσονος. Τμήμα της ταυτότητας της πλειοψηφίας των ανδρών δεν παύει να είναι και η ομάδα τους, το «τι ομάδα είναι». Έτσι, το να συμβαίνει το αδιανόητο και να πέφτει η ομάδα σου κατηγορία, συνιστά ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στα όσα ως τώρα σε συγκροτούσαν και σου έλεγαν ποιός είσαι, συνιστά μια ακόμη επί τα χείρω αναδιάταξη της συνολικής εικόνας. Έχεις μετατραπεί σε πολίτη, εργαζόμενο και καταναλωτή Β' εθνικής κατηγορίας, μιας χώρας που έχει υποβιβαστεί στη Β' εθνική κατηγορία, τώρα πλέον θα είσαι και οπαδός ομάδας Β' εθνικής κατηγορίας. Είσαι ένας από τις δεκάδες χιλιάδες που πήγε χθες στο γήπεδο για να πεις πως ναι, η ΑΕΚ παραμένει μεγάλη ομάδα, πως κι αν αλλάζουν όλα αυτό τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει και πως δεν πρόκειται να πέσει. Κι όμως έπεσε.
Ποιός όμως σου έδωσε τη χαριστική βολή; Με μια φωνή όλοι οι δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες θα συμφωνήσουν πως στην έδωσαν αυτοί που μπούκαραν στο γήπεδο. Με σχεδόν την ίδια φωνή θα αποδώσουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και στον διαιτητή που τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση μετά τη διακοπή και δεν συνέχισε το ματς. Οι μπουκαδόροι κι ο Τριτσώνης, αυτοί σε έριξαν κατηγορία, σου εξηγούν. Ενώ ήταν τόσο απλό: αν δεν μπούκαραν ή αν ο Τριτσώνης έβγαζε τις ομάδες στο γήπεδο για να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, πήγαινες κέρδιζες τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και κατά πάσα πιθανότητα σωνόσουν. Είναι τόσο δίκαιο: ο Άρης στη Βέροια τα ίδια έκανε, όμως ο διαιτητής εκεί δεν το διέκοψε το παιχνίδι. Είναι τόσο κρυστάλλινο: ένα παιχνίδι που είχε με τις καθυστερήσεις από την προηγούμενη διακοπή πάνω από δεκάλεπτο, θα πήγαιναν να το παίξουν μισό λεπτό για να λήξει και να μην τιμωρηθεί η ομάδα, μετά θα καθόταν να χάσει ο Ατρόμητος, και θα την έσωνες την κατηγορία.
Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που ακόμη και οι πλιατσικολόγοι χουλιγκάνοι πατούν σε αντικειμενικά λιγότερο αμφισβητήσιμο ηθικά έδαφος από όλους εκείνους που τους κατηγορούν ηθικολογικά. Επίσης τα γήπεδα πρέπει να είναι το αληθινό γαλατικό χωριό στο οποίο η αστυνομία του Νίκου Δένδια ξεχνά να συμπεριφερθεί ως αστυνομία του Νίκου Δένδια, επειδή δεν έχει ιδεολογικούς εχθρούς απέναντί της, επειδή δεν έχει να προστατεύσει καμία επένδυση ή να διαλύσει καμία διαδήλωση, με αποτέλεσμα τα ντου, τα μπου και τα σκου μπι ντου, να είναι ανεμπόδιστα.
Και κάπως έτσι πιθανότατα το τελευταίο γκολ της ΑΕΚ στην Ά Εθνική ήταν αυτό που πανηγυρίστηκε με ναζιστικό χαιρετισμό, και κάπως έτσι ο αδηφάγος λαός του Ολυμπιακού φωνάζει «Έκανες τον θρύλο αεκάκι, Μαρινάκη Μαρινάκη», λησμονώντας ίσως πως όταν μαθαίνεις να επιδιώκεις να καθιστάς τους μεγάλους σου αντιπάλους αεκάκια, όταν μαθαίνεις επί κοντά είκοσι χρόνια τώρα να επικρατείς με κάθε τρόπο, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που έχεις μια κατηγορία γεμάτη αεκάκια, και τότε οι βαθμολογικοί σου θρίαμβοι καθίστανται μπούμερανγκ, καθώς με το ζόρι παίρνεις ισοπαλία από το αεκάκι με τα πράσινα από το οποίο σε χωρίζουν 37 βαθμοί φέτος και ίσως -γιατί όχι;- μια κατηγορία του χρόνου.

3 Comments:

At 4/15/2013 06:44:00 μ.μ., Anonymous ΑΕΚτζης (αλήθεια) said...

Α) Περιμένω πώς και πώς τη μέρα που θα παίζουμε β' εθνική, μήπως κι έτσι ξεσκαρτάρουμε και λίγους από τους παραγοντες-σωτήρες και δούμε τι μας μένει.
Β) Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ΠΑΕ δεν μπορούν να χρεωκοπήσουν σ'αυτή τη χώρα, όπως τόσες άλλες ΑΕ...

 
At 4/15/2013 07:28:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Και εγώ ΑΕΚτζής είμαι, έστω και εξ αποστάσεως τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχω δάκρυα για το χθεσινό αποτέλεσμα και τον επικείμενο υποβιβασμό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια είναι γιγάντωση όλων των ελληνικών παθογενειών. Αδιαφορία για το μακροπρόθεσμο, την ουσία, τους κανόνες και την συλλογική ανάπτυξη. Ο πάτερ Σπάθας με το "ο Ολυμπίακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι αλλοι να πάνε να γα.." συμπύκνωσε όλη την φιλοσοφία. Έτσι ο Ολυμπιακός έβαλε όλα τα πρωταθλήματα, δίκαια και μη, και το χρήμα από τα τηλεοπτικά στην τσέπη του και λειτούργησε σαν ένα παράσιτο. Οι υπόλοιποι δε προσκολλημένοι στο να πάρουν το πρωτάθλημα, σκορπισαν χρήμα που δεν είχαν για χαρές της μιας εβδομάδας. Δεν είναι τυχαία ο Βγενόπουλος ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην χρεοκωπημένη Μαρφίν και στον προς χρεοκωπία Παναθηναϊκό.

Το σώμα όμως ελληνικό ποδόσφαιρο πλέον πεθαίνει και μαζί του η ευνοϊκή κλήρωση για τον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και μαζί του τα έσοδα από την Ουέφα και από το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Και η ΑΕΚ; Η ΑΕΚ πυροβολήθηκε 2 φορες. Τη μία όταν γκρέμισε το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια ο Γρανίτσας χωρίς εξασφαλισμένη τη διάδοχη κατάσταση και τη δεύτερη όταν ο Ντέμης τζόγαρε για τον τίτλο φτιάχνοντας μια πανάκριβη ομάδα και πετόντας στο καλάθι των αχρήστων το σχέδιο για ορθολογική ανάπτυξη. Το χθεσινό ήταν η καθυστερημένη επιβεβαίωση του θανάτου. Αν δεν συνέβαινε εχθές θα συνέβαινε του χρόνου υπό το βάρος των χρεών.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυρήξουμε χρεοκωπία και να ξαναξεκινήσουμε από την αρχή. Καλύτερα ένα πρωτάθλημα στη Δ κατηγορία παρά άλλες στήλες για τον Βιντιάδη και τους λοιπους σωτήρες που γράφει και ο φίλος παραπάνω. Η ΑΕΚ είμαστε εμείς, ούτε οι παίκτες, ούτε οι παράγοντες ούτε οι τίτλοι της ούτε τα χρέη της.

 
At 4/16/2013 08:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μα ναί.Τόσα χρόνια παράγκες,τα καταφέρανε.Ενα τέτοιο πρωτάθλημα του αξίζει του Ολυμπιακού,να παίζει με τον Πλατανιά,τη Βέροια και τον Λεβαδιακό.Κι η διαφορά του με τον 2ο ναναι 40-50 βαθμοί γιατί όχι;Το γαυροπρωτάθλημα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home