Σάββατο, Απριλίου 27, 2013

Δεύτερος ο Κορνέλιουκ

Η πρώτη φορά ήταν πριν από χρόνια.
   
Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα γινόταν στο Σότσι της τότε Σοβιετικής Ένωσης –εκεί που του χρόνου θα διοργανωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες- το πρωτάθλημα στίβου της Σοβιετικής Ένωσης!
Οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει και 10-20 αθλητές από όλο τον κόσμο για να υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός, μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Προσκάλεσαν και μένα. Αμέσως είπα ναι.
Ήθελα να πάω να συναντήσω τον φίλο μου, Ολυμπιονίκη Βαλερύ Μπορζώφ, τον φίλο και τέταρτο Ολυμπιονίκη Κορνέλιουκ και άλλους πολλούς.
Λίγο πριν από τον αγώνα με πλησίασε ο Βαλερύ, μου ευχήθηκε καλή επιτυχία, μου μετέφερε χαιρετισμούς από την σύζυγό του την αξεπέραστη Τουρίσεβα -14 Ολυμπιακά μετάλλια κατέκτησαν οι δυο τους- και μου είπε ότι δεν θα αγωνιζόταν διότι ήταν λίγο αδιάθετος.
Καθίσαμε στους βατήρες, Έτοιμοι. Μπαμ. 
Ήμουν σε μεγάλη φόρμα. Τερμάτισα πρώτος. Δεύτερος ο Κορνέλιουκ. Ένας Έλληνας είχε κερδίσει το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης! Έγινε και αυτό!..
Στην απονομή των επάθλων οι Σοβιετικοί προς τιμήν μου ύψωσαν την Ελληνική Σημαία. Που τη βρήκαν σκέφθηκα καθώς το στήθος μου φούσκωνε από υπερηφάνεια.
Όταν γύρισα στο ξενοδοχείο, ρώτησα που ήταν η πιο κοντινή εκκλησία για να πάω το βράδυ για την Ανάσταση. Με κοίταξαν με απορία. Οι εκκλησίες μου είπαν δεν λειτουργούσαν! Ήταν κλειστές για δεκαετίες…
Ήταν το πρώτο Πάσχα στην ζωή μου που δεν έκανα Ανάσταση. Και τώρα το δεύτερο!
 Επισημαίνω όμως στο μόνο κατ΄ όνομα σημερινό ΠαΣοΚ, ότι επί σαράντα χρόνια η ζωή μου ήταν μια διαρκής προσφορά στο ίδιο και στην Ελλάδα. Στην ιστορική συγκρότηση, ενδυνάμωση, στη δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή λειτουργία και δράση του, για να είναι το ΠαΣοΚ κόμμα του λαού.

  Όμως δεν γίνεται αλλιώς.
Οι βολεμένοι θα ξεβολευτούν. Οι άνθρωποι θα ξαναδουλέψουν.

20 Comments:

At 4/27/2013 02:50:00 π.μ., Blogger TRASH said...

Τα χαλινά παιδιά, τα χαλινά!
Πότε ακριβώς έκλεισαν οι εκκλησσίες στην ΕΣΣΔ και δεν το έμαθε ποτέ κανείς;

Το πατριαρχείο Μόσχας, που λειτουργούσε; Στο φεγγάρι;

 
At 4/27/2013 07:03:00 μ.μ., Blogger Theo said...

Από τις περισσότερες από 100.000 Ορθόδοξες εκκλησίες πριν από την επανάσταση στην περιοχή της τότε ΕΣΣΔ, τις δεκαετίες του '60 και '70 λειτουργούσαν μόνο 6.000-7.000, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ένας ναός σε τεράστιες σε έκταση περιοχές. Τις πολλές εκκλησίες τις έκλεισαν οι Λένιν και Στάλιν, αφού εκτέλεσαν ή έστειλαν στα Γκουλάγκ εκατοντάδες χιλιάδες κληρικούς και μοναχούς. Με την εισβολή των Γερμανών όμως το 1941 και τον κίνδυνο να καταρρεύσει η κόκκινη αυτοκρατορία, ο Στάλιν στράφηκε προς τα εθνικιστικά αισθήματα των Ρώσων και ονόμασε τον πόλεμο "πατριωτικό". Επειδή κατάλαβε πως η Ορθοδοξία ήταν ένα συστατικό συσπείρωσης του λαού εναντίον των εισβολέων, ελευθέρωσε κάποιους κληρικούς από τα Γκουλάγκ και επέτρεψε να λειτουργούν διπλάσιες από τις εκκλησίες που ήσαν ώς τα τότε ανοιχτές.
Όταν όμως ήρθε ο Χρουστσόφ στην εξουσία, άρχισε να κλείνει και πάλι εκκλησίες. Σύμφωνα με τον νόμο, για να λειτουργεί μια εκκλησία, έπρεπε να υπάρχει ένα εικοσαμελές ενοριακό συμβούλιο. Αν ο αριθμός μειωνόταν κάτω από τους 20, τότε οι πολιτικές αρχές έκλειναν τον ναό. Συνήθως στα συμβούλια μετείχαν ηλικιωμενοι και συνταξιούχοι, που δεν μπορούσαν εύκολα να εκβιαστούν με χάσιμο της δουλειάς τους. Οι κομμουνιστικές αρχές όμως, άρχισαν να στοχεύουν στα παιδιά και τ' ανίψια τους, απειλώντας τους ηλικιωμένους ενοριακούς επιτρόπους πως αυτά θα χάσουν τις δουλειές και τις θέσεις τους αν οι ίδιοι δεν παραιτούνταν από τα συμβούλια,και πολλές φορές κατάφερναν ώστε οι γονείς να παραιτούνται κι οι εκκλησίες να κλείνουν. Έτσι, στα χρόνια του Χρουστσόφ, ο αριθμός τους υποδιπλασιάστηκε και έφτασε και πάλι στα επίπεδα του 1940. Και, από την εποχή του Χρουστσόφ μέχρι την "περεστρόικα", πολλοί ιερείς και πιστοί που τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς κλείνονταν στα ψυχιατρεία, όπου η μεταχείρισή τους ήταν πιο "σοφιστικέ" απ' αυτήν των Γκουλάγκ.

Και φυσικά, στο Πατριαρχείο της Μόσχας αυτοί που κινούσαν τα νήματα ήσαν οι εγκάθετοι του ΚΚΣΕ. Δεν επέτρεπε το καθεστώς στους κληρικούς να δρουν έξω από τον ναό τους, ούτε να κάνουν κοινωνικό έργο, με αποτέλεσμα τα χρήματα που άφηναν οι πιστοί στις εκκλησίες να πηγαίνουν στη διακόσμησή τους και στα αυτοκίνητα των εκκλησιαστικών απαράτσικ (κι ο κόσμος να σκανδαλίζεται απ' αυτό). Τα μόνα θρησκευτικά βιβλία που εκδίδονταν ήσαν τα λειτουργικά και το περιοδικό του Πατριαρχείου, σε μικρούς όμως αριθμούς. Ούτε η Αγία Γραφή, ούτε τα έργα των Πατέρων, ούτε οι βίοι των Αγίων.
Έτσι, για πολλούς από τους πιστούς της ΕΣΣΔ, το Πατριαρχείο της Μόσχας ήταν σαν να λειτουργούσε στο φεγγάρι.

 
At 4/27/2013 08:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα.
Ο Πολάνσκι, ο Ομπάμα, το ΠαΣοΚ και όλα τα άλλα έκαναν το μυαλό μου χυλό.

 
At 4/28/2013 05:15:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Κείμενο: Βασίλης + Άκης + Κωνσταντίνος

Φωτό: Ο Ταμερλάνος μωρό, Ρόμαν+Σάρον, too easy, Marion Post Wolcott

Πού παίρνω το αρκουδάκι;

 
At 4/28/2013 09:16:00 π.μ., Blogger TRASH said...

@Theo:
Η πηγή σας κύριε;
Γιατί και πάλι πέφτετε σε ένα λογικό κενό.
Μας μιλάτε για ανθρώπους που "εκβιάζονταν με το χάσιμο της δουλειάς τους", σε μία χώρα στην οποία η ανεργία ειχε εξαλειφθεί πλήρως (ούτε ένας άνεργος) από τα τέλη της δεκαετίας του '20.
Από αυτό και μόνο φαίνεται και οι σοβαρότητα των υπολοίπων "στοιχείων" που δίνετε.

 
At 4/28/2013 12:31:00 μ.μ., Blogger Theo said...

Κι εγώ δεν κατάλαβα ποιος ήταν ο Έλληνας αθλητής που βγήκε πρώτος, μπροστά από τον Κορνέλιουκ.
Για το ΠΑΣΟΚ και τη Σοβιετία κάτι πιάνω, αλλά δεν είμαι σίγουρος...

 
At 4/28/2013 09:52:00 μ.μ., Blogger Theo said...

@TRASH:
Δυστυχώς για σένα, φίλε μου, οι εκατοντάδες βιβλία που έχουν γραφεί σχετικά και οι δεκάδες χιλιάδες μαρτυρίες για τους διωγμούς των χριστιανών στην ΕΣΣΔ δεν έχουν εκδοθεί από τη "Σύγχρονη Εποχή" ή το "θεμέλιο" ούτε έχουν αναφερθεί στον "Ριζοσπάστη", για να τα θεωρείς αξιόπιστα.
Έχω διαβάσει δεκάδες σχετικά βιβλία, δεν τα έχω τώρα πρόχειρα, έψαξα για λίγο στο Διαδίκτυο και βρήκα αυτούς τους υπερσυνδέσμους: http://www.xristianiki.gr/arkheio-ephemeridas/853/to-biblio-exthpos-toy-laoy-phos-sto-diogmo-tes-ekklesias-tes-posias.html, http://users.sch.gr/aiasgr/Ekklhsia/Rwsikh_Ekklhsia/To_olokaftwma_ths_Rwsikhs_Ekklhsias_1917-87.htm και http://o-nekros.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8807.html.
Ρίξε τους μια ματιά, όσο πιο απροκατάληπτη γίνεται.

Αμφισβητείς τους αριθμούς που παραθέτω;
Αμφισβητείς τα Γκουλάγκ και τα ψυχιατρεία;
Αμφισβητείς το ότι ο Στάλιν, στις αρχές του πολέμου, άνοιξε ξαφνικά 7.000-8.000 εκκλησίες, επειδή στα μέρη όπου εισέβαλαν οι Γερμανοί οι κάτοικοι τους υποδέχονταν σαν ελευθερωτές από το άθεο καθεστώς του;
Δες, αν θέλεις, μια ταινία του 2009, με τίτλο "Ο ιερέας" που καταγράφει αληθινά γεγονότα, για να διαπιστώσεις ότι σε μια τεράστια περιοχή (κοντά στην Εσθονία) δεν υπήρχε καμία Ορθόδοξη εκκλησία, κι οι Γερμανοί έφεραν εκεί 15 ιερείς, για ν' ανοίξουν ισάριθμες εκκλησίες και να πάρουν τον λαό με το μέρος τους.
Διάβασε, αν θέλεις, το βιβλίο "Σχεδόν Άγιοι" του π. Τύχωνα Σεβκούνοφ που κυκοφόρησε πέρυσι στη χώρα μας (ISBN 978-960-9550-11-6) που περιγράφει κάποιες διώξεις χριστιανών στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του '80 και που τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του πούλησε στη Ρωσία 1.100.000 αντίτυπα.

Αναρωτιέσαι γιατί τότε υπήρχαν στην ΕΣΣΔ 2 ανδρικά μοναστήρια και σήμερα πάνω από 1.000; Γιατί τότε λειτουργούσαν 6.000-7.000 Ορθόδοξες εκκλησίες και σήμερα είναι εκατοντάδες χιλιάδες;

Απάντησε σ' αυτά, και μετά να μου γράφεις για τάχα λογικά κενά και ν' αμφισβητείς τη "σοβαρότητα των "στοιχείων" που δίνω.

Το ότι κάποιοι στην ΕΣΣΔ έχαναν τη δουλειά τους για να καταλήξουν σε μιαν άλλη, πολύ πιο βρόμικη πιο κουραστική και πιο εξευτελιστική, θα το καταλάβεις αν αναλογιστείς πού κατέληξαν οι πρωταγωνιστές της "Άνοιξης της Πράγας" (οδοκαθαριστές, βοθροκαθαριστές, κλπ. -παλαιότερα κατέληγαν στα Γκουλάγκ. Ε, κάποια πρόοδος είναι κι αυτό.)

Αλλά σαν πολλά να ζητώ από έναν Κνίτη.

 
At 4/28/2013 10:28:00 μ.μ., Blogger Theo said...

ΥΓ.
Τώρα θυμάμαι κι αυτό που διάβασα στα απομνημονεύματα μιας Ρωσίδας που πέρασε από τα Γκουλάγκ, της Ioulia de Beausobre ("The woman who could not die" λέγεται, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) για μια συγκρατούμενή της, που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα κι όταν διαφοροποιήθηκε από το καθεστώς, άρχισε να την παρακολουθεί η GPU κι έχασε τους μαθητές της, που η εν λόγω "Υπηρεσςία", προκάτοχος της KGB, εκφόβιζε.
Θυμάμαι κι αυτά που διάβασα (στα αγγλικά πάλι) στα απομνημονεύματα της Όλγας Ιβίνσκαγια, συντρόφου του Πάστερνακ (αυτή που απεικονίζει ως "Λάρα" στο "Δρ. Ζιβάγκο" - την έστειλαν δυο φορές στα Γκουλάγκ για να χτυπήσουν τον συγγραφέα, γιατί θα έχαναν τη δυτική "καλή μαρτυρία" αν έστελναν τον ίδιο) και της χήρας του Όσιπ Μάλντεσταμ, πως από τη στιγμή που διαφοροποιήθηκαν από την κρατούσα ιδεολογία, δεν τους εξέδιδαν τα βιβλία, ούτε τους ανέθεταν μεταφράσεις (στον Μάλντεσταμ δεν έδιναν ούτε και χειρωνακτική δουλειά, ώστε να πεθαίνει της πείνας) ώστε να μπορούν να βιοπορίζονται.

Υπήρχαν, λοιπόν, πολλοί τρόποι να χάσει κανείς τη δουλειά του στην ΕΣΣΔ.

 
At 4/29/2013 09:27:00 π.μ., Blogger TRASH said...

@Theo:
Σου ζήτησα στοιχεία. Εσύ παραπέμπεις σε μυθιστορήματα και ...ταινίες!
Μάλλον θα ήταν άσκοπο να ζητήσω σοβαρότητα.
Επιπλέον βλέπω πως αδυνατείς να αντιληφθείς την υποχώρηση του θρησκευτικού συναισθήματος ως ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο που συνδέεται πρώτιστα με την κατακόρυφη άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των λαών της Σοβιετίας μετά την επανάσταση. Γιατί πριν από αυτήν, είχαμε αναλφαβητισμό κοντά στο 70% και μέχρι την δεκαετία του ’30, ακόμη και ο οικοδόμος είχε βγάλει τεχνική σχολή. Αν σε αυτό προσθέσεις και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας (δηλαδή το σταμάτημα της χρηματοδότησης της εκκλησίας από το κράτος), θα καταλάβεις πως καμμία ανάγκη «διώξεων» δεν ύπηρξε. Και βεβαίως οι «διωγμοί» των Τσαρικών ή των συνεργατών των ναζί, δεν ήταν «διωγμοί χριστιανών», μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι επικαλούνται αυτήν τους ( την «χριστιανική») ιδιότητα.
Στο άλλο που λες τώρα, περί «εξευτελιστικών» εργασιών, εγώ ενίσταμαι, καθώς θεωρώ τους οδοκαθαριστές πολύ αξιοπρεπείς ανθρώπους, καθώς σε αντίθεση με τους παππάδες π.χ. που πουλάνε αέρα κοπανιστό, αυτοί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία. Επίσης ως χειρονάκτης ο ίδιος, δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξευτελισμένο για αυτήν μου την ιδιότητα.
Χαίρομαι τέλος πάντων που παραδέχεσαι έστω και έμμεσα πως απειλή ανεργίας με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε στην δύση, στην ΕΣΣΔ απλά δεν μπορούσε να υπάρξει, και κατά συνέπεια αυτά που λες δεν στέκουν.
Και όσο για τους πρωτεργάτες της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία, δεν καταλαβαίνω, τι ήθελες να τους κάνουν. Να τους δώσουν υπουργεία να κυβερνήσουν μήπως; Μα για αυτό ακριβώς έγινε η σύγκρουση! Σύγκρινε τώρα την αλλάγή επαγγέλματος ως «κύρωση», με την μεταχείρηση που είχαν οι ηττημένοι κομμουνιστές (και οι συγγενείς τους μέχρι 2ου βαθμού) στην Ελλάδα για τα επόμενα 30 χρόνια, (μακρονήσια, εκτελέσεις, αποκλεισμός από μία ολόκληρη σειρά επαγγελμάτων, κλπ κλπ) και θα δεις το βαθειά ουμανιστικό χαρακτήρα των λαϊκών δημοκρατιών.
Και φυσικά ποτέ κανείς δεν «αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα» στην ΕΣΣΔ ή σε άλλη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτό είναι καταφανέστατο ψέμα καθώς τα δικαιώματα σε στέγη,διατροφή, υγεία, παιδία, ήταν συνταγματικά κατωχυρωμένα για το σύνολο του πλυθησμού.
Υ.Γ.
Όσο και αν θα σου φανεί περίεργο, «Κνίτης» δεν είμαι, και ούτε ύπηρξα και ποτέ...

 
At 4/29/2013 02:56:00 μ.μ., Blogger Theo said...

@TRASH:
Μου γράφεις, φίλε μου, πως "«Κνίτης» δεν είσαι, και ούτε ύπηρξες και ποτέ."
Να το δεχτώ.
Αλλά όλος ο διάλογος (ο λόγος το λέει) μαζί σου μου θυμίζει τους κνίτες της δεκαετίας του '70.
Εφόσον το Κόμμα λέει πως δεν υπήρξαν διωγμοί χριστιανών στην ΕΣΣΔ, δεν υπήρξαν ποτέ.
Εφόσον το Κόμμα λέει πως ποτέ κανείς δεν αφέθηκε να πεθάνει από την πείνα στην ΕΣΣΔ ή σε άλλη Λαϊκή Δημοκρατία, κανείς δεν πέθανε από την πείνα. Ούτε τα 5.000.000 "κουλάκοι" στην Ουκρανία, που, επειδή αντιδρούσαν στην κολλεκτιβοποίηση, το καθεστώς τους κατέσχεσε ό,τι είχαν και δεν είχαν και τους άφησε να λιμοκτονήσουν.
Εφόσον το Κόμμα λέει πως το να μη δίνεις καμία δουλειά στους αντιφρονούντες και να εκφοβίζεις μέσω της ευαγούς "Υπηρεσίας" τους μαθητές μιας καθηγήτριας ιδιαιτέρων, ώστε να της στερήσεις τα βιοποριστικά μέσα, δεν συνιστά απειλή ανεργίας, επειδή "τα δικαιώματα σε στέγη,διατροφή, υγεία, παιδία, ήταν συνταγματικά κατωχυρωμένα για το σύνολο του πλυθησμού", άρα δεν υπήρχε απειλή ανεργίας.

Αλλά οι κνίτες του '70 είχαν κάποια δικαιολογία. Υπήρχε ο ψυχρός πόλεμος, η αντισοβιετική προπαγάνδα,κλπ., η πρόσβαση σε πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση των λαών στις χώρες της κομμουνιστικής γραφειοκρατίας, έξω από αυτές που διοχέτευε η επίσημη προπαγάνδα, ήταν σχεδόν αδύνατη, κλπ.
Τώρα, που έχουν ανοίξει τα αρχεία, που δημοσιεύονται ένα σωρό μαρτυρίες, που ο κόσμος στις πρώην "λαϊκές δημοκρατίες" (αλλά και όσοι εκτός αυτών μελετούν την Ιστορία) "το 'χει τούμπανο" για τις μαζικές εξοντώσεις όχι μόνο αντιφρονούντων αλλά και ολόκληρων λαών, με δεκάδες εκατομμύρια θύματα, για τα Γκουλάγκ στα οποία εξοντώνονταν όχι μόνο τσαρικοί ή συνεργάτες των ναζί, αλλά κυρίως οι παλιοί μπολσεβίκοι, μενσεβίκοι, σοσιαλδημοκράτες κλπ. που έκαναν την Επανάσταση, που οι πράκτορες της GPU στα τέλη της δεκαετίας του 30 ήσαν υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν έναν αριθμό συλλήψεων τον μήνα, που πέθαιναν εκατομμύρια από τις σιτοδείες όταν ο Στάλιν πουλούσε το σιτάρι στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει συνάλλαγμα, κλπ. κλπ.... όλα αυτά εσείς τα έχετε κρυφό καμάρι και επαναλαμβάνετε τα αφελή σλόγκαν της δεκαετίας του '70 (και καταφανέστατα ψέματα σήμερα) για τα συνταγματικά δικαιώματα σε στέγη, διατροφή, υγεία, παιδία", κλπ.
Σε ποιους απευθύνεσθε; Και σε ποιο IQ;

Κι έχετε το θράσος να συγκρίνετε την παραπάνω κατάσταση με τις διώξεις του ελλαδικού μετεμφυλιακού κράτους (που φυσικά τις ξέρω και τις κατακρίνω) και να μιλάτε για "βαθειά ουμανιστικό χαρακτήρα των λαϊκών δημοκρατιών"!! (Μάλλον σ' αυτές θα συμπεριλαμβάνεις και την Καμπότζη και την Αλβανία και τη Βόρεια Κορέα...)
40.000.000 τα θύματα του Στάλιν, αρκετά περισσότερα αυτά του Μάο, 2.500 οι εκτελέσεις κομμουνιστών στο ελλαδικό μετεμφυλιακό κράτος. Για την κομμουνιστική λογική, όμως, 2.500>100.000.000. Να 'στε καλά! Mας διασκeδάζετε.

Όσο για τις "απαντήσεις" σου στα ερωτήματά μου, είναι επιεικώς αστείες.
Τα απομνημονεύματα της Ιβίνσκαγια, της Μάντελσταμ, της De Beausobre και του π. Τύχωνα Σεβκούνωφ είναι μυθιστορήματα;
Οι υπερσυνδεσμοι στους οποίους σε παρέπεμψα είναι μυθιστορήματα ή δεν έχουν στοιχεία;
Έκανες τον κόπο να τους ανοίξεις; Ή τους απέρριψες εκ προοιμίου γιατί μόνο το Κόμμα ξέρει την αλήθεια;
Καλά, η θεωρία σου για "την υποχώρηση του θρησκευτικού συναισθήματος" στην ΕΣΣΔ, σπάει κόκαλα!! Δεν μας γράφεις πώς εξηγείς την προφανή άνοδο του "θρησκευτικού συναισθήματος" σήμερα, αν συγκρίνεις τους αριθμούς εκκλησιών, μοναστηριών, κλπ., χιλιοπλάσιους σε σύγκριση με αυτούς της δεκαετίας του '80.
Όλοι όσοι σήμερα θρησκεύονται στις πρώην χώρες του ανύπαρκτου σοσιαλισμού είναι αμόρφωτοι;
Μου θυμίζεις αυτό που είπε ο Χριστός για κάποιους πως αν και νεκρό δουν ν' ανασταίνεται δεν θα πιστέψουν. (συνεχίζεται)

 
At 4/29/2013 02:56:00 μ.μ., Blogger Theo said...

(Και τους παπάδες "που πουλάνε αέρα κοπανιστό", άρα δικαίως τους εκτελούμε σωρηδόν, ενώ οι κομματικοί ινστρούχτορες και η νομενκλατούρα φαίνεται πως "προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία", γι' αυτό και αμείβονται πολλαπλάσια από τους εργάτες, έχουν τις ντάτσες τους, τα καταστήματα με ξένα προϊόντα, τα προνόμιά τους, κλπ. Άφεριμ!!)

Πάντα το ήξερα πως ο "διάλογος" με φερέφωνα κομματικής προπαγάνδας καταντά παράλληλοι μονόλογοι, αλλά έχει πλάκα να διαβάζει κανείς "επιχειρήματα" που παραπέμπουν στην εποχή του σιδήρου.

 
At 4/29/2013 07:42:00 μ.μ., Blogger Theo said...

μια διόρθωση:
αντί "σοσιαλδημοκράτες", να γραφεί: "σοσιαλεπαναστάτες και αναρχικοἰ"

 
At 4/29/2013 09:14:00 μ.μ., Blogger TRASH said...

@Τheo:
Με τα 40.000.000 των «θυμάτων του Στάλιν» η συζήτηση μας μάλλον λαμβάνει τέλος, καθώς εάν σε αυτά προσθέσουμε τα 22.000.000 των νεκρών του Β’ παγκόσμιου, τα άλλα 15.000.000 του πρώτου παγκόσμιου και του εμφύλιου, και μία φυσιολογική θνησιμότητα κάποιων εκατομυρίων σε διάστημα 30 χρόνων, η ΕΣΣΔ θα έπρεπε να είχε βγει από τον Δεύτερο παγκόσμιο με καμμία δεκαριά εκατομύρια κάτοικους το πολύ.
Αλλά βεβαίως εσύ πιστεύεις στα θαύματα, και δεν θεωρείς πως υπάρχει θέμα I.Q. σε αυτό.
Κατά τα λοιπά και πάλι αυθαιρετείς («εκτελέσεις παππάδων σωρηδών 5.000.000 κουλάκοι κλπ) Και πάλι χωρίς κανένα στοιχείο. Το βιβλίο του αυτού, και τα απομνημονεύματα του εκείνου, και ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη.
Το δεδομένο είναι πως πράγματι τα δικαστικά και άλλα αρχεία των χωρών που αναφέρεις έχουν ανοίξει, και παρά την ευνόητη προσπάθεια παραποίησης τους από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, πουθενά δεν αναφέρουν τέτοια πράγματα. Αναφέρουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις από το 1925 μέχρι το 1945. Σε συνθήκες εμφυλίου και παγκοσμίου πολέμου πάντα. Αναλογικά στην Ελλάδα μετεμφυλιακά διαπράχτηκε γενοκτονία δηλαδή!(την οποία και αγνοείς)
Και μιλάω για επιστημονικές έρευνες αμερικάνικων πανεπιστήμιων. Αλλά επιστημονικές και όχι προπαγανδιστικές.
Για την αξιοπιστία τώρα της εκκλησσίας, και ειδικά της ρώσικης που ύπηρξε ο μεγαλύτερος γεωκτήμονας στην Ρωσία πριν την επανάσταση, όποιος έχει στάλα μυαλό μπορεί να κρίνει και πάλι, αν έχει λόγους να συκοφαντήσει μία επανάσταση που έδωσε την γη της, στους ακτήμονες και δουλοπάροικους μέχρι τότε μουζίκους.
Ακόμη μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την στάση των ιερέων της απέναντι στην σοβιετική δημοκρατία.
Ξανασύγκρινε λοιπόν την μεταχείρηση που επιφύλαξαν τα αστικά καθεστώτα στους δικούς τους εχθρούς, και μπορείς αν θέλεις να βγάλεις συμπεράσματα εύκολα. Ειδικά στην Ελλάδα που ζούμε.
Δεν αμφιβάλω επίσης, πως δεν γνωρίζεις καν τι σημαίνει «κουλάκος».
Κάπου εδώ σε αφήνω να νομίζεις πως η άρση της κρατικής χτηματοδότησης ταυτίζεται με «θρησκευτικούς διωγμούς», πως η μεγαλύτερη οργάνωση απάτης στην ιστορία της ανθρωπότητας (εκκλησία) είναι αξιόπιστη για το ο,τιδήποτε, πως είναι δυνατόν από έναν πλυθησμό 80.000.000 να αφαιρέσεις και τα 80.000.000 και να σου μείνουν και άλλα 100 για καβάτζα...
Σε αφήνω ακόμη να θεωρείς την Ελλάδα της Μακρόνησου και των εκτελέσεων «δημοκρατία» και την Λ.Δ.Αλβανίας «καθεστώς»...
Καληνύχτα σου, και δεν θα επανέλθω....

 
At 4/29/2013 10:24:00 μ.μ., Blogger Theo said...

Φυσικά, ούτε κουβέντα για όσα δεν σε βολεύουν.

Και η Ιβίνσκαγια κι η Μάντελσταμ κι ο Σολτζενίτσιν (έχεις διαβάσει το "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ"; -ὀπου, ως μαθηματικός που ήταν, κάνει τους υπολογισμούς του για τα 40.000.000 και ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των τροφίμων των Γκουλάγκ σε 50.000.000) είναι ο "μπάρμπας μου ο ψεύτης".

Κι οι "στατιστικές" σου συνειδητά παραποιημένες. Το 1920, με τη λήξη του εμφύλιου, η ΕΣΣΔ δεν είχε 80.000.000-15.000.000=65.000.000, όπως ισχυρίζεσαι, αλλά 138.000.000 (βλ. Wikipedia). Απ' αυτά και τη φυσική αύξηση του πληθυσμού αφαιρούνται τα 40.000.000 των θυμάτων του Στάλιν στα 30 χρόνια της εξουσίας του.

Για τα Γκουλάγκ, τσιμουδιἀ. Μὀνο για "κάποιες δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις από το 1925 μέχρι το 1945". Άνοιξε την αγγλική Wikipedia στο λήμμα GULag, μια και θέλεις στοιχεία και θα δεις ένα σωρό στοιχεία, υπολογισμούς για τα θύματα, 102 παραπομπές και δεκάδες βιβλία για περαιτέρω ανάγνωση.

Και η Αλβανία του Χότζα και του Αλία "λαϊκή δημοκρατία με βαθειά ουμανιστικό χαρακτήρα". Τι άλλο θα διαβάσουμε;

Για τα ψυχιατρεία όπου κλείνονταν οι αντιφρονούντες, τσιμουδιά και πάλι.

Τα θύματα των σιτοδειών που προκάλεσαν οι άφρονες και στυγνές πολιτικές του Στάλιν απλώς δεν υπήρξαν, επειδή έτσι το θέλει το Κόμμα. Ούτε τα 5.000.000 "κουλάκοι" (φυσικά και ξέρω τι θα πει "κουλάκος", αλλά τα εκατομμύρια που βάφτισε έτσι η σοβιετική προπαγάνδα ήσαν απλώς μικροκτηματίες που δεν έδιναν τις μια δυο γελάδες που είχαν στην κολλεκτιβοποίηση, για να επιβιώσουν) πέθαναν από την πείνα που τους επέβαλε ο "πατερούλης". Ό,τι πει το Κόμμα!

Καμία εξήγηση γιατί ο Στάλιν, στις αρχές του πολέμου, άνοιξε ξαφνικά 7.000-8.000 εκκλησίες, βοηθώντας έτσι την κατ' εσέ "μεγαλύτερη οργάνωση απάτης στην ιστορία της ανθρωπότητας (εκκλησία)".
Καμία εξήγηση γιατί σήμερα, που το μορφωτικό επίπεδο των Ρώσων είναι ανώτερο απ' αυτό της δεκαετίας του '80, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι χίλιες φορές περισσότερα από τότε.

Καμία εξήγηση γιατί ο Στάλιν μέσα σε δύο χρόνια (1936-1938) εξόντωσε όλη την αφρόκρεμα της πολιτικής και στρατιωτικής σοβιετικής ηγεσίας και σχεδόν όλα τα μέλη του ΠΓ επί Λένιν. Ήταν κι αυτοί τσαρικοί ή συνεργάτες των ναζί;

Επίσης, σε πλροφορώ πως η δουλοπαροικία στη Ρωσία καταργήθηκε το 1861.
Και το ότι η εκκλησία υπήρξε ο μεγαλύτερος γεωκτήμονας στην Ρωσία, είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Αν είχες στοιχεία θα τα παρέθετες.
Αλλά ξέχασα. Εγώ είμαι αυτός που δεν παραθέτω στοιχεία (εγκεκριμένα από το Κόμμα και την Ακαδημία της ΕΣΣΔ δηλαδή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν είναι στοιχείο, κατά την πάγια κομματική τακτική.)

Μετά απ' όλα αυτά, κι ένα μικρό παιδάκι μπορεί να καταλάβει γιατί δεν δεν θα επανέλθεις. Εκτός κι αν είναι κνιτάκι...

Κι ένα παιδάκι μπορεί να καταλάβει γιατί δεν απαντάς στις ερωτήσεις μου. Γιατί τα κασετόφωνα παίζουν μόνο τις κασέτες που τους βάζουν. Δεν είναι δυνατό να συνθέσουν απαντήσεις για τις οποίες δεν τα έχουν προετοιμάσει στο κομματικό κατηχητικό.

Καληνύχτα, κι ευχαριστώ για τη διασκέδαση.

 
At 4/30/2013 02:56:00 π.μ., Blogger TRASH said...

@Τheo:
Θα επανέλθω μόνο για μία παρατήρηση. Όχι 168, αλλά και 200.000.000 πλυθησμό να είχε η Ρωσία προεπαναστατικά, πρόσθεσε τα 40.000.000 που βάζεις στα 20+εκατομύρια του Β’ΠΠ, στα 15 περίπου του πρώτου ΠΠ και του εμφύλιου, ξανακοίτα και λίγο και την φυσική θνησιμότητα σε αυτά τα 30 χρόνια, ξανακοίτα και με τι πλυθησμό βγήκε η ΕΣΣΔ από τον πόλεμο, και θα δεις πως πρόκειται για πραγματικό θαύμα!
Για το πότε καταργήθηκε η δουλοπαροικία στην Ρωσία, απλά γελάμε. Στην Ελλάδα καταργήθηκε στην επανάσταση του 1821 και τσιφλικάδες και κολύγοι υπήρχαν μέχρι 100(!) χρόνια μετά...
-Εγώ εξάλλου δεν πρέπει να αποδείξω τίποτα. Είθισται το βάρος των αποδείξεων να το φέρει αυτός που απευθήνει κατηγορίες.
Από έκεί και πέρα καταλαβαίνεις νομίζω, πως εάν και τα στοιχεία υπάρχουν, έχεις ανοίξει μία τεράστια βεντάλια θεμάτων, που για να τα απαντήσω ένα-ένα χρειάζομαι βιβλίο ολόκληρο. Δεν θα μπω στον κόπο –δεν έχω τον χρόνο, ήδη σπατάλησα αρκετό....
Σαν να αρχίσω εγώ να σε κατηγορώ για κοπρολάγνο και παιδεραστή ,- με την "αξιόπιστη" μαρτυρία του εραστή της γυναίκας σου π.χ.-, και να σου ζητάω αποδεικτικά στοιχεία για το αν δεν είσαι. Μάλλον δεν θα έμπαινες στον κόπο.
Εσύ εξάλλου δεν έχεις να απολογηθείς για κάτι. Ως «νικητές» φτιάξατε έναν υπέροχο κόσμο, σαν αυτόν που βιώνουμε. Ελπίζω μόνο να μην είσαι φτωχός...
Υ.Γ.1
Ο (τσαρικός και υποστηρικτής του Φράνκο) Σολζενίτσιν έξομολογήθηκε πριν πεθάνει πως τα βιβλία που έγραψε ήταν δγμιούργημα της φαντασίας του.
Υ.Γ.2
Κρατάω την περιφρόνηση σου για τους οδοκαθαριστές....
Υ.Γ.3
Μία δήλωση πολιτικής θέσης αποφεύγεται να κάνετε κύριε. Όλοι οι φασίστες κρύβονται εξάλλου....
Υ.Γ.4
Τώρα πες τα με την ησυχία σου.

 
At 4/30/2013 03:01:00 π.μ., Blogger TRASH said...

Για όποιον τυχόν ενδιαλερεται, "ο Σολζενίστσιν αυτοαποκαλύπτεται":
http://redflyplanet.blogspot.com/2013/01/blog-post_2735.html

 
At 4/30/2013 09:03:00 π.μ., Blogger Theo said...

@TRASH:
Ενώ υποσχέθηκες/απείλησες πως δεν θα επανέλθεις, συνεχίζεις να μας διασκεδάζεις με τα τερατολογήματά σου (και κάπου χάνεις την ψυχραιμία σου). Σ' ευχαριστώ.

Φυσικά τα μυθιστορήματα του Σολτζενίτσιν (όπως κάθε μυθιστόρημα) είναι μείξη αληθινών εμπειριών και φαντασίας. Έγραψε/είπε όμως κάπου πως το "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" είναι δημιούργημα της φαντασίας του; Το έχεις διαβάσει άραγε;

Γιατί συνεχίζεις την αιδήμονα σιγή σου για τα Γκουλάγκ; Η Wikipedia στην οποία σε παραπέμπω δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία;

Τίποτα για τη σημερινή θρησκευτικότητα στη μορφωμένη Ρωσία; Για τα απομνημονεύματα ενός αρχιμανδρίτη (το "Σχεδόν άγιοι") που είναι best-seller; Για τους ομοϊδεάτες σου, νοσταλγούς του Στάλιν, που είναι στο περιθώριο της πολιτικής ζωής εκεί σήμερα;

Οι μαρτυρίες που επικαλούμαι είναι αυτές των θυμάτων, όχι των σταλινικών θυτών τους. Κι οι θιασώτες των θυτών, σαν και σένα, οφείλουν κάποτε να απολογηθούν, όχι να επιτίθενται.

Ωραίο και το επιχείρημα πως δεν πρέπει να αποδείξεις τίποτα (μάλλον γιατί όλα τα έχουν αποδείξει οι μεγάλοι Στάλιν και Χότζα). Κι ότι "Είθισται το βάρος των αποδείξεων να το φέρει αυτός που απευθήνει κατηγορίες". Σου έφερα αρκετές. Αλλά συ θα συνεχίσεις να ζητάς κι άλλες μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Κι ότι χρειάζεσαι βιβλίο ολόκληρο, για ν' απαντήσεις (ούτε επιγραμματικά δεν μπορείς;). Καλύτερα να έγραφες πως τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου δεν τις έχει το βιβλίο του σταλινικού κατηχητικού σου. Ε, ρώτα και κανέναν καθοδηγητή σου. Μπορεί κάτι να ξέρει, να μας το πεις, για να γελάσουμε.

Δεν περιφρονώ τους οδοκαθαριστές. Αλλά θεωρώ απάνθρωπο κάποιον που έχει τόσα προσόντα να τον βάζεις σ' αυτήν τη θέση. Ο καθένας κατά τις ικανότητες και τα προσόντα του πρέπει να εργάζεται.

Τέλος, ενώ δήλωσα πως κατακρίνω τις διώξεις του ελλαδικού μετεμφυλιακού κράτους, με χαρακτηρίζεις φασίστα. Αν διάβαζες συχνά αυτό το ιστολόγιο, θα έβλεπες πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δήλωσα πως νιώθω αριστερός, όχι μαρξιστής, αλλά της Αριστεράς της προσφοράς, της ισότητας, της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης, που δεν ψηφίζω κανένα κόμμα.
Αλλά στο μυαλό των σταλινικών όποιος δεν είναι μαζί τους είναι φασίστας. Κι όταν κάποιον δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα, φροντίζουν να του κολλήσουν μια ταμπέλα, για να τον διαπομπεύσουν στο επιπέδου Νεάντερνταλ αναγνωστικό κοινό τους.

 
At 5/03/2013 01:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θελω θα βαλω αναμεσα στον @ΤΗΕΟ και τον @ΤRASH τον ωμο ρεαλισμο και την μαρτυρια της εποχης που τους απασχολει, δοσμενη μεσα απο το 'Ιστοριες απο την Κολιμα'του Βαρλαμ Σαλαμωφ.Ειναι ιδανικο εργαλειο για να προσεγγισει κανεις το σκοτεινο σημειο που προηγειται οποιασδηποτε διαμορφωσης πολιτικης συνειδησης,υπερασπισης η πολεμικης της.

 
At 5/05/2013 11:40:00 μ.μ., Blogger Theo said...

@Ανώνυμο:
Έχω διαβάσει πολλά καλά σχόλια για το 'Ιστορίες απὀ την Κολιμά'. Περιμένω από τον φίλο μου εκδότη του να μου το στείλει.
Έχω όμως διαβάσει (στα ελληνικά και στα αγγλικά) δεκάδες ανάλογες μαρτυρίες με ωμότητα αλλά και ευαισθησία.

Ο φίλος ΤRASH όμως, όπως τον "κόβω", είναι αδύνατο να πορσεγγίσει οτιδήποτε. Το Κόμμα και ο Στάλιν έκαναν πάντα το σωστό. Το Κόμμα και ο Στάλιν λένε πάντα την αλήθεια. Οτιδήποτε αντίθετο έχει γραφεί ή λεχθεί εξουδετερώνεται με τη λασπολογία και κατασυκοφάντηση της πηγής με ταμπελοποίηση του τύπου "φασίστας", αντιδραστικός", "πράκτορας του ιμπεριαλισμού", "τσαρικός", "φρανκικός" κλπ. (Στο μόνο πράγμα που οι σταλινικοί είναι αξεπέραστοι είναι στο ευφάνταστο της λασπολογίας και των "κοσμητικών" επιθέτων των αντιπάλων τους.) Άρα, ό,τι γράφει ή λέει απορρίπτεται εκ προοιμίου.

Για τον διωγμό της θρησκείας στην Αλβανία του Χότζα ο Γκ. Καπλάνι, που τα γνώρισε από πρώτο χέρι, γράφει σήμερα:
"Από το 1969, όταν και ο Enver Hoxha κήρυξε την Αλβανία αθεϊστική χώρα - γκρεμίζοντας τους θρησκευτικούς ναούς ως «Μεσαιωνικά απομεινάρια», και φυλακίζοντας ή ταπεινώνοντας τους θρησκευτικούς λειτουργούς όλων των δογμάτων, ως «όργανα των εχθρών της επανάστασης» - συνεπακόλουθα καταργήθηκαν οι θρησκευτικές γιορτές και ποινικοποιήθηκαν οι παραδόσεις. Οι λίγοι που επέμεναν να τις θυμούνται κρυφά, κινδύνευαν με φυλάκιση ακόμα κι αν στα σκουπίδια τους, «το κόμμα», έβρισκε τσόφλια χρωματιστών αυγών. Οι άλλοι είχαν πειστεί από το Μαρξιστικό ότι «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». Για καλύτερη εμπέδωση, μάλιστα ο Hoxha είχε δηλώσει ότι, «αν υπάρχει θεός, ας κατέβει να τιμωρήσει εμένα». Και αφού τίποτα δεν συνέβη στην αίθουσα, έγινε από πολλούς πιστευτός." (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.blog&id=24218)

 
At 5/06/2013 03:54:00 μ.μ., Blogger Theo said...

Συγγνώμη, λάθος.
Ο αρθρογράφος δεν είναι ο Καπλάνι αλλ᾿ ο Ago.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home