Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

Εικόνα σου είμαι Αμερική και σου μοιάζω.

(Προειδοποίηση: Η κοινοτοπία βλάπτει σοβαρά την υγεία και μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα. Διαβάστε υπ' ευθύνη σας).
Όταν πριν πέντε χρόνια έβλεπα στην τηλεόραση αυτές τις σκηνές, μου ήρθε στο μυαλό η παραπάνω ατάκα από μια αμερικάνικη ταινία. Δεν είναι βέβαια κάτι που μου συμβαίνει σπάνια. Το μυαλό μου είναι γεμάτο από αμερικάνικες ταινίες. Έτσι και η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, είτε δώσει κανείς βάση στις θεωρίες συνωμοσίας είτε όχι, είναι μια αμερικάνικη επίθεση, ακριβώς γιατί το μυαλό αυτών που την σχεδίασαν ήταν επίσης γεμάτο από αμερικάνικες ταινίες. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν τις επιθέσεις, είτε είχαν τον Αλλάχ στο κεφάλι τους είτε όχι, είχαν από παιδιά καταναλώσει χιλιάδες ανθρωποώρες παρακολουθώντας αμερικάνικες εικόνες εκρήξεων και καταστροφών. Η καταστροφή είναι θεαματική, αυτό είναι το θεμελιωδέστερο δόγμα του σινεμά των μπλοκμπάστερ και η διαρκής εξέλιξη των ειδικών εφέ (προκειμένου να προσφερθούν ακόμη πιο εντυπωσιακές εικόνες ισοπεδώσεων πόλεων), βαίνει παράλληλα με τη διαρκή εξέλιξη των οπλικών συστημάτων (προκειμένου να επιτευχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικές ισοπεδώσεις πόλεων).
Η εικόνα του αεροπλάνου προς τον δεύτερο πύργο, η εικόνα των φλεγόμενων πύργων, η εικόνα των καταρρέοντων πύργων είναι εικόνες γέννημα θρέμμα αμερικάνικες, εικόνες για τις οποίες η Αμερική πρέπει να είναι κατά βάθος υπερήφανη.
Η εικόνα των δίδυμων πύργων είναι το μεγάλο αμερικάνικο αριστούργημα.

13 Comments:

At 9/11/2006 08:51:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Για εμένα έβαλες την προειδοποίηση; :)

Όμως, όμως...
Κατάφερες κι έγραψες τέτοιο πράγμα, χωρίς να με κάνεις να αηδιάσω. Δε μου κάνει εντύπωση, βέβαια. Το ποστ αυτό το κρίνω ως ιδιοφυές. Και για αυτό ακριβώς δεν είναι χυδαίο.

 
At 9/11/2006 08:58:00 μ.μ., Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

ανατριχιαστικός διάλογος πραγματικά... ειδικά με το βλέμμα του Κέβιν Σπέισι να μιλάει ήρεμα κοιτώντας ασκαρδαμυκτί τον Μπραντ...
το λάθος που κάνουν όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι καθαρίζουν τον κόσμο απ'τα "σκουπίδια" διαπράττοντας εγκλήματα και εκλογικεύοντας τα (για όσους ψυχοπαθητικά το κάνουν δεν έχει νόημα να αναφερόμαστε, είναι άρρωστοι άνθρωποι) πολλές φορές με την ευλογία του όποιου θεού είναι ότι επεμβαίνουν βίαια σε μια κοινωνικά "αυτοπλαστική" διαδικασία αφήνοντας πίσω την δικό τους μερίδιο ευθύνης... γιατί να είναι αποκρουστική η εικόνα ενός ανθρώπου όποια κι αν είναι η εξωτερική του εμφάνιση?... γιατί μένουμε στην εικόνα και όχι στην ουσία?... εμείς οι ίδιοι δεν τους βγάζουμε στο περιθώριο?... σ'ένα περιθώριο που κάθε αυτοσεβασμός χάνεται?... η πόρνη, ο δικηγόρος του διαβόλου, ο παιδεραστής έμπορος ναρκωτικών είμαστε εμείς οι ίδιοι... καθένας μας... γιατί γυρνάμε το βλέμμα αλλού... υποπροϊόντα της κουλτούρας του ωραίου και του δικαίου... κι όμως τόσο άσχημοι και άδικοι στην καθημερινότητά μας... τους σκότωσε γι αυτό που ήταν... γι αυτό που αντιπροσώπευαν... μα τότε... έπρεπε πρώτα απ'όλα να πάρει την δική του ζωή... γιατί αυτό ήταν στα δικά του μάτια...

όσο για τις επιθέσεις... κοινότοπο αλλά... κάτσε να πάρω ένα αντικοινοτοπικό χάπι μην πάθουμε και τίποτα :P... μια μεγάλη... μια τέραστια μπίζνα ήταν... και όσοι δεν το κατάλαβαν αρκεί να δουν το τι ακολούθησε...

 
At 9/12/2006 12:51:00 π.μ., Blogger dianathenes said...

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να "πείσεις" έναν λαό ότι για να έχει τον "άρτο" του πρέπει να παρακολουθήσει και "θέαμα";

Το δικό του όμως.Δεν θα ήταν το ίδιο αν κατέρρεε η Ακρόπολη.

 
At 9/12/2006 01:58:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Τhrass,οκ, θα βάλω τα δυνατά μου να σε κάνω να αηδιάσεις την επόμενη φορά :)

 
At 9/12/2006 09:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old boy δεν ξέρω αν αυτές οι εικόνες είναι εντελώς αμερικάνικες: η θεαματική καταστροφή, ειδικά των συμβόλων του αντίπαλου, τραβάει από την αρχαιότητα κι ακόμα πιο πίσω.

Το ενδιαφέρον, για μένα, είναι ότι στο εκκρεμές της βίας οι αντίπαλοι καταλήγουν γρήγορα να μοιάζουν ο ένας στον άλλον, όσο κι αν στα λόγια ωρύονται ότι υπερασπίζονται εντελώς διαφορετικά κι αντίθετα πράγματα. Να π.χ. και τώρα αμφότεροι διακηρύσσουν ότι "Η βία είναι ιερή" - υπέρ του Αλλάχ και του Ισλάμ ο ένας, υπέρ της δημοκρατίας και της Δύσης ο άλλος.

Αυτή η ιεροποίηση της βίας είναι το πρόβλημα - και μόνο σκέψεις περίπου όπως της Γαϊδάρας πάνε κόντρα σ' αυτό.

 
At 9/12/2006 12:30:00 μ.μ., Blogger Pixie said...

Και τώρα η καταστροφή και σε ταινία!

 
At 9/12/2006 01:00:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Ανεξάρτητα από το τι ήταν ή δεν ήταν τελικά η 11η Σεπτεμβρίου, το μόνο σίγουρο είναι πως σκοτώθηκαν πάάάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι σε τίποτα δεν έφταιγαν.
Σίγουρα κι αυτοί είχαν καταναλώσει άπειρες τέτοιες ταινίες...
Αλλά ο κάθε ένας απ' αυτούς τους θανάτους είναι μια τραγωδία τόσο μεγάλη από μόνη της που δε χρειάζεται κι αυτή τη λεπτομέρεια για να μεγαλώσει...

 
At 9/12/2006 05:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Jason, φυσικά και ήταν μεγάλη τραγωδία και δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση.
«Old boy δεν ξέρω αν αυτές οι εικόνες είναι εντελώς αμερικάνικες: η θεαματική καταστροφή, ειδικά των συμβόλων του αντίπαλου, τραβάει από την αρχαιότητα κι ακόμα πιο πίσω».
Τζόνυ, πιθανώς έχεις δίκιο, ωστόσο εδώ η καταστροφή των συμβόλων αντιγράφει μια εικόνα πολιτιστικό σήμα κατατεθέν του αντιπάλου, μια εικόνα που ο αντίπαλος έδειχνε και ξαναέδειχνε και ξαναέδειχνε, εμπορεύτηκε και ξαναεμπορεύτηκε και ξαναεμπορεύτηκε: την φαντασμαγορική έκρηξη και κατάρρευση κτιρίων.

 
At 9/13/2006 12:46:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 9/13/2006 12:47:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Μάλλον δεν έβλεπαν Woody Allen οι τρομοκράτες. Και αυτές τις ταινίες τις έχει εμπορευτεί με επιτυχία η Αμερική. Αν έβλεπαν ίσως να ήταν ακόμα σε κάποιο βουνό και να το συζητούσαν το θέμα.

 
At 9/13/2006 04:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όταν πρωτοείδα τις σκηνές των ανθρώπων να πηδούν πανικόβλητοι από τα παράθυρα των πύργων σοκαρίστηκα... Μετά από αυτά που έγιναν ως τώρα μου ήρθε στο μυαλό η ατάκα: "ως εδώ, όλα καλά...". Τελικά ο γαλλικός κινηματογράφος έχει πιο πολλές απαντησεις...

 
At 9/13/2006 05:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Would you love me any better», στο κείμενο ούτε επικρότησα το χτύπημα ούτε είπα ότι δεν σκοτώθηκαν 3.000 άνθρωποι ούτε είπα ότι δεν χάλασε ο κόσμος που σκοτώθηκαν. Πρόκειται για έγκλημα και τραγωδία. Αυτό είναι αυτονόητο και σε καμία περίπτωση δεν το αμφισβήτησα.
Switchblade Sister, εννοείται επίσης ότι το αμερικάνικο σινεμά δεν είναι μόνο εικόνες εκρήξεων.

 
At 9/14/2006 01:38:00 μ.μ., Blogger fieryfairy said...

Ειχα σκεφτεί ακριβώς το ίδιο όταν έγινε, και φοβόμουν να μη με πουν βλάσφημη.
όταν, τότε, το έβλεπα και το ξαναέβλεπα όλη μέρα,ειλικρινά δεν είχα αντιληφθεί τη σημασία αυτού που έγινε, ήταν σαν τρέιλερ ταινίας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home